úterý 3. ledna 2012

Review: Ďáblova slza

Ďáblova slza - The Devil's Teardrop
Autor - Jeffery Deaver
Počet stran - 381
Vydáno - 8/2010
Nakladatelství - Domino

Anotace

Je 31. prosince roku 1999. Obyvatelé Washingtonu se připravují na velkolepé uvítání přelomového nového roku a netuší, že právě tato noc bude pro řadu z nich nocí poslední. V ulicích města se totiž pohybuje Hrobař. Muž bez nervů a slitování. Muž zbavený osobnosti. Muž, jehož jedinou prioritou je zastřelit každé čtyři hodiny co nejvíce lidí, aby svému pánovi zajistil vyplacení obrovského výkupného. Starosta města se skutečně rozhodne výkupné vyplatit, ale Hrobařův pán a strůjce celého zločinu bohužel umírá pod koly nákladního automobilu. Peníze si nemá kdo vyzvednout a Hrobař vraždí slepě dál. FBI se obrací na vynikajícího písmoznalce Kincaida, který má analyzovat jediný střípek důkazu: ručně psanou žádost o výkupné z pera tragicky zesnulého organizátora zločinu. Kincaid dělá, co může, ale čas běží neúprosně rychle a navíc se zdá, že pachatel byl geniállnější, než si zprvu dokázal představit.

Recenze

Jeffery Deaver opět ukazuje svou mistrnost v zápletkách a nečekaných zvratech. Vykresluje postavy s jejich minulostí tak, že chápete proč v určitých situacích jednají tak, jak jednají.

Hrobař svým útokem během rušného rána zabil a zmrzačil značnou spoustu lidí a následně se na radnici objevila žádost o výkupné. Margaret Lukasová vede vyšetřování proti Hrobaři a s pomocí týmu agentů, styčného důstojníka z městské policie města Washington a civilního písmoznalce Parkera Kincaida se snaží přijít na místo dalšího útoku. Čas se neúprosně blíží, každé čtyři hodiny zemře mnoho lidí.

Jeffery dává nahlédnout do myslí agentů, ale i do mysli Hrobaře, která nemá slitování. Proč tak jedná a proč je tak oddaný svému pánu? Jak mrtvý pachatel který leží v márnici dokázal zajistit útok i po své smrti? Kdo je skutečný pachatel?
Knížka dává nahlédnout jednak do atmosféry posledního dne v roce, ale i do soukromých osudů aktérů a neméně se zabívá vykreslením faktů a postupů, jež se používají při zkoukámí sporných dokumentů, který zde hraje klíčovou roli.

Knížku jsem si příhodně vybrala na 31.12. a musím říct, že mě atmosféra absolutně pohltila. Ne každý román Jefferyho Deavera mne dokáže ihned uchvátit, ale tomuto se to povedlo. I když přiznávám, že jeho romány jsou moje "srdeční záležitost." I díky plynulému přesunu pohledů jednotlivých aktéru i zápletkám a zajímavým rozuzlením je román velice čtivý. V některých momentech by mohl být trošku rychlejší, nicméně z celkového hodnocení to na procentech moc neubírá.

"Zde ve Washingtonu žijí pod rouškou utrpení a pronásledují mne vise, kterak Polly jede na koni  podél verandy v dobrosrdečném vzdoru vůči mému příkazu, aby dávala větší pozor ..." Thomas Jefferson

1 komentář:

  1. Už je to dýl, co jsem jí četla, ale taky si pamatuju, že jsem to zvládla přes noc :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)