úterý 3. června 2014

RC Review: Zlá žena

Originální název - La mala dona
Autor -  Marc Pastor
Překlad - Olga Čtvrtníčková, David Utrera Domínguez
Počet stran - 248
Vydáno - 2014
Nakladatelství - Host

Recenze

Městem se šíří strach z tajemné příšery. Na přelomu devatenáctého a dvacátého století Barcelonu rozděluje nejen sociální postavení ale i víra v upíra a povídačky o monstru pojídajícím děti. Peníze měli a mají moc umlčet davy. Ne každý je ale ochotný dívat se jinam a smrt si nevybírá. Je neustále mezi námi, čeká a vypráví svůj příběh. Bez emocí, bez přetvářky.

Barcelona vypadá jako ostatní velká města. Chudí jsou stále chudší, vystrašenější, bohatí bez přestání ukazují své bohatství a snaží se nahrabat si ještě mnohem víc. Šepot, že se Barcelonou prohání zrůda, která unáší děti, je slyšet jen v chudinských čtvrtích. Zmizelé děti nikdo nehlásí a bez oficiálního zmizení není případ. Inspektor Moisès Corvo by to nechal být, ale někde uvnitř tuší, že na tom něco bude. Přednost ale dostává jiný případ. I ten ale není úplně obyčejný a Corvovi to nedá a na vlastní pěst se pouští do vyšetřování. Někde v ulicích se pohybuje osoba, která stojí za tím vším.

Příběhem neprovází Moisès Corvo ani nikdo z dalších postav. Vypravěčem je samotná smrt. Ona, postava s kosou, On, všudypřítomný stín. V tomto případě je to On, neuchopitelný, nehmotný předobraz konce života. Zajímavým způsobem nechává čtenáře nahlédnout postupně do všech tajů, skrytých tužeb, neřestí, vášní těch, na kterých příběh stojí a padá. Odhaluje jednoduchost a mazanost manipulace, toho, jak snadné je vtáhnout jiné do vlastních zvrácených choutek.

Zlá žena je do jisté míry neviditelná postava, kterou však čtenář vnímá na každé stránce. Jako by se dostávala při čtení pod kůži. Vypravěč se vrací do jejího dětství, mládí, postupně odhaluje drobnosti, které z ní udělaly to, co se z ní stalo. Nijak ji nesoudí, nelituje, nesnaží se omlouvat nebo hájit její činy., naopak je ani neodsuzuje. Když se čtenář podívá hlouběji, žádná z postav není prototypem hrdiny, který běží nezištně zachránit svět. Corvo navštěvuje prostitutky, rakouský lékař pitvá mrtvoly, které nechává krást na hřbitově, vysoce postavení činovníci chodí do kasin, platí si společnice, kradou, bezdomovec udělá, co se po něm chce, manžel pomůže ženě s vraždou. Každý má své stinné stránky, kterými se více či méně chlubí jako něčím, co je k obdivu.

Autor Marc Pastor přináší svým románem Zlá žena něco nového a nezvyklého. Brání se stylizování postav a dělení na dobré a špatné. Distancuje se od nich právě stylem vyprávění, kdy tuto úlohu přenechal pozorovateli – smrti. Aniž by prozrazoval, s kým se ona smrt setká a pro koho toto setkání bude osudné a zda vůbec někdo bude mít to štěstí a unikne jí. Kniha Zlá žena je syrový příběh plný zajímavých myšlenek o lidskosti, hodnotě lidské bytosti a o zbožné touze žít.

Zlá žena není román, u kterého takříkajíc „vypnete“, ale naopak vás bude nutit víc a víc nad tím vším přemýšlet. Nad dobou, ve které se celý děj odehrává, nad postavami, které nejsou černé ani bílé, nad myšlenkami, které se jim honí hlavou. A především budete vnímat konečnost života, protože smrt je v tomto případě stále s vámi. Původně jsem si myslela, že to bude čtení na jeden večer. Nebyl, protože tahle kniha si zaslouží plnou pozornost.

Enriqueta přišla Barceloně na kloub a pohybuje se v ní jako ryba ve vodě, sama ví, že jí do cesty nikdo nepůjde, protože to, čemu se věnuje ona, nedělá nikdo jiný. Komu záleží na jedné mrtvole, když mrtví ubožáci v zimě nepáchnou?

Velice děkuji Nakladatelství HOST za poskytnutí recenzního výtisku.  

3 komentáře:

  1. Skvělá recenze! A ta knížka vypadá tak dobře, že začínám být zoufalá z toho, jak obsáhlý mám už wishlist. Každopádně tuhle knížku dám někam hodně vysoko, protože vypadá extra zajímavě a já se nemůžu dočkat, až si ji přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Pořád jsem měla pocit, že tomu něco chybí, ale nerada prozrazuji, o co vlastně v knize jde. :) Stojí za přečtení.

      Vymazat
  2. Tato kráska na mě čeká v knihovničce. :) Doufám, že se mi bude líbit. :)
    Super recenze. :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)