pondělí 2. dubna 2012

Posuď knihu podle obalu #12



Nedělní meme od SYKI @Knižní doupě

Digitální pevnost – Digital Fortress
Autor – Dan Brown
Počet stran - 353
Vydáno – 2009
Nakladatelství - Argo

Anotace

Ve chvíli, kdy se dosud neomylný dešifrovací počítač v NSA (Úřad pro národní bezpečnost) setká se záhadným kódem, který nedokáže rozluštit, úřad povolá k řešení svoji nejlepší dešifrantku Susan Fletcherovou, půvabnou a inteligentní matematičku. To, co Fletcherová zjistí, vyvolá šok ve všech sférách moci.


Obálka
Trochu opožděně, jindy pravidelné nedělní meme "Posuď knihu podle obalu". A pro dnešek jsem si vybrala knihu od Dana Browna - Digitální pevnost. Jeho knihy mám moc ráda, styl jakým píše i témata, kterými se zabývá. No a hlavně miluji konspirační teorie a historii. A to všechno v jeho knihách je.

Česká obálka mi připadá sice zajímavá, ale nijak zvlášť mě neoslovila. Nejsem si úplně jistá co by měl být ten předmět uprostřed. Připomíná mi to oční čočku  s čímsi kovovým uvnitř, ale opravdu nevím. Tady to není moc vidět, ale na celém obalu jsou číslice, respektive jedničky a nuly, které se používají v digitálním kódování. Jako podklad je lehce prosvítající část pc jednotky.

Anglická obálka je úplně jiná. Ten trezor se mi líbí, jen mi nepřipadá moc "digitální".  Je zajímavé, jak velký důraz je kladen na jméno autora. To je asi hodně běžné v zahraničí, u nás jsem se s tím ještě nesetkala. Občas jsou písmena větší, ale rozhodně nezabírají jednu třetinu obalu ;o) Je vidět, že v zahraničí lidé kupují hlavně podle autora a ne podle samotné knihy, ale asi se není čemu divit. Co vím od přátel v zahraničí, knihy se tam moc nekupují, spíše půjčují.

Další anglickou obálkou by měla být britská verze, ale nejsem si jistá. Nicméně, ta je hodně známá, její obdoba se hodně využívá na dalších "cover". Líbí se mi využití šifer na pozadí a docela typické "roztržení", které propůjčuje knize tajemnost. Moc se mi nelíbí barva názvu, ale to je jen osobní názor.

Další z obálek je arabská verze. Nevím který arabský stát ji vydal, ale to je nejspíš jedno. Musím uznat, že na jejich poměry je to opravdu pěkná obálka. Čísla a písmena na pozadí jsou nenápadná, ale přesto upoutají pozornost. Byl zachován výřez očí, ale chybí mi tam zbytek obličeje. Na jiných jsou také pouze oči, ale je tam jasný předěl a tady mi to prostě nesedí. Jako by jí něco chybělo. Je zajímavé, že jako na jedné z mála obálek není modrá barva. Nevím proč, ale ta modrá mi připadá vhodnější. Ale líbí se mi nápisy. Sice jsou hodně výrazné, ale i tak nepřebíjí vzhled obálky.

A jako poslední jsem si vybrala čínskou verzi. Ta se mi vůbec nelíbí. Je jednoduchá, nenáročná, ale pro mě bez nápadu, bez čehokoliv co by mohlo zaujmout. Sice je tam hodně zajímavě zakomponován anglický název, to se jim musí nechat, ale jinak ... žádný nápad. Samozřejmě jde o kulturu odlišnou od té naší a podle toho i obálky vypadají, ale myslím, že se mohli snažit trošičku víc. No ale kdo ví, co říkají na naše obálky :o)

Dnes jsem vybrala "jen" pět obálek, i když verzí je mnohem víc. Zajímavá je třeba polská, portugalská nebo španělská verze, ale ty už se mi sem nevešly. A na závěr zase jedna otázka na vás. Která obálka se líbí vám? Co říkáte na knihy které napsal Dan Brown? 

12 komentářů:

  1. Digitální pevnost mám od doby, co byla velmi populární Šifra mistra Leonarda a mám tu "britskouL, ale v zeleném provedení (nakladatelství Metafora).
    Nejvíce se mi líbí ten čínský obal a právě tou svojí jednoduchostí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A koukala jsi na tu portugalskou nebo španělskou? Ty jsou taky super.

      Vymazat
  2. V českém vydání jsem viděla ještě jinou obálku a tu mám doma. Digitální pevnost mám ráda, dokonce je to moje nejoblíbenější knížka od Dana Browna. Mám ráda i jeho ostatní knihy, ale tahle mě nějakým způsobem fascinuje. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálku z "metafory" jsem sem nedávala, protože je stejná jako anglická verze a tuhle od Argo mám doma. Bohužel jsem se k přečtení ještě nedostala.

      Vymazat
  3. Mně se asi nejvíce zamlouvá ta první anglická. :)... Sice nevím proč tam je ten trezor, ale třeba to má nějakou souvislost s dějem knihy.
    Ale ta naše obálka též není špatná a mně se i ona docela líbí.
    Jinak jsem od pana Browna zatím četla jen Šifru mistra Leonarda a ta mě bavila. Rozhodně mám v plánu se mrknout na další jeho knížky - hlavně na Andělé a démony a na Ztracený symbol. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ještě Anděly ani Šifru nečetla, ale rozhodně se chystám. Jen bych si chtěla pořídit obrazové verze a ty jsou docela drahé.

      Vymazat
  4. Jééj, skvelý článok.... Dan Brown je skutočne produktívny spisovateľ, no o tomto jeho diele som ešte nepočula... Musím sa naňho niekedy mrknúť... :-) a čo sa týka obálok, najviac sa mi páči tá arabská... Jednoduchá no veľmi zaujímavá..... nemôžem si pomôcť, tie arabské znaky sú veľmi zaujímavé, také tajomné hlavne pre tých ktorí nemajú tušenia čo to znamená....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Browna mám moc ráda a ty obálky jsou opravdu zajímavé asi všechny.

      Vymazat
  5. knihu neznám, ale jako obálka se mi nejvíce líbí obě aniglické.. =))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si od něj něco přečti, třeba se ti to bude líbit. I když nevím jaký styl preferuješ.

      Vymazat
  6. Já četla od Browna všechny knihy. Mohu jen doporučit :)) Já mám ráda teda tu českou. Líbí se mi ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě chybí už jen tři :) Ale chtěla bych mít v knihovničce všechny :D

      Vymazat

Hlavně slušně :)