sobota 9. února 2013

Review: Odstíny života

Odstíny života
Autor – Lusy Adams (Lucie Adamová)
Počet stran - 357
Vydáno – 2011
Nakladatelství – XYZ

Anotace
Alexandrina Avitalová se za života nijak nelišila od vrstevníků. Když je v den svých 19. narozenin chladnokrevně zavražděna, nikdo nemůže tušit, že smrt se stane začátkem její nové cesty. Tři roky poté, co byla pohřbena a oplakávána rodinou a přáteli, se probouzí znovu "k životu". Je uvedena do světa magie a ďábelských stvoření. Alex musí zapomenout na předchozí život, aby mohla zaujmout pozici neohrožené bojovnice se silami temnot....

Recenze

Hned na začátku se mi chce křičet “Tým Matt”, ale to bych značně předbíhala. Takže to vezmeme hezky popořádku. Alexandrina je obyčejná holka, která je nucena se postavit zlu a nadpřirozenu. Tu její obyčejnost narušuje jediný fakt, a to že je dávno mrtvá a taky maličkost zvaná “Spasitelka”. Jejím osudem je postavit se samotnému vládci temnot a spasit dobro. Problém je v tom, že zaprvé se o něco takového vůbec neprosila, zadruhé nemá žádnou chuť nechat si diktovat od nějakého boha co má a nemá dělat a za třetí koho smí a nesmí milovat. Copak jim nestačilo, že přišla o skutečného živého přítele a rodinu?

Ač se snaží utéct, pokaždé ji “bůh” William najde. Jediným útočištěm se jí stává společné bydlení s dalšími lovci, čarodějkou a vlkodlakem. Není to úplně ideální, ale díky kouzlu je pro Liama, jak překřtila svého “pozorovatele”, nevystopovatelná. Všechno se komplikuje city. City k Gabovi, který ji do doupěte přivedl. Čím víc se on snaží k Alex dostat, tím víc se ho ona snaží udržet od těla. Božské výhrůžky totiž nebere na lehkou váhu. Společně s ostatními likviduje hrozbu všudypřítomných monster přičemž si neodpouští svůj typický sarkasmus.

Neskutečně jsem se u téhle knihy bavila a hltala jsem ji způsobem, jaký jsem si neuměla představit. Jednotlivé postavy skrývají svá temná i temnější tajemství a minulost, která je dohání v současnosti. V Alexině blízkosti se vyskytuje hned několik mužů, kteří k ní chovají různě vřelé city. Pro mě byl jedničkou Matt, který byl prostě „záporák“ se svou úžasnou citlivou duší. Samozřejmě Gabe je taky fajn, ale tím, že je to kladný hrdina, takový ten správňák nezískal si mé srdce. Především jednou věcí si mě Matt získal absolutně, ale abych vám neprozrazovala děj nechám si to pro sebe. Jen je podle mě předurčen pro Alex.

Zaujalo mě jak se děj odehrává. Vlastně na začátku nevíte nic, ani kdo je ta dívka, která příběh vypráví. Spousta maličkostí, nadpřirozena je unikátní, myslím, že to měla Lusy opravdu hodně propracované, což dodává příběhu uvěřitelnost. Takže za mě je to jednoznačně knížka, kterou doporučuju k přečtení. Ať už máte rádi fantasy, nadpřirozeno a podobně. Především je to o tom, co dělat když vám seberou to co máte a znáte a chtějí po vás něco, na co nejste připraveni.

Přemýšlel jsem jestli se tady ukážeš.“
„Přemýšlel,“ zopakovala jsem pochybovačně. „A bolelo to hodně?“ 

7 komentářů:

  1. Knihu jsem četla..a je bajecna.. jen je mi lito ze dalsi dil v knizni podobe je v nedohlednu...:( mit takovych pokladu v knihovnicce vic by bylo fajn..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to mrzí, především proto, že je to od Lucky. Její humor mě hodně baví.

      Vymazat
  2. Knížka je to hodně dobrá, taky jsem pro Matta, ten vede. Překvapilo mě, jakou tématikou se autorka zabývala a konec byl víc než dobrý. Jen škoda, že na druhý díl to nevypadá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo jo, je to škoda ... o Mattovi bych si ráda početla víc ;)

      Vymazat
  3. Už som o knihe počula, rozhodne by som ju neobišla, keby sa ku mne dostala 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu vřele doporučuji :) protože, i když to není "můj šálek kávy" opravdu hodně se mi to líbilo.

      Vymazat

Hlavně slušně :)