středa 2. května 2012

Review: Rozbité okno


Rozbité okno – The Broken Window
Autor – Jeffery Deaver
Počet stran - 496
Vydáno – 2008
Nakladatelství – DOMINO

Anotace

Můžeme se ubránit člověku, který o nás ví úplně všechno?
Svět se přehoupl do 21. století a ze sběratelů kostí se stali sběratelé dat. Klíč k penězům a moci drží ten, kdo disponuje největším počtem informací o našich kreditních kartách, zdravotní dokumentaci nebo nákupních zvyklostech. Může to být komerční firma, může to být slídivá vláda... a může to být i vraždící psychopat.
Ten muž získal přístup do databází největší informační společnosti v Americe a využívá získaných informací k tomu, aby pronikl do života vytipovaných obětí, které zavraždí a vinu následně svalí na nevinné občany. Vše nasvědčuje tomu, že nalezl recept na dokonalou vraždu – jenže pak se jedním z jeho obětních beránků stane bratranec kriminalisty Lincolna Rhyma.

Recenze

Rozbité okno patří do série knih s hlavním brilantním vyšetřovatelem Lincolnem Rhymem a jeho přítelkyní Amélií Sachsovou. Jedná se o osmý román s touto dvojicí, a přesto že na sebe díly navazují není třeba je číst postupně a všechny. To podstatné z předešlých dílů je vždy zmíněno.

Rhyme s Amélií řeší záhadný případ „dokonalé“ vraždy. Arthur Rhyme, bratranec Lincolna, je obviněn z vraždy mladé dívky. Všechny důkazy a stopy vedou právě k němu. Všechno se zdá být jasné, jen další vražda milenky. Jenže to Arthurově ženě moc nesedí a tak požádá Lincolna o pomoc, zda by se na případ nemohl podívat. I přes nevyřešenou minulost svolí a na povrch vycházejí nesrovnalosti. Podle všeho vrahem byl někdo jiný, někdo kdo si dal zatraceně dobrou práci se zjišťováním podrobných informací o oběti i o obětním beránkovi – vrahovi. A díky informacím, které Amélie s Lincolnem získají se podaří zabránit dalšímu falešnému obvinění. To už jsou společně s policií pravému pachateli na stopě. Ten však na poslední chvíli uniká.

V tomto románu je nebývalý důraz kladen na náš životní styl. Na to, jak o nás společnosti sbírají informace, jak nám chodí cílená reklama do schránek, jaké množství informací lze zjistit z jediné účtenky od nákupu. Deaver se zde nezaměřil na tradiční vrahy, psychopaty, sociopaty a podobně. Ukazuje, jak je nebezpečné sdílení všech informací na sociálních sítí, jak snadno se někdo může vydávat za nás, ukrást nám vlastní život. Samozřejmě zde opět balancuje na hraně „jasných“ pachatelů, kdy na konci ukáže prstem na toho, kdo za vším stojí, ale díky celému ději se zdá být kniha neuvěřitelně současná a blízká.

Přesto, že je to stránkově hodně obsáhlý román, čte se velice dobře a je napínavý od začátku do konce. Není to jen příběh o hledání vraha, ale vyvíjí se zde i vztah Amélie s Lincolnem, s mladou dívkou Pam, kterou zachránili při sebevražedném pokusu její matky a která se pro Amélii stala „dcerou“, i když byla umístěna do pěstounské péče. Prostě detektivní román se všemi lidskými aspekty.

Alicí Sandersonových mohou být desítky, ale na světě je jen jedna Alice 3895, která obětovala život, abych mohl vlastnit obraz Americká rodina od drahého pana Prescotta. Vsadím se, že také DeLeonů Williamsů bude na světě spousta, ovšem jen číslo 6832-5794-8891-0923 půjde nadosmrti do vězení za znásilnění a vraždu Myry 9834, abych já mohl zůstat na svobodě a vychutnávat si to celé znovu.“

5 komentářů:

  1. Zaujívavy dej.. mozem sa spytat odkial mas tolko knih? :D kupujes si ich sama? ci? :)

    zivotvosvete.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinu si kupuji sama, nebo dostanu k narozeninám, vánocům. Pár už jsem jich dostala k recenzi z nakladatelství, ale Deavera si kupuji výhradně sama (krom jedné). Za těch deset let co ho čtu sem nastřádala hromadu jeho knížek :D

      Vymazat
  2. Rozbité okno považuju za jednu z nejlepších knih od Deavera.Stejně jako tobě se mi moc líbilo, že do příběhu vstupuje Pam a je to takové..lidštější.. Ne jenom "našli jsme vraha, hurá".. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych řekla, že je to jedna z nejlepších. Mimochodem milá Laurdes :) v pátek jsem si koupila Dvanáctou kartu. Mají ji v Kanzelsberger i Luxoru. ;)

      Vymazat
    2. Jééé, až teď jsem si všimla, že jsi mi odpověděla :) .. všimla jsem si, že udělali nějaký dotisk, ale nemám prašule :/ doufám, že ještě tak za 14 dní ji někde seženu :)

      Vymazat

Hlavně slušně :)