čtvrtek 24. ledna 2013

Review: Obnažená

Obnažená – Bared to You
Autor – Sylvia Day
Počet stran – 342
Vydáno – 2012
Nakladatelství – Fortuna Libri

Anotace

Je možné, aby dva emocionálně labilní a minulostí poznačení lidé, jimiž jsou milionář Gideon Cross a mladičká Eva Tramellová, navázali vztah – a udrželi si ho? Hluboké citové pouto mezi nimi sice vznikne, je však natolik zvláštní, že v jistých momentech se jejich vztah dá přirovnat k boji kdo s koho. Často je před rozchodem zachrání jen tělesná touha, protože jeden druhého až démonicky přitahují.

Recenze

Po obrovském boomu a fenoménu jakým se stalo Fifty Shades se na českém trhu objevila další kniha, kterou bych s klidem mohla zařadit mezi erotický román. V čem jsou si tyto knihy podobné? Tím hlavním je hlavní hrdinka a záhadný tajemný muž, který ji okouzlil. V tom ale jakákoliv podobnost končí. Eva je sebevědomá žena, která se nebojí říct ne a stojí si za svým. Pro Gideona je Eva něco, co prostě musí mít, ať to stojí, co to stojí. A s Evou to rozhodně nemá jednoduché. Vzájemná přitažlivost je evidentní a nedovoluje ani jednomu pořádně a plně myslet nad tím, co se vlastně s nimi a mezi nimi děje.

Eva si z minulosti nese břímě, které by mohlo vyplout na povrch a tak se Gideonovi svěří s tím, co se událo v jejím dětství. Trauma, které překonala, se opět stává aktuální. A i když se Eva svěřila, cítí, že něco mezi nimi není v pořádku. Neustále naráží na nedorozumění, zbrklá jednání, což ani jednomu neprospívá. Do zmatků ve vztahu s newyorskou hvězdou řeší i vztahy svého nejlepšího přítele a spolubydlícího, který tak trochu „kope za obě strany“. Ničemu neprospívá ani fakt, že se Gideon uzavřel do sebe a odmítá Evě říct, co straší v jeho minulosti. Což je evidentní fakt.

Velkou část děje tvoří sex. Ale ne tak jeho popis jako dohady o tom, kdo je ten dominantní a kdo submisivní. Ani Eva ani Gideon se nehodlá vzdát své síly a moci, která jim dodává jistotu ve vlastním životě. Do současného vztahu se neustále vracejí ženy, které měly cosi společného s Gideonovou postelí. Nicméně se objeví i žena, která pro něho znamenala mnohem víc, a setkání s ní Evě osvětlí, proč jsou všichni udiveni, že si Gideon vybral blondýnu.

Postavy této knihy jsou mnohem více propracované, mají uvěřitelnou minulost, i když si mnohé autorka schovala do druhého dílu. Byla jsem nesmírně překvapena, že zde není hrdinka hloupoučká husička, která sebou nechá zametat. Naopak bych řekla, že dokázala neuvěřitelně zatřást s Gideonovým světem a celým jeho Crossfire impériem. Gideon pro změnu Evě dokázal lézt pořádně na nervy svým panovačným a neomaleným chováním. Přesto bylo vidět, jak k sobě dvě „zničené“ bytosti hledají cestu.

Prakticky nemám, co bych vytkla, protože po Fifty Shades, které mne sice nadchlo, se zde neustále neopakovaly stejné fráze. Děj měl spád, neustále gradoval a vyvíjel se. I když se našlo pár momentů, které byly totožné s „FS“, jako některé postelové hrátky, celkově to byl inteligentní dospělý román. Jen jedna věc mě iritovala. Nerada se do toho pouštím, ale byla to věc, která mi při čtení hodně vadila. Slovní spojení „hlava jeho ptáka“ mi přišlo fakt strašné. Chápu, že tyhle popisy jsou mnohdy pro autory nepříjemné, ale nám čtenářům by určitě přišlo vhod, kdyby pro tohle místo mužského těla našli jiný výraz. I kdyby se drželi anatomie. Pardon, ale když jsem četla „hlava“ musela jsem se smát a bylo po jakékoliv erotice. A ještě jedna věc – všimli jste si, že v takovýchto románech se najde pokaždé oběť znásilnění, zneužívaní a podobně?

"Tak to dokončíme teď."
Jeho stisk bolestně zesílil. "Tady to dělat nemůžeme."
"Proč ne?" Pak mě napadla překvapivá myšlenka. "Tys nikdy neměl sex v limuzíně?"
"Ne." Čelist mu ztuhla. "Ty ano?" 

4 komentáře:

  1. Já nevím, já se těhle erotických románů bojím :) A hlava jeho ptáka zní fakt děsivě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna tohohle bych se nebála :) Až na tu hlavu jeho ptáka je to fakt moc pěkně napsané.

      Vymazat
    2. Jo to jo, ale já prostě nevím, jestli by se mi vůbec takové téma líbilo :)

      Vymazat
  2. Je to více než dost podobné Fifty shades of grey.

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)