pátek 10. února 2012

Review: Carrie

Carrie
Autor – Stephen King
Počet stran - 174
Vydáno – 2007
Nakladatelství - BETA

Anotace

Hlavní hrdinka je nešťastná, neatraktivní dívka, pronásledovaná svými vrstevníky a tyranizovaná matkou, náboženskou fanatičkou. Carrie v sobě neočekávaně odhaluje paranormální schopnosti a malé, klidné městečko Chamberlain se stává jevištěm děsivých událostí.

Recenze

Ze začátku jsem byla trochu zaskočena stylem vyprávění, ale dodalo to tu správnou osobitost. U žádného románu od Kinga jsem se s takovým stylem nesetkala, nicméně mnoho knih jsem od něho zatím nečetla.
Carrie je zvláštní sedmnáctiletá dívka. Na jednu stranu byla silně ovlivňována fanaticky věřící matkou, na druhou chtěla být obyčejnou středoškolačkou. Moc se jí to ale nedařilo a patřila až na samý okraj společnosti. Úkazy, které se kolem ní děly většina lidí přikládala k nezměrné smůle, která ji provázela, ale bylo to jinak. Carrie byla jiná. Zajímavé bylo pozorovat jednání matky, která vše lidské, biologické považovala za hříšné. A když Carrie začne prvně menstruovat chová se jako smyslů zbavená, jako by Carrie něco provedla, jako by zhřešila. V ten okamžik se u ní opět probouzí schopnost telekineze a postupně její síla roste. Když je pozvána na ples, vzepře se matce a rozhodne se pozvání přijmou, je schopna pohybovat postelí, nočním stolkem i svou matkou. Najednou si připadá stejná jako všichni ostatní a i pro Tommyho, který jí pozval na popud své přítelkyně. Najdou v ní vidí lidskou bytost a zdá se mu svým způsobem krásná.
Myšlenkové pochody Carrie jsou protínány útržky z odborných časopisů, jednání, výpovědí lidí, kteří ji znali. Je zajímavé pozorovat chování a uvažování těch, kteří svým chováním ve větší či menší míře zapříčinili následnou katastrofu.

Román Carrie posloužil jako knižní předloha ke stejnojmennému filmu z roku 1976, který byl neméně úspěšný jako samotná kniha. Kniha mi nepřipadala až tak hororová jak jsem si myslela, ale byla svým způsobem dost strašidelná. Líbilo se mi vykreslení psychiky Carrie, její zoufalství a následné odhodlání až šílenost.


Nenech se tím vyvést z míry,“ řekla Frieda a zdvihla svůj ostrý nos. „Jestli se vzájemně zabijou, budu s tebou tancovat já.“ 
Na to jsou moc pitomí, aby se zabili,“ odvážila se Carrie. Jako dinosauři.“ S. King

9 komentářů:

  1. Tak na Kinga se zrovna chystám:) Nikdy jsem od něj totiž nic nečetla, ale už to hrozně dlouho plánuju:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zatím četla jen pár knížek, ale která se mi opravdu líbila, tak to byla Mrtvá zóna. Bylo to i zfilmované, ale knížka je mnohem lepší.

      Vymazat
  2. Právě čtu... jsem u toho jak na ní vylili tu prasečí krev... :// fujky... chdák holka... :/

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že tohle by zlomilo každého.

    OdpovědětVymazat
  4. Mne sa táto kniha moc nepáčila. :) Napísaná je skvelo, ale prišla mi až moc nechutná. Ja viem, King píše horrory, no toto už na mňa bolo jednoducho priveľa a to s tou krvou.. blé..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupodivu bych řekla, že tohle není jedna z těch děsivých knih co píše, ale ano, nechutná byla ;o)

      Vymazat
  5. Četla jsem a poměrně se mi líbilo.. ale nevím.. zase, že by to byl nějaký zázrak :) .. co bys mi doporučila od Kinga? Taťka mi pořád strká To, ale už T/to jsem začala číst možná čtyřikrát a vůbec se do toho nedokážu dostat. Čtu a nevím o čem :/

    OdpovědětVymazat
  6. Jako zarytý fanoušek Kinga jsem asi jedna z mála, které Carrie nijak moc neoslnila. Na druhou stranu musím říct, že tohle je jako prvotina obdivuhodný výkon. Nevím, ale nějakým podivným způsobem jsem se při čtení bála, že Carrie každou chvílí zaťuká na dveře od bytu. Jakoby byla skutečná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím. Je sice zajímavě napsaná, ale rozhodně mě víc zaujaly jiné jeho knihy.

      Vymazat

Hlavně slušně :)