neděle 21. září 2014

RC Review: Stalo se včera v noci

Originální název - About Last Night
Autor -  Adele Parks
Překlad - Jitka Šišáková
Počet stran - 498
Vydáno - 2014
Nakladatelství - Domino

Recenze

Celý život nalinkovaný podle pravítka, jako by jakékoliv vybočení bylo něco špatného. Pak stačí jediný omyl, jediné šlápnutí vedle a všechno se zbortí jako domeček z karet. Z té, co je tu pokaždé pro ostatní se stává ta, která by potřebovala zachránit. Alespoň chvilku podržet nad hladinou. V nejhorší okamžik Stephaniina života se ukáže, kdo je skutečný přítel a kdo její oddanost bral jako samozřejmost. 

Philippa a Stephanie jsou přítelkyně od základní školy, kde Pippa Stephi vlastně nevědomky zachránila. Z neviditelné dívky se stala sebevědomá žena, i když stále ve stínu své úžasné kamarádky. Přesto si dokázala vybudovat přesně takový život, o jakém snila. Má báječného muže, tři úžasné syny a spořádanou domácnost. Oproti Pippě, která se protlouká životem společně s dcerkou Chloé, se má prostě skvěle. Od školy se jejich život úplně změnil a přesto si ani jedna neumí současnost představit bez té druhé. Jejich vztah prošel mnoha zkouškami, tou poslední ale projít nemusí, protože láska a důvěra už není samozřejmostí.


Román Stalo se včera v noci od Adele Parks je vystavěn na pohledech tří žen. Stephanie, Philippy a Kirsten. Tři ženy, které si vznájemně ovlivňují život aniž by si to plně uvědomovaly. Tahle kniha je nejen o manželství, které prochází krizí, zradě, pomstě, ale také o přátelství, lásce a důvěře. Od začátku je patrné, že vztah Pippy a Stephi je značně nevyrovnaný. Jako by Stephi měla pocit, že musí Pippě neustále děkovat za to, že se s ní v osmi letech začala kamarádit. Od začátku je jasné, že potřeby své rodiny, Pippy a v neposlední řadě i všech ostatních Stephi upřednostňuje před těmi vlastními. A to, že od nikoho prakticky nikdy nic nechtěla, se jí nakonec může stát osudné.

Jestli je v téhle knize nějaké poselství, je to především to, že nic není samozřejmé. Na manželství, na přátelství se musí pracovat a musí se snažit všichni zúčastnění. Pokud totiž nejste nuceni ani ochotni cokoliv obětovat, je to začátek konce. Stephi byla ochotná vzdát se části soukromí, když potřebovala Pippa oporu při rozvodu, při nekonečných rozchodech a pracovních neúspěších. Byla ochotná kdykoliv vypomoci s Chloé, s nákupem, podporovala Pippu v tom, aby se sama postavila na nohy a nikdy od ní nic nežádala. Když ji nakonec požádá, ukáže se, jak rozdílné jsou.

Všechny postavy jsou si charakterově a morálně neskutečně vzdálené, čímž je vlastně dokreslen obraz toho, jak se každý díváme na svět úplně jinak. Pippa je volnomyšlenkářka, přesto i ji mateřství a rozvod změnil a mnohem víc si váží muže, který jí dokáže naslouchat. I proto jaká je, dojde mezi ní a Stephi k nedorozumění, které zamává celým příběhem. Stephanie byla vždy slušná, spořádaná dívka a na tom se nic nezměnilo, ani když se vdala za Juliana. Pro ni je i nevinný flirt a náklonnost muže něco, za co by se měla stydět a cítit se odsouzeníhodně. Naproti tomu všemu stojí Kirsten, dívka, která celý život měla přesně to, co chtěla. Do chvíle než si její rodiče uvědomili, že tohle nedopadne dobře. Na nápravu je bohužel dost pozdě a Kirsten je rozhodnuta dostat to, co si zaslouží a na co má podle ní nárok. Manžela, dítě a bezstarostný život vedle úspěšného postaršího muže. 

Na první pohled Stalo se včera v noci je obyčejný román pro ženy. Opak je ale pravdou. Samozřejmě je tu nevěra a snaha se s nastalou situací nějak popasovat, ale hlavním těžištěm děje je vztah přátel a utkvělá představa, že to, co děláme my pro druhé, udělají oni pro nás. Na přettřes se dostává i výchova a morální zásady, láska a všechny její podoby. A druhé, třetí a někdy i čtvrté šance. Ne každý happy-end je přesně takový, jaký čekáme na začátku, někdy je potřeba chyba abychom si uvědomili, že ne všechno co děláme je správné. A někdy nestačí se vytrvale usmívat abychom přesvědčili hlavně sami sebe, že jsme šťastní. 

Stephi je úžasně starostlivá a vždycky jí leželo na srdci, aby potřeby všech byly uspokojeny dřív, než je dotyční stihnou vůbec zformulovat, ale to snad neznamená, že její dobré vůle bude zneužívat kdekdo. Na druhou stranu si Pippa uměla přiznat, že ji to teď rozladilo možná právě proto, že zrovna chtěla mít Stephanii sama pro sebe, aby jí dopodrobna vylíčila své úspěšné tažení, a na její ostatní přítelkyně momentálně prostě žárlila.
Str.65

Za recenzní výtisk velice děkuji Nakladatelství DOMINO.

3 komentáře:

  1. Tuto knihu bych si chtěla přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kristý perfektní recenze, člověk by řekl, že se po té době už nemůže moc zlepšit, ale přijde mi, že každá Tvá další recenze je stejně zase o chlup lepší! Docela jsi mě nalákala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, moc děkuju :) Pořád se snažím, aby to bylo lepší. A určitě by se ti mohla líbit.

      Vymazat

Hlavně slušně :)