sobota 30. května 2015

RC Review: Pod vodou

Originální název - Nullzeit
Autor - Juli Zeh
Překlad - Jana Zoubková
Počet stran - 210
Vydáno - 2015
Nakladatelství - HOST

Recenze

Pod vodou jsem to jen já a okolní svět, ticho, nedotknutelnost. Jediná chyba může být pod vodou fatální. Zaváhání a rozhodnutí udělat něco, o čem vlastně nejsem přesvědčen, se ukáže tím, co mi nejspíš zachránilo život. Já, Sven, aniž bych to tušil, jsem si do svého bezpečného ostrova vpustil válečné Německo, rozhodnuté nenechat kámen na kameni.

N
a malém ostrově si Sven před lety otevřel potápěčskou školu a spolu s přítelkyní Antje si žili ve vlastním světě. Dalšími zákazníky, jedinými na tu dobu, jsou Jola a Theo. Průměrná herečka z privilegované rodiny a postarší spisovatel, který vydal jediný román. Vypadalo by to na obyčejný nesourodý pár, kdyby Jola nebyla Jola a Theo nebyl Theo. Izolované prostředí v kombinaci s jejich charaktery se ukáže být značně nebezpečné, vražedně nebezpečné. 
 
Děj psychologického románu Pod vodou se odehrává v několika rovinách a perspektivách. Od začátku čtenář ví, že se něco stane. Svým způsobem je příběh vyprávěn Svenem s náznaky toho, co přijde. Dalo by se říci, že je to jako se probírat něčím deníkem, nicméně jednotlivé kapitoly jsou proloženy (ne)skutečnými deníkovými záznamy Joly. A po několika stránkách možná začnete uvažovat nad tím, zda je pravda to, či ono. Drobné i větší nesrovnalosti začnou pomaloučku nahlodávat tu správnou skutečnost.
 
Další úrovní jsou charaktery jednotlivých postav. Sven, jež na začátku působí jako obyčejný vyrovnaný chlap, se ukazuje jako slabý, snadno zmanipulovatelný a zaseknutý kdesi v naivní dětské touze spravedlnosti. Protipólem k němu je Jola, která už od počátku nechává dojem nebezpečné ženy s jistou dávkou naivnosti a dívčí jemnosti i vypočítavosti. Jolin životní partner Theo vypadá jako nudný chlap ve středním věku, který si kompenzuje své neúspěchy – pracovní, životní, sexuální. Společně s Jolou jsou výbušnou třaskavou kombinací, kdy je jen otázkou času, kdy někdo udělá víc. Antje se sice v knize moc nevyskytuje, ale je důležitou součástí Svenova života a její působení zanechalo stopu na jeho chování. Antje je nenápadná, tichá, ale zároveň rázná a odhodlaná nenechat se sebou zametat.

Kniha Pod vodou není nijak rozsáhlá, přesto ve čtenáři její obsah bude dlouho rezonovat. Románu, jako je tento, jsem mnoho nečetla. Autorka Juli Zeh hraje na jemné strunky nervů čtenáře a nutí ho čekat na ten jeden jediný okamžik, který má přijít a ke kterému se Sven neustále ve vyprávění vrací, aniž by naznačil, co se vlastně stalo/stane. O to víc budete překvapeni, jak to celé skončí. A i tak budete přemýšlet nad tím, jestli je tohle skutečně to, co se na ostrově celou dobu dělo, nebo měl pravdu někdo jiný.
 
Zatímco přemýšlím, jak Lahoru nejlépe popsat, uvědomím si, že o ostrově a o všem, co se na něm  nachází, mluvím v minulém čase. Jsou to teprve tři měsíce, co jsem s Theem a Jolou vjel do Lahory poprvé. 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství HOST.

4 komentáře:

  1. A to je právě dobře. :) Je to hodně zajímavá kniha, řekla bych že má hlubokou myšlenku, jen ji v tom každý nevidí. Zkus a uvidíš :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knížku jsem koukala už v knihkupectví, zaujala mě hlavně obalem a anotace mě nijak nenalákala.. Ale po téhle recenzi mám chuť si ji přečíst. Jsem ráda, že z knihy moc neprozrazuješ, takže i recenze je taková napínavá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že to oceňuješ. Ono prozradit pointu celé knihy je špatné a tahle kniha si zaslouží pořádnou pozornost. :)

      Vymazat

Hlavně slušně :)