čtvrtek 24. května 2012

Review: Příští oběti


Přístí oběti – The bodies left behind
Autor – Jeffery Deaver
Počet stran - 398
Vydáno – 2010
Nakladatelství – DOMINO

Anotace

Noční telefonát z odlehlé rekreakční chaty na nouzovou linku je náhle přerušen. Policistka Brynn McKenzieová se věci pokusí přijít na kloub. Za dveřmi chaty na ni čekají dvě mrtvoly a také dva vrazi. Po krátké přestřelce prchá do lesa a nachází vyděšenou dívku, která viděla hrůzný čin na vlatní oči. Musejí utéct do temných hvozdů. V patách mají dva profesionální zabijáky.

Recenze

Pro Brynn se ověření obyčejného telefonátu na policejní stanici změní v děsivou noční můru, hon za přežitím. Spolu s jedinou přeživší Michelle se vydává na útěk do temných lesů a skal. V patách jim jsou nebezpeční zabijáci rozhodnuti dokončit to, co začali. Brynn se nestačí vrátit pro služební zbraň ani nestihla kontaktovat stanici, a tak jsou odkázány jen na sebe a své schopnosti. Snad více překážek představuje samotná dívka Michelle, která se odmítá hnout z místa, remcá a k tomu všemu je diabetičkou, což znamená další obtíže. Ač se Brynn jeví jako geniální stratég, vyzná se v terénu, jejich pronásledovatelé jim jsou stále v patách a nebezpečně se přibližují.

Brynn a Michelle snad nemohou být více rozdílné a tato rozdílnost dává knize pořádnou „šťávu“. Na jednu stranu totiž soucítíte s Michelle, přeci jen je to holka z New Yorku a právě viděla jak někdo zabil její dva přátele. Na druhou stranu by jste jí nejraději jednu vrazili aby se vzpamatovala a začala bojovat o holý život, protože to je to jediné co jí zbývá. Brynn se snaží vymyslet plán, díky kterému by se jim podařilo uniknout a sehnat pomoc. A nebezpečí jim nehrozí jen od samotných zabijáků, ale také od přírody, která je obklopuje. Otázkou tedy je, kdo bude lovec a kdo kořist. A také kdo ve skutečnosti je pouhá oběť a kdo komu usiluje o život.

Na pozadí útěku se odehrává ještě jeden příběh. Jakési propojení s minulostí Brynn, jejím životem a její rodinou. Autor dává čtenáři možnost po malých kouscích nahlédnout do jejího života a odhaluje události, skutečnosti které Brynn měnily a ucelovaly. Také se lehce dotýkáme i minulosti všech zúčastněných. Typickým znakem je především náznak čehosi, co by nemuselo být takové, jaké se na první pohled zdá. Deaver si hraje se čtenářem jako kočka s myší. Jednou je všechno jasné a vzápětí se všechno mění. Teorie se bortí tak snadno jako domeček z karet. A obyčejné věty mění svůj význam ve světle nových důkazů.

Další samostatný román z pera Jefferyho Deavera. Opět ukazuje kvality pro které je svými čtenáři obdivován a milován. Nenechává čtenáře vydechnout, dává mu návnadu, kterou mu vzápětí bere a nahrazuje něčím jiným. Děj nezpomaluje, naopak graduje s každou další stránkou, s každou pastí, kterou na sebe vzájemně Brynn, Michelle a oba vrazi připravují. S každou sebemenší šancí, že by mohli uspět.

Ve skutečnosti prožila oné dubnové noci ještě jednu tragédii. Kvůli nečekanému zásahu ozbrojeného Brynnina manžela ztratila Amy, holčičku, kterou mohla přivést do své rodiny. Zabila by Brynn a Harta (a Lewise, kdyby to Hart neudělal za ni) a ztratila by se i se svou novou dcerou.

8 komentářů:

  1. Knížku mám doma a jakmile jsem si přečetla její anotaci, tak jsem věděla, že si jí chci přečíst :) Doufám, že bude opravdu hodně napínavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napínavé, nečekané, úžasné :)rozhodně skvělé čtení

      Vymazat
  2. Gabka:
    Vyzerá to skutočne dobre! A ešte po tejto recenzii má človek chuť okamžite knihu kúpiť a nechať sa stiahnuť do toho prenasledovania, utekať a útočiť a všetko! No... bolo by fajn sa k tejto knihe niekedy dostať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V knihovnách Jefferyho knížky mívají, tak sa zkus podívat :) Tuhle mám opravdu ráda.

      Vymazat
  3. Moc se mi líbí a přemýšlím nad koupí na dovolenou, ale zatím ve všech knihkupectví mě řekli vyprodáno atd. POslední dobou to slýchávám snad u všech knížek :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona zrovna tahle byla v knižní akci, kdy jí dávali zdarma k další "deaverovce", tak možná proto.

      Vymazat

Hlavně slušně :)