neděle 16. prosince 2012

Rozhovor: Catherine McKenzie


Už jsem Vám říkala, jak moc se mi líbila kniha "Zapomenutá" od Catherine McKenzie. A tak jsem jí zkusila napsat a poprosit o rozhovor. A světe div se, rozhovor je na světě. Takže se teď pohodlně usaďte a v klidu si přečtěte, co nám Catherine McKenzie prozradila.

Catherine, děkuji, že jste ochotna udělat tento rozhovor. Vaše knihy nejsou v České republice moc známé. Můžete mi říct, jaká témata se objevují v románech, které píšete?

Hlavní téma Zapomenuté je co dělat, když vám najednou seberou váš život. Máte se pokusit získat ho zpět, nebo přijmout změnu a jít dál? Co když jste miloval svůj starý život, a přitom, každý chce abyste se změnili.

Dívala jsem se na české stránky a nikde s Vámi nebyl žádný rozhovor. Takže, můžete říct čtenářům něco o vašem životě? Kdy jste začala s psaním, kdy jste si řekla "Chci být spisovatelka"?

Vždycky jsem chtěla být spisovatelka - vyrostla jsem na psaní poezie. Začala jsem psát romány v roce 2006, protože jsem měla nápad na knihu a nemohla jsem ho dostat z hlavy, a od té doby píši. Ale také pracuji jako právnička. 

Vaše kniha "Zapomenutá" mne absolutně okouzlila. Jaká byla první věc, která Vás vedla k napsání této knihy?

Děkuji! Slyšela jsem příběh o ženě, která onemocněla v Africe a uvízla tam na dalších šest měsíců a když se vrátila někdo jiný bydlel v jejím bytě a všechny její věci byly pryč. To je všechno co o ní vím, ale to byl začátek mého příběhu. 

Vaše vyprávění v této knize je opravdu zajímavé. Pořád jsem čekala, kdy Emma změní život vzhůru nohama, tak jako v jiných knihách. Přemýšlela jste nad tím, že by mohla opustit svou práci?

Přemýšlela jsem na tím, že by odešla z práce, ale myslím, že by to bylo předvídatelné a já jsem chtěla prozkoumat jinou cestu pro Emmu.

Kdo je Emma pro Vás? Mám na mysli, jestli je to jen literární postava, nebo pro Vás znamená něco víc.

Emma je prostě někdo, koho jsem vymyslela, ale myslím, že je silná a chytrá, ale ne vždy tak silná nebo chytrá jak by si ráda myslela. Myslím si, že toho využívá aby dostala co chce a dává jí zabrat, když to nedostane.

Zapomenutá je vaše třetí kniha, že? Můžete nám říci více o ostatních knihách? Bohužel, ještě nebyly přeloženy do češtiny.

Ano, má první kniha "Spin" je o novinářce, která následuje celebritu do léčebny aby objevila terno. Moje druhá kniha "Arranged" je o ženě, která využije službu dohodnutého sňatku. Zatím nejsou přeloženy, ale doufejme, že pokud vše půjde dobře s "Zapomenutá", v budoucnu budou.


Teď, trochu osobní otázka. Kdo je pro Vás nejlepší spisovatel a jaké nejlepší kniha, jakou jste četla?

Moje oblíbená autorka je Jane Austen, ale nemůžu vybrat jen jednu nejlepší knihu. Četla jsem spoustu skvělých knih, ale pravděpodobně nejlepší, kterou jsem četla tento rok, je "Bringing up the Bodies" od Hilary Mantel. 

Nakonec bych ráda řekla, že jsem opravdu ráda, že jsem se mohla zeptat na pár otázek. Přeji Vám  více spokojených čtenářů jako jsem já a mnoho inspirace k psaní. A poslední otázka -  jakou knihu právě čtete?

Děkuji Vám! Momentálně čtu "Above all things" od Tanis Rideout o pokusu o výstup na Everest v roce 1924. Je to historický beletrie a dobré čtení.

Velice Vám děkuji a přeji Krásné Vánoce.

Krásné Vánoce i Vám.

3 komentáře:

  1. Zajímavý rozhovor, Catherine McKenzie působí sympaticky. :) Snad se k její Zapomenuté brzo dostanu, když vyšla v češtině, hned mě zaujala. Jsem zvědavá, jestli tu vyjdou i její další knížky, Spin i Arranged by mohly být dobré. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu hodně sympatická autorka, a pevně věřím, že ostatních knih se brzo dočkáme. Byla by to škoda, kdyby ne.

      Vymazat
  2. Zajímavý rozhovor. Autorku neznám, ale působí mile. Zapomenutou si v budoucnu určitě přečtu. :-)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)