sobota 18. ledna 2014

Review: Podlost

Originální název - Fallen (Will Trent #5)
Autor - Karin Slaughter
Počet stran - 368
Vydáno - 2012
Nakladatelství - Domino

Recenze

Celý život Faith věřila ve spravedlnost a bezúhonnost svých nejbližších. Něco není tak jak má být a jí je jasné, že matka před ní něco skryla. Má její zmizení spojitost s jejím odchodem od policie, nebo je za tím vším něco jiného. Znala svého únosce? Faith je rozhodnuta matku najít, živou. Pátrání však musí nechat na Willovi a Amandě.

Po neskutečně dlouhém školení se Faith vrací k matce pro malou Emmu. Je tak unavená, že by se nejraději natáhla a usnula. Je jí jasné, že za únavou je i její kolísající hladina cukru a měla by se pořádně najíst. Všechno z ní opadne v okamžiku, kdy spatří na vchodových dveřích krvavý otisk ruky a z domu se line hlasitá hudba. Přestože Faith operátorka nabádá, aby vyčkala příjezdu policie, ona musí dovnitř. Někde tam je její máma Evelyn a dcera Emma. Jako v tranzu se přižene dovnitř a strhne se střelba. Na konci toho všeho leží tři mrtví, zoufalá Faith stojící u kůlny, kde je zamčená její dcera a kolem pobíhají jednotky atlantské policie. Z Faith se stává kromě svědkyně i hlavní podezřelá.

Přes Amandino naléhání zůstává případ v rukách místní policie a GBI má jen omezené možnosti. Přesto Amanda pověří Willa pátráním po Evelyn a Will tuší, že je za tím něco víc. Opět ho ale nechává tápat a tak je rozhodnutý pravdě přijít na kloub. I kdyby to mělo ohrozit jeho přátelství s Faith nebo vztah s Amandou. Nevěří, že všechno co mu říká je pravda. Proč mu nechce na některé otázky odpovědět? Jsou za tím drogové kartely, a pokud ano, byla Evelyn namočená v korupci, která otřásla protidrogovým oddělením? 

Tentokrát se děj točí převážně kolem Faithina života, její puberty a vztahů s matkou, otcem a starším bratrem. Poprvé na scénu přichází osobně velký bratr Zeke Mitchell. Jeho vztah s Faith i jejím starším synem Jeremym je vcelku komplikovaný a čtenář si může udělat obrázek o tom, jaký opravdu Zeke je. Ne jen z vyprávění Faith, která uznává, že mu život dost zkomplikovala. Čtenář je svědkem její síly a odhodlání nenechat si zničit to jediné co má – rodinu. Pořádně se projevuje i to, jak dokáže být paličatá a umanutá. Will to s ní opět nebude mít jednoduché.

Pomalu se odhaluje hloubka vztahu mezi Willem a Amandou a Willem se Sárou. Ani s jednou to nebude mít snadné, ale konečně s oběma udělá krok vpřed, i když mu jedna i druhá budou muset vyjít naproti. Tenhle díl je protkaný vzpomínkami a utajovanými informacemi. Pro všechny je to něco nového, odhalování přehlížených maličkostí, které nakonec pomohou odhalit co se opravdu děje. Vyvrcholení v tomto případě je něco, co nikdo asi nečeká.

Karin Slaughter ukazuje, že je opravdu perfektní spisovatelka. To, jak je každý díl odlišný a přitom si zachovává styl, to je opravdu neuvěřitelné. Přestože má v knihách velké množství násilí a ne všechno končí dobře, nechává ve čtenářích pocit naděje. A s každým koncem nechává otevřená vrátka pro další vývoj.

„Zachráním mámu, Zeku. Je mi jedno, jestli mě při tom zabijí. Zachráním ji.“
„A koho si vezmeš na pomoc? Nějakou armádu?“ posmíval se jí. „Zavoláš tetě Mandy a počmáráte je všechny rtěnkou?“
Udeřila ho pěstí do obličeje. Zatvářil se spíš šokovaně než ublíženě. Faith měla pocit, že si možná pochroumala jeden kloub na ruce. Cítila však zadostiučinění, když spatřila, že bratrovi na horní ret stéká tenký pramínek krve.
„Ježíšikriste,“ zamumlal. „Za co to bylo?“

2 komentáře:

  1. Páni, to vypadá zajímavě! Moc pěkná recenze.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Tahle se mi opravdu hodně líbila. Všechny jsou super, ale tahle má v sobě něco zvláštního.

      Vymazat

Hlavně slušně :)