sobota 7. ledna 2017

V lese visí anděl

Mia Krügerová a Holger Munch bývali tým. Teď se Mia schovává na opuštěném ostrově a touží po jediném, být pryč. Úplně pryč. A pak se objeví Holger se žádostí o pomoc. Děsivě vyhlížející vraždy si žádají její pohled. Ten, který odhalí to skryté. Co mají společné současné vraždy malých holčiček a zmizení novorozeněte před šesti lety?

Nedaleko od Osla je prvně objeveno jedno visící tělíčko šestiletého děvčátka a záhy druhé. V šatičkách, s aktovkou na zádech a cedulkou na krku, která hlásá „Cestuji sama“. Holger Munch si stojí za svým. Pokud má případ vyřešit, potřebuje k tomu Miu a šéf musí zařídit obnovení zvláštní jednotky. On se pokusí Miu přesvědčit, aby se vrátila a Mikkelson zatahá za nitky ve vedení policie. Mia nepotřebuje slova, stačí se podívat na fotky děvčátek. Vždycky viděla víc než ostatní. Jakoby dokázala nahlédnout někam, kam je to ostatním zakázáno. Přesto, že byla rozhodnuta se z Hitry do Osla, potažmo k policii nevracet, teď musí. Bude jich víc, to je to, co viděla a vraha musí zastavit.

V norské detektivce V lese visí anděl se odehrává několik dějových linek, které se vzájemně prolínají. Pak jsou tam takové, které vypadají jako bezpředmětné, jako něco, co do knihy nepatří, ale nakonec jsou pro celý příběh velice důležité. Autor tak představuje osoby, které dokáží vývoj úplně otočit a přitom nenásilně odbíhá od hlavní linky, tedy řešení únosu a vražd děvčátek.

Velice podstatnou část tvoří vlastní osobní příběhy hlavních postav. Mia se vyrovnává s minulostí, se smrtí sestry, s publicitou kolem zastřelení muže, který za to byl zodpovědný, s pocitem, že už všechno skončilo. Munch je mezi mlýnskými kameny. Ten rozhodný muž, který velí zvláštní vyšetřovací jednotce, se lehce nechá zpracovat svou šestiletou vnučkou, rád by získal zpět lásku své dcery a možná i někoho, kdo by ho nechtěl měnit. A do toho všeho musí přijít na to, proč někdo tak zvláštně vraždí malé holčičky.

V lese visí anděl od Samuela Bjørka je první severská detektivka, kterou jsem četla ušima. Tedy poslouchala jako audioknihu. A byla jsem velice překvapená, jak moc mě vtáhla a nechtěla pustit. Velice příjemné bylo, že jsem se nemusela trápit se čtením norských jmen a názvů měst, což mě kolikrát od čtení odradí. Oceňuji krátké kapitoly, které přesto nejsou přehuštěné informacemi, které by čtenář mohl snadno vypustit z hlavy. Zároveň děj svižně plynul, i když se autor ve vyprávění vracel i do minulosti. Osobně se mi líbilo, že žádná z postav není nijak přehnaně vyumělkovaná, ale naopak jsou se svými chybami velice uvěřitelné, lidské.

Co se týče hodnocení provedení, tedy přednesu, měla jsem obavu, že detektivka čtená ženou nebude úplně „to pravé“. A jsem ráda, že jsem se v tomto mýlila. Petra Špalková má skutečně příjemný hlas, se kterým dokáže skvěle pracovat, což se v knize, kde je děj vyprávěn z pohledu mnoha postav, hodí. Čtení není ploché, dokáže navodit tu správnou atmosféru, aby si posluchač připadal, jako by byl součástí vyšetřování. V jednu chvíli máte chuť si s Holgerem zapálit cigaretu a vzápětí sedíte vedle malých chlapců a nejraději byste jim přečetli pohádku na dobrou noc. K dotvoření té adekvátní nálady je audiokniha doplněna hudební složkou, která nenásilně odděluje jednotlivé části a kapitoly.

Originální název - Det henger en engel alene i skogen
Autor - Samuel Bjørk 
Překlad - Eva Dohnálková
Interpret - Petra Špalková
Počet stran - 384 (14:45)
Vydáno - 2015
Nakladatelství - PLUS

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně :)