pondělí 28. ledna 2013

Není kniha jako kniha


Po předvánočních a vánočních článcích jsem se rozhodla napsat něco i teď.  Na myšlenku napsat něco mě přivedla jedna věta – „Takovou knihu bych nečetla, když je tak těžká.“ A to ve mně začalo hlodat. Určitě se to téma probíralo všude jinde, mnoho jiných blogerů o tom psalo, ale já mám dojem, že jsem se k tomu až tak moc nevyjádřila. A o co jde. Jde o věčné dilema mezi knihou fyzickou a knihou v elektronické podobě. Obě dvě verze mají jistě své zaryté zastánce a nedají na ně dopustit.

KNIHA vs. eKniha

Vyzdvihnout klady toho co preferuji je snadné, ale toho co se mi zase až tak nezamlouvá? No to je trochu něco jiného. Abych byla upřímná, u mě vítězí a asi nadále bude vítězit kniha fyzická. Taková, ke které si můžu přičichnout, můžu obracet její stránky a cítit papír pod prsty. Ale co eKniha. To je otázka druhá. Já k ní vlastně nemám nějaké extra výhrady, ale jde o to, že jsem svým způsobem sběratel, a je pro mě hodně důležité mít knížky doma. Rozhodně ale mají čtečky své výhody. Především úsporu prostoru, váhu a možnost si „otevřít“ něco jiného, aniž by bylo potřeba v kabelce nebo batohu tahat více knih.

Jenže to je podle mě i nevýhoda. Najde se nepřeberné množství knih, které prostě nejsou v určitém okamžiku zajímavé, nebaví nás to, ale protože se chceme dostat na konec, dozvědět se víc a většinou i víme, že to je prostě jen tenhle okamžik, a čteme dál. A já vím, co bych udělala v případě čtení eKnihy. Jednoduše bych si vybrala něco jiného ke čtení. A tak by to šlo dál. Rozečetla bych spoustu knih a nedočetla prakticky nic.

Rozhodně znám ale i ty, kteří se nechtějí tahat s obří knihou a raději sáhnou po čtečce. Myslím, že kdybych čtečku vlastnila, stavěla bych se k tomu jinak a možná bych si přečetla více anglických knih, ale zatím si vystačím s českým překladem toho, co tady vychází, nebo i anglických paperbacků. Ale zajímá mě váš názor. Jak se k tomu stavíte vy? Máte raději v rukách něco pořádného, nebo vám vyhovuje mít v malém balení všechno?

AUDIOKNIHA

Samotnou kapitolou je audiokniha. Po velkém boomu se dostávají audioknihy do útlumu. Ani nevím proč a docela by mě to zajímalo. Zatím jsem poslouchala dvě audioknihy a každá byla úplně jiná. Jedna mě téměř nezaujala, ale bylo to hlavně proto, že sama kniha je dost náročná a ne každému se líbila. Zato ta druhá mne nadchla. Hlavní důvod byl asi ten, že se jednalo o povídky a četl je sám autor. Bylo to velice příjemné poslouchání, takové, u kterého můžete na chvilku vypnout a jen poslouchat. Takže u mě je to momentálně 50:50. A co bude dál nevím. Zatím jsem neobjevila nic, co by mě zaujalo, abych si to pořídila v audio verzi.

Tak nějak pořád váhám nad tím, co je lepší, ale k odpovědi se podle všeho nikdy nedostanu. Určitě velkou výhodu ve čtečkách vidím v tom, že někam na dovolenou nemusím tahat hromady knih, ale jen jednu maličkou věcičku a je to. Docela mě zaujalo, že bych si mohla svou slovní zásobu anglických slovíček rozšířit právě audioknihou. Přeci jen mám totiž dojem, že víc rozumím mluvené angličtině než té psané. Máte s tím někdo zkušenost?

To by bylo pro dnešek asi všechno. Pěkný pondělní den :-)

3 komentáře:

  1. Veľmi dlho som rozmýšľala o tom, že si aj ja zaobstarám čítačku kníh, ale nakoniec som tak neurobila, lebo zvíťazila moja láska k fyzickým knihám. Knihy nielen rada čítam, ale aj zbieram a pre mňa je radosť, keď sa pozriem doma na moje poličky, kde mám kopu kníh :) Čiže ja som za reálne knižky!

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna dneska jsem na svém blogu na tohle téma taky prohodila pár odstavců. Asi všichni vášniví čtenáři se na tomhle shodnou: opravdickou knihu nic nenahradí, čtečka občas není k zahození a audiokniha je prima při dlouhé cestě autem. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já čtečku vlastním, takže to vidím z trošku jiného hlediska, miluji fyzické knihy a ráda je vlastním, avšak na 20 minut jízdy metrem se mi nechce tahat po celý den kniha o více jak 400 stránkách, takže si jí nahraji do čtečky a čtu jí po cestě a doma se zase vrhnu na fyzickou knihu :) A hlavně se mi na tom dobře čtou třeba skripta :) Audioknihy poslouchám ráda, ale spíš když už tu knihu znám a líbila se mi, tak si jí zase ráda někdy poslechnu :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)