pondělí 28. července 2014

Review: Mediátor - Devátá stezka

Originální název - Ninth Key (Mediator #2)
Autor -  Meg Cabot
Překlad - Jana Jašová
Počet stran - 203
Vydáno - 2004
Nakladatelství - Knižní klub

Recenze

Severní Kalifornie je jako ráj. Sluncem zalité pláže, každodenní mlžný opar, který se s polednem zvedá a začíná další prosluněný den v Carmel-by-the-sea. To si myslí téměř každý. Až na Susannah Simonovou, která se místo kochání opálenými těly surfařů musí vypořádat s přítomností otravných duchů, kteří jí narušují spánek. Kdyby to chvilku brala vážně, tak jak ji prosí otec Dominik i její spolubydlící, stopadesát let mrtvý fešák Jesse, nemusela by řešit takové problémy, jako že jí chce někdo zakroutit krkem. A tentokrát to nebude jen rozčilená duše. 

Suze je holka z New Yorku a jen tak něco ji nerozhází, ale v Carmelu chtěla začít znovu, bez toho všeho mediátorování kolem. To se jí bohužel nedaří. Našla si sice přátele a dá se říct, že zapadla, ale duchy vidí pořád. Především ty, co se jí prohánějí o půlnoci v pokoji a nenechají ji spát. Tentokrát je duch ženy opravdu neodbytný, ale aby Suze celou situaci ulehčil, to ne. Kde má asi tak najít někoho, komu říkají „Zrzek“? Díky spolužákovi to nakonec není tak těžké, takže Thaddeuse „Zrzka“ Beaumonta najde rychle. A shodou okolností je to otec Tada, kluka, který s ní tancoval na bazénové párty, kde měla nepříjemné setkání s jedovatým břečťanem. 


I když jí varovala kamarádka Cee Cee, její táta i Jesse, Suze se pouští do nebezpečné hry. Vypadá to totiž, že Zrzek není jen jeden a ke všemu zjišťuje, že možná má větší schopnosti, než si doteď myslela. Jako by toho nebylo málo, její máma je z jejího „vztahu“ s Tadem nadšená. Stejné nadšení nesdílí ani Suze, ani Jesse, nicméně každý z jiného důvodu. Suze totiž při svém pátrání objevuje pozadí společnosti Beaumont a těch mrtvých je najednou nějak moc. Což ale s prohlášením ducha v její ložnici nekoresponduje. Zabil nebo nezabil tu ženu Beaumont? A kdo je sakra „Zrzek“? Když na tyhle otázky najde odpovědi, je pozdě na to, aby vycouvala, a její tvrdohlavost jí může stát život. A nejen jí.

V druhém díle série Mediátor se Suze dostává opět do komplikovaných situací. Ono se není čemu divit, když musí tajit, co umí a duchové si nevybírají zrovna vhodné chvíle na konfrontaci. K tomu všemu se musí vyrovnat s tím, že se v jejím životě zase objevuje kluk, kterému by měla zachránit život. A tak nějak nenápadně, aby si toho nevšiml, což v tomhle případě nebude tak těžké, protože Tad je občas mimo sebe. Život s novou rodinou a novými bratry taky není jednoduchý, ale s nejmladším bráškou jsou si bližší, než by sama Suze dobrovolně přiznala.

I tento díl je protkaný vtipnými momenty a hláškami, kdy se musíte smát nahlas. Suze je strašně paličatá a bojuje s city, které by cítit neměla. Zároveň se snaží zachránit si vlastní krk. Opět je překlad poznamenaný dobou, ale to vůbec není na škodu. Děj je více zaměřen na rodinu Suze – tu „starou“ i tu „novou“ a taky na to, jak by se správný mediátor měl chovat. Což Suze zrovna nedělá. Doteď si vystačila s tím, že někomu něco vyřídila, ducha poslala tam někam, kam patří a byl klid. A když ne, rána do nosu vydala za tisíce slov. Teď se učí být vstřícnější, jak to po ní chce otec Dominik i Jesse. Ale tahle snaha se s úspěchem moc nesetkává.

„Vždyť jsi mě volala.“ Měl v prstech kus provázku, kterej teď přidržel Hřebíkovi před očima. Ten se na něj díval, přesně jako kdyby chtěl zabrblat, jestli snad nejsem cvok nebo tak něco.
„Ehm,“ nadechla jsem se. „Já tě nevolala, JASNÝ?
Nevěděla jsem, kde trčíš.“Podíval se na mě a jeho oči ve světle zapadajícího slunce potemněly ještě víc než obvykle. „Zřetelně jsem tě slyšel, Susannah.“
Zamračila jsem se. Tohle už je na mě bylo moc úchylný.

1 komentář:

  1. Mediátor je prostě největší srdcovka <3 Asi je načase udělat re-reading! Díky za tip!

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)