neděle 13. ledna 2013

Posuď knihu podle obalu #38



Nedělní meme od SYKI @Knižní doupě

Bílý kůň – White Horse
Autor – Alex Adams
Počet stran - 311
Vydáno – 2012
Nakladatelství – DOMINO

Anotace

Třicetiletá Zoe dobrovolně strávila posledních pět let v jakési osobní bublině – po tragické smrti manžela se pohybuje jen mezi svým prázdným bytem a výzkumným ústavem, kde pracuje jako uklízečka. Šeď plynoucích dní ji neubíjí, naopak jí pomáhá nalézt vnitřní klid, aby se mohla rozhodnout, co se svým životem provede dál. A pak se najednou všechno změní. Lidé v jejím okolí začnou umírat na záhadný virus, pojmenovaném Bílý kůň.

Obálka

Pravidelné meme od SYKI „Posuď knihu podle obalu“ pokračuje. Dnes jsem pro vás připravila knihu Bílý kůň.

Jako první začneme s anglickým paperbackem, který vidíte nahoře. Tahle obálka se dostala i k nám na trh a mě se moc líbí. Především oceňuji jednoduchost a záhadnost, která z toho celého dýchá. Především musím vyzdvihnout font písma a barevné zpracování. Opět je velice jednoduché, ale neumím představit, že by zde bylo použito něco jiného, výraznějšího. Všimněte si malého rozdílu u české a této verze. Tady prší, na české nikoliv.

Druhou obálkou je anglická verze hardcover. Na první pohled mě zaujalo doslovné vyobrazení bílého koně, i když jak je zřejmé podle anotace, jedná se o virus. A druhou věcí byla absence podtitulu, nebo jakéhosi dodatku k názvu, který se vyskytuje na paperbacku, české verzi i ebooku. Celkové vzezření je opravdu pěkné, ale přiznám se, že bych se za ní neotočila. Určitě má něco do sebe, ale postrádám tu tajemnost, která je na předešlém obalu a hlavně určitou bezmoc.Ale moc se mi líbí typ písma. I když je bílé na téměř bílém povrchu.

Poprvé jsem vybrala na ukázku i ebook. A to hlavně proto, že mnoho rozdílných cover verzí jsem nenašla, ale hlavně proto, že tahle je opravdu krásná. Líbí se mi nezvyklá barevná kombinace celé obálky a zajímavý detail protaženého R. Rozhodně nejvíce mě zaujala barva oka a tvar zorničky. Je to přesně ten pohled, u kterého hledáte něco pod povrchem a víte, že to bude stát za to. Vyzařuje z něj smutek i hrůza zároveň a jako by říkala, že to co pohled viděl, je ještě horší než představy, které máme. Jen bych změnila umístění "novel" níž, aby nebylo tak blízko oku.

A jako poslední zde máme českou verzi. Už jsem o ní mluvila v souvislosti s anglickým paperbackem. Je téměř identická, nicméně jsou zde věci, které se liší. Především je to velikost písma u názvu knihy a tím i rozložení a potom odstranění deště, čímž se dostává do popředí i krajina v pozadí, která je jinak skryta. který je u originálu. Když se dívám na postavu ženy, jen čekám, kdy se otočí s pohledem plným hrůzy, ale i odhodlání se tomu  co se děje postavit. Ti všímavější zjistí, že je obraz lehce přiblížený, a že větičky nahoře a dole jsou v jiné osobě. Jinak si obálka zachovala původní tvář a jsem moc ráda, že si pro českou verzi vybrali zrovna tuhle.

 Která obálka se vám líbí a která naopak ne?

10 komentářů:

  1. U mě vede originální obálka. Ostatní jsou také hezké, ale prostě tamta je nej! :D Samozřejmě naše kopírovaná je také nej, protože je úplně stejná :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle je kniha, která má u nás zvolenu tu nejlepší možnou obálku a ohromně se mi líbí. Jen se mi zdá, že tu, co máš uvedenou jako u ebooku, dokonce je i v tištěné verzi paperbacku. Nevím, jestli to je UK nebo Austrálie, ale pamatuju si, že fotku sama autorka ukazovala na Twitteru (nebo možná i vlastní stránce).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, zrovna na to koukám :)je to i u paperbacku. Moc nerozumím tomu, že nají dva druhy paperbacků, ale to je fuk :D

      Vymazat
    2. Jop, to oni tak někdy dělávají. Reedici, když se třeba o knize dost mluví a chtějí tak na knihu zase upozornit. Ono to například v Americe v knihkupectvích je tak, že třeba ty původní první knihy s prvními obálkami už neseženeš, prostě se vydávají jen ty nové a nakladatelům je docela putna, jestli to pak ladí s dalšími díly třeba. Jsem zvědavá, co bude na obálce druhého dílu.

      Vymazat
    3. Tak to jsem opravdu zvědavá. Ještě jsem ji nečetla, ale už jsem si ji koupila :)
      Jsem ráda, že takové Domino se drží jednoho vzhledu, protože to bych byla hodně naštvaná :D
      Ale je fakt, že jsem si všimla, že třeba taková kniha Myši od Reece má taky dva odlišné paperbacky.

      Vymazat
    4. Ono se většinou ti domácí nakladatelé drží jednotného vzhledu. Nevyplatí se jim ty obálky moc měnit, pokud se tedy do kin nedostane filmové zpracování, to pak rychle vydávají knihu s filmovou obálkou, protože to táhne. Dřív lidi o Atlasu mraků neslyšeli a kolik si jich teď tu knihu pořídilo. Totéž u Nádherných bytostí. Jsem jen zvědavá, jestli se dočkáme i nové obálky Hostitele :D Taková JOTA ovšem vydává paperbacky a hardcovery s jinými obálkami, dělá to i Argo. Asi jak se komu zachce, no :D

      A ještě jsi knihu nečetla? Já myslela, že jo. Tak doufám, že tě nezklame.

      Vymazat
    5. No to je pravda. Atlas mraků,Pí a jeho život, Černobílý svět... nedávno jsem viděla nějakou knihu s fotkou amerického herce ( i kdybys mě zabila, nevím, kdo to byl :D ) a holky nad tím slintaly.

      Strašně jsem si ji chtěla přečíst, ale nevěděla jsem, jestli ji nedostanu k vánocům, tak jsem musela počkat :D

      Vymazat
    6. Tak si to čtení užij, tobě by se mohla líbit, ty dokážeš ocenit dobrou a děsivou knihu :)

      Vymazat
    7. Jo, to je přesně můj žánr. Sice jsem se vrhla i na romantiku, ale pořádné vzrůšo, to je moje :)

      Vymazat

Hlavně slušně :)