úterý 8. října 2013

Podzimní napětí s Dominem #1 - Mo Hayder




Mo Hayder je úspěšná britská spisovatelka, která si již ve světě vydobyla značné renomé.  Po bouřlivém dětství a dospívání v patnácti letech opustila školu a postupně pracovala jako barmanka, členka filmového štábu, hosteska v tokijském klubu nebo jako učitelka angličtiny v Asii. Získala magisterský titul na Americké Univerzitě ve Washingtonu, DC v oboru film a magisterský titul na Bath Spa University ve Velké Británii v oboru tvůrčí psaní. 

Její první kniha vydaná v roce 2000 s názvem Ptáčník se stala světovým bestsellerem. S druhou knihou Pečovatel vyhrála v roce 2002 ocenění WH Smith Thumping a opět se dostala na vrchol žebříčku nejprodávanějších knih Sunday Times. Za knihu Unesená získala v roce 2011 prestižní cenu Edgar od Asociace Amerických Spisovatelů Detektivek.

První knihu vydala až v 38 letech. Mnozí mají v tomto věku za sebou nesčetně pokusů, několik vydaných knih. Mo Hayder začala nenápadně a mohlo by se na první pohled zdát, že je jednou z mnoha. Opak je pravdou, protože jejím knihám chybí něco, co by se dalo nazvat morální zábranou.

Ptáčník, se kterým přišla na trh, rozvířila do té doby stojaté vody literárních thrillerů. Drsný, značně morbidní příběh jde na dřeň lidské osobnosti. Ve všech svých románech vytahuje na světlo potlačované lidské vlastnosti, touhy, silně ukrývanou fascinaci morbiditou. 

Od roku 2000 vydala 6 knih v sérii s Jackem CafferymPtáčník, Pečovatel, Rituál, Skin, Unesená a v letošním roce Poppet - , a několik samostatných románů, z nichž u nás vyšel Ostrov sviní a Tokio. Na rok 2014 je naplánované vydání v pořadí sedmé knihy ze série s názvem Wolf.

U Syki na Knižním doupěti najdete něco málo k autorské dvojici - Robert Ludlum a Erik Van Lustbader -  která stvořila jednu zajímavou postavu - Jason Bourne.

2 komentáře:

  1. Od této autorky jsem ještě nic nečetla a těším se až to napravím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem tě nalákala. Počkej si ještě na ukázky :)

      Vymazat

Hlavně slušně :)