sobota 2. srpna 2014

Projekt: "Ove a Ove" aneb Ove dvakrát, pokaždé jinak a vždy skvělý #2


Muž jménem Ove, kniha, u které se neubráníte potutelnému úsměvu a mnohdy smíchu pěkně nahlas bez ohledu na to, kde se zrovna nacházíte. A kdo za tímhle dílem stojí? Muž jménem Fredrik Backman.

Carl Fredrik Backman se narodil 2. června 1981 v Brännkyrkské farnosti ve Stockholmu a působí jako spisovatel a blogger. Vyrostl v Helsinborgu, studoval náboženství, studium však nedokončil a začal řídit kamion. Na jaře roku 2007 pracoval pro noviny Moore Magazine ve Stockholmu. Od dubna 2010 psal blog pro Magazine Café a od roku 2012 psal týdenní sloupky pro noviny Metro. V tomtéž roce debutoval rovnou dvěma knihami vydanými ve stejný den – Muž jménem Ove a Vše, co můj syn potřebuje vědět o světě. V září roku 2013 vydal svou třetí knihu Babička pozdravuje a omlouvá se.

Příběh o Ovem začal psát na svůj blog a díky jeho čtenářům nakonec vznikla i kniha. A nerudný chlapík Ove se stal miláčkem Švédska. V současné době jsou prodaná práva do 25 zemí včetně České republiky. Ove se dočkal nejen audio zpracování, ale chystá se i filmová verze.

Jan Vlasák propůjčil Ovemu svůj hlas a byla to trefa do černého. Pokud jen zaslechnete jeho přednes, hlas Oveho v jeho podání už z hlavy nedostanete a to je dobře. Jan Vlasák se narodil 3. února 1943 v Čáslavi, vyrůstal na vesnici a už od útlého dětství byl zaujatý herectvím a toužil se sám hercem stát. Absolvoval JAMU, byl členem Divadla E. F. Buriana v Praze, Státního divadla v Brně, Národního divadla v Praze nebo divadla Rokoko, Pod Palmovkou. Jeho charismatický vzhled i hlas ho předurčil pro mnoho velkých rolí – Cyrano, Hamlet, Othello, Yago nebo Klaudius. Vidět ho můžeme nejen na divadelních prknech, ale i ve filmu – Vratné láhve nebo Bathory. Jeho hlas samozřejmě patří mezi stálice českého dabingu.

Informace jsou převzaty z webu Wikipedia.

1 komentář:

  1. Pana Vlasáka mám moc ráda, v divadelní hře Dobře rozehraná partie hraje taky starého mrzutého chlapíka a byl noblesní! :) A na film jsem zvědavá, i když se trošku bojím, aby mi ho nezkazili :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)