středa 29. srpna 2012

Waiting on Wednesday #29

Breaking the Spine
Představ knihu, kterou si chceš přečíst

Jestli zůstanu - If I Stay
Autor – Gayle Forman
Počet stran - 183
Vydáno – 2011
Nakladatelství – Ikar

Anotace

Moderní příběh pro mladé dívky a ženy. Šestnáctiletá Mia, talentovaná cellistka, jede s celou svou rodinou na výlet, když do nich narazí auto. Mia se vzbudí a nic necítí, jen vidí své mrtvé rodiče – a nakonec samu sebe. Její tělo je v kómatu, ale ona sama může vidět a slyšet vše, co se kolem děje. Skrze její vzpomínky pomalu odkrýváme její dětství, poznáváme její rodinu i jejího kluka Adama, se kterým sdílela lásku k hudbě. Pohnutý příběh citlivě mapuje duši dospívající dívky, která je nakonec postavena před těžké rozhodnutí – odejít, anebo zůstat.

Lehce nadpřirozený román, který mne ale láká jednou zásadní věcí, která ale kvalitu nijak neovlivní - cello. To, že hlavní hrdinka hraje na violoncello mi dává jakýsi pocit propojení. Je to krapet praštěné, já vím, ale číst o někom, kdo se věnuje jakémukoliv nástroji je docela unikátní. Ani si nepamatuji, kdy jsem četla knížku a hlavní hrdinka nebo hrdina by hráli třeba na klavír, housle, nebo bicí.
A jsem hodně zvědavá, jak se autorka poprala s retrospektivním vyprávěním.



10 komentářů:

  1. This sounds really good. Nice pick.

    Jenea @ Books Live Forever
    http://booksliveforever.com/?p=3556

    OdpovědětVymazat
  2. Pravda, hudební nástroje nejsou moc oblíbeným tématem. A přitom jsou tak krásné :)

    Knížku si určitě přečti. Já mám sice v podobné tématice raději Chvíli před koncem, ale i tak si myslím, že přečtení stoí za to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zrovna téhle tématice nefandím, ale ono není na škodu si rozšířit obzory. Až dočtu Kolumbovu záhadu a Smrt pornohvězdy skočím rovnou na ni :)

      Vymazat
  3. This sounds interesting! Great pick! :D

    My WoW post! 

    Btw....I'm a new follower! :)

    ~ Maida @ Literary Love Affair

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you so much :) Well, your choice looks great too.

      Vymazat
  4. Hezky :) Jestli zůstanu určitě doporučuju. sama jsem už měla tu čest knihu číst a je to rozhodně briliantní příběh, který je sice jednoduchý, ale hodně dojemný.

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)