sobota 14. června 2014

Review: Potrhaná křídla

Originální název - Out Of The Easy
Autor -  Ruta Sepetys
Překlad - Petr Eliáš
Počet stran - 296
Vydáno - 2014
Nakladatelství - CooBoo

Recenze

Padesátá léta, New Orleans, jazz, kluby, vymahači a prostitutky. Mezi tím vším se Josie snaží postavit na vlastní nohy a nechat za sebou minulost, která se k ní stále vrací, stejně jako její matka. Život ve čtvrti není nijak jednoduchý. Ambice nejsou vítané. Podle Josiiny matky, by se měla držet toho, co zná. Josie má ale sny a ty jí drží nad vodou i ve chvílích, kdy se cítí na dně a doufá, že jednou svá potrhaná křídla roztáhne.

Josie není obyčejná dívka, i když tak na první pohled vypadá. Život se s ní nikdy nemazlil a ono se není čemu divit. Vyrůstat vedle matky, pro kterou jsou nejpřitažlivější peníze a moc a je pro ně ochotna prodávat své tělo, není jednoduché. Navzdory tomu je Josie velice vzdělaná, sečtělá, samostatná a odhodlaná žít jinak. Prakticky od dětství se stará sama o sebe a vlastně i o matku, která si od mužů nechává líbit až moc. Spřízněnou duši nachází v Patrickovi, chlapci, který společně se svým otcem vede knihkupectví a kde Josie nejen pracuje, ale i bydlí. Mezi knihami se cítí šťastná. Zároveň ale touží po něčem víc.

V Potrhaných křídlech Josie zjišťuje, že nejvíce vám mohou ublížit ti, které opravdu milujeme a na kterých nám záleží. Pro Josie je to matka. Žena, která se tak nikdy nechovala, ale která jí dala život a ona na to nezapomíná. Ale jakoby na to zapomněla právě její matka. Paradoxní záchranou, „kmotřičkou vílou“ je pro Josie „bordel mamá“ Willie, která se o ni stará se špatně skrývanou láskou a dělá vše proto, aby z Josie vyrostla pořádná holka, i když jí někdy dává pořádně zabrat. Josie svým způsobem žije ve dvou světech. V tom jednom jsou kolem ní knihy, vzdělaní důstojní lidé, na výši s vytříbeným vkusem. V tom druhém kolem ní poletují spoře oděné dívky z Williina harému a muži, kteří jsou ochotni za pár chvil rozkoše zaplatit. Někteří budou muset zaplatit ale víc než jen penězmi.

Kniha Potrhaná křídla, kterou napsala Ruta Sepetys je v mnoha směrech úžasná. Hlavní hrdinka Josie není dokonalá, sama si to uvědomuje a ví, že by to špatné na sobě ráda změnila. Současně je jí jasné, že by to pak ale nebyla ona. Přesto, že musela hodně rychle dospět, zůstal v ní kousek něčeho dětského, co se bojí vystrčit hlavu a čelit světu. Ve světě, kde si muži kupují chvíle s její matkou, doufá, že najde lásku. Jednoduché to však není v žádném věku a v žádné době a Josie musí čelit odmítnutí i neskrývaným chlípným návrhům. V tom všem se jí ještě naskýtá šance konečně jít na vysokou školu, tak jak vždycky toužila. K popostrčení stačilo obyčejné nenápadné setkání s mužem, který v ní neviděl „tu Josie“ ze Čtvrti.

Na pozadí příběhu o zradě, vraždě a touze uniknout okolnímu světu autorka rozehrává další linie. Ukazuje, jak se svět v padesátých letech stavěl k rasové segregaci, prostituci, uplácení, společenskému kastování nebo k homosexualitě. Nenásilně tyto důležité aspekty života vložila do vyprávění o dívce, která hledá sama sebe, odvahu opustit to známé. Zároveň jsou rozkresleny různé pohledy na svět – rozdílnost v toleranci a přístupu k původu, životním zkušenostem.

Při čtení jsem já sama v Josie objevila přítelkyni, která jakoby měla nade mnou moc. Musela jsem číst dál a dál, nešlo přestat, protože to bylo jako když si s někým, koho znáte celý život, vyprávíte po letech odloučení. Potrhaná křídla jsou velice silný příběh. Nechci říct smutný, protože celá kniha je vlastně o naději, ale po dočtení poslední stránky jsem měla pocit, že to přece nemůže být konec. Ale ano, byl to konec a koneckonců, život nekončí tečkou. A v případě Josie to platí dvojnásob. Jestli se na křižovatce života vydáme správnou cestou, to je jen na nás.

Byla jsem lhářka.
Promiňte, slečno Paulsenová. Cesta do Indie se právě restauruje. Ne Patriku, nevím, s kým to matka byla u hotelu Roosevelt. Ano, Jessie, jdu za Patrickem. Ne, Willie, nevěděla jsem, že matka odjela o Kalifornie.  …

4 komentáře:

  1. To vypadá krásně! :) Málem jsem ji měla, ale nevyšlo to. :/ No nevadí, snad se k ní někdy dostanu. :)
    Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybys viděla můj výraz, když na polici na Světě knih byla poslední a kolem plno lidí, to by ses nasmála. :D To, že na druhé straně jich bylo několik dalších jsem zjistila později :D :D

      Vymazat
  2. Nádherná recenze! Knihu si chci co nejdřív pořídit a přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  3. Právě Potrhaná křídla čtu. Chytlo mě to už od první věty. Jsem zvědavá, co z celého příběhu vyleze.
    Skvělá recenze.

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)