čtvrtek 14. února 2013

RC Review: Černý sníh

Černý sníh – Schwarzer Schnee
Autor – Lotte Kinskofer
Počet stran - 182
Vydáno – 2012
Nakladatelství – Fragment

Anotace
 
Kdo je ve skutečnosti pachatel a kdo oběť? Nikdy nedej na první dojem, zdání klame...
Lařin bratr Simon zmizel beze stopy. Nikdo netuší proč. Policie nemá pro jeho zmizení žádné vysvětlení. Lara se proto rozhodne pátrat na vlastní pěst... Věci, které postupně vyplouvají na povrch, se k Simonovi vůbec nehodí. Ve městečku se začínají šířit divoké řeči a spekulace o násilí, vydírání a mučení. Je Simon opravdu oběť? Jakou děsivou pravdu odhalí pátrání?

Recenze

Krátký, tzv. kapesní román z pera německé spisovatelky. Jestli bych ho já sama nazvala kriminální to nevím, nicméně je to kniha na zajímavé téma. Lara žije obyčejný, možná trochu nudný život společně s rodiči a bratrem Simonem. Obyčejnost končí ve chvíli, kdy se Simon nevrátí z víkendu u kamaráda domů na večeři. Simon však u kamaráda vůbec nebyl a ten slušný spořádaný hoch je pryč. Když se Lara odhodlá prozkoumat jeho pokoj, objeví něco, co k jejímu tichému bratrovi vůbec nesedí. Drahé sportovní věci, mobil, playstation, alkohol, v počítači násilné hry. Tohle prostě není Simon, kterého zná.

I když se do pátrání po zmizelém chlapci zapojuje policie, do vlastního pátrání se pouští Lara. Především proto, že policii zatajila některé věci, a tak ví víc než oni. Co vyplouvá na povrch a kam ji její zvědavost dostává, se ale nelíbí ani jí samotné. Do toho všeho začíná její vztah s přítelem Maxem narážet na minulost i na nedorozumění. Najednou není nic takové, jaké bylo před Simonovým zmizením. Ani rodiče nejsou takoví, za jaké je měla. Prostě je všechno jinak.

Přestože je námět hodně zajímavý, kniha se mi až tak dobře nečetla. Především to bylo způsobeno faktem, že mi Lara připadala divná. Takové „sladké děvče“, které je překvapeno, že by její bratr mohl mít tajemství. Na druhou stranu, tématika drog a dealerství je více než aktuální, takže by to mohlo mnohé „probudit“. Styl, jakým je kniha napsaná, je určen především mladším čtenářům. Krátké holé věty, jednoduchá stylistika a minimum vzletného popisu prostředí. I díky tomu se dostával děj hodně rychle kupředu.

Určitě bych tento typ nezatracovala jen proto, že mě zrovna tenhle kousek nenadchnul. Určitě dám šanci něčemu podobnému, jen je to v prvé řadě určeno mladším čtenářům, kteří se teprve pouštějí do čtení thrillerů a krimi příběhů.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství FRAGMENT

Prohledáváme s Bonzem skříň.
Rozvineme starý koberec.
Otevřeme truhlu s karnevalovými kostýmy.
Projedeme všechno.

1 komentář:

  1. Táto edícia Triler ma nejak moc neláka, neviem prečo, nejak by mi asi nepasoval námet.

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)