neděle 21. října 2012

Posuď knihu podle obalu #34

Nedělní meme od SYKI @Knižní doupě

Bones are Forever
Autor – Kathy Reichs
Počet stran - 288
Vydáno – 2012
Nakladatelství – Simon & Schuster

Anotace

A woman calling herself Amy Roberts checks into a Montreal hospital complaining of uncontrolled bleeding. Doctors see evidence of a recent birth, but before they can act, Roberts disappears. Dispatched to the address she gave at the hospital, police discover bloody towels outside in a Dumpster. Fearing the worst, they call Temperance Brennan to investigate.

Obálka

Protože se blíží pro mnohé z nás významná chvíle, a to možnost setkání s Kathy Reichs již tento týden ve středu v Neoluxoru v Praze, vybrala jsem pro „Posuď knihu podle obalu“ knihu Bones are Forever, která nedávno vyšla v angličtině a je k sehnání i u nás. Na český překlad si budeme muset počkat, ale určitě nás v BBart nenechají trpět moc dlouho.

Jako první bych začala českou verzi obálky, tedy pokud ji můžeme považovat za českou. Ale jelikož je v této verzi k dostání u nás, tak snad ano. Na první pohled je to úžasná obálka. Kdo má možnost si na ni sáhnou se mnou určitě souhlasí. Tento paperback je úžasný sám o sobě, protože je vyveden s reliéfy, které dodávají knize opravdu zajímavé vzezření. Nejenže je zrcadlo vystouplé a lesklé, ale je poseto prohlubněmi, které jsou opravdu hmatatelné. Líbí se mi barevná jednoduchost a výrazný kontrast jména autorky oproti celé obálce. A „krví“ psaný název knihy je hodně originální.

Druhou obálkou je verze hardcover z  Itálie. Tahle obálka mi připadá strašně sterilní, jestli víte, co tím chci říct. Hodně je podobná obálkám Dextera. Nicméně má něco do sebe a je vkusná, i když mi moc nesedí jak s originálnímu názvu, tak k italskému překladu „La voce delle ossa“ neboli „Hlas kostí“. Ale obálka jako taková je zajímavá. Líbí se mi rozostřený obličej v pozadí, mrtvolný pohled, který zračí strach a hrůzu. Osobně bych vynechala skalpel a trochu zvětšila název, a tím zaplnila vzniklé místo. Za zmínku stojí „ukousnuté“ křestní jméno autorky, kdy se jakoby schovává za příjmení. Vypadá to opravdu zvláštně. A neokoukaně vypadá laboratorní sklíčko s textem „thriller“.

Poslední a vlastně i první je originální obálka, která je stejná jak u paperbacku tak u hardcover. Určitě je to typ obálky, která na první pohled zaujme, ale popravdě, mě se moc nelíbí. Možná je to tím, že přesně nevím, co si pod tím obrázkem mám představit, možná je to tím, že mi připadá strašně přeplácaná, nebo spíše zapláctuná textem. Mám ráda jednodušší obálky a tady je jednoduchý jen podklad. Možná to nějakým způsobem zobrazuje strukturu krvinek, i když ty vypadají jinak, nebo drahokam, nevím. Ale tahle obálka mne nechává chladnou.

Dnes tu máme jen tři obálky, tak která u vás zvítězila?

1 komentář:

  1. Italská. Stylově čistá, nepřeplácaná, neklišoidní. Almost perfect.

    Jen tak na okraj, nově vyšlo.
    http://www.bux.cz/knihy/137983-den-kdy-mel-zemrit-klaus.html

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)