pondělí 7. ledna 2013

Review: Citlivá místa

Citlivá místa – The Smooth Talking Stranger
Autor – Lisa Kleypas
Počet stran - 280
Vydáno – 2012
Nakladatelství – DOMINO

Anotace

Někdy nalezne člověk pomoc tam, kde by ji nikdy nehledal. Ella Varnerová má za sebou nepříliš šťastné dětství s hysterickou matkou a sobeckou sestrou, takže se nyní snaží naplnit svůj sen o klidu a spokojenosti. Víceméně se jí to daří: píše sloupky pro časopis a žije s přítelem, který jí imponuje svou touhou měnit svět. Dny ubíhají jeden za druhým, Ella je nechává plynout jako vodu a neplánuje žádnou převratnou životní změnu. Z rutiny ji vytrhne teprve zpráva, že sestra nechala u matky týden staré novorozeně a zmizela.

Recenze

Kniha Citlivá místa, je volné pokračování dosavadní trilogie Trevises, kterou napsala Lisa Kleypas. Hlavními postavami tohoto příběhu je Ella Varnerová, její sestra Tara a Jack Trevis. Ella žije spokojený život se svým přítelem Danem ve vegansko – ochranářském vztahu a má pocit, že jí nic nechybí a nemůže její život nijak rozházet. To vše se změní v okamžiku, kdy jí zavolá matka, ať okamžitě přijede. Překvapení, které na ni čeká, je týdenní novorozeně její sestry, která zmizela neznámo kam. A jelikož se novopečená babička nehodlá o dítě postarat, přebírá zodpovědnost na sebe Ella. Jenže domů se vrátit nemůže, protože je Dan výhradně proti a v bytě žádné dítě nechce.

Proto se Ella vydává za prvním z potenciálních otců dítěte – Jackem Trevisem. Bohatým, úspěšným a atraktivním mladým mužem. A přestože on obvinění odmítá, je ochoten podstoupit test paternity. K tomu ale nedojde, protože se podaří najít Taru a ta mu dosvědčí, že malý Luc není jeho. Nicméně se pro něho nevrátí dřív, jak za tři měsíce. Ella zůstává v pronajatém bytě Jackovy sestry a postupně se mění její postoj nejen na Jacka samotného, ale i na otázku dětí a manželství.

Velice zajímavý příběh, jak jediná maličkost může změnit všechno, na čem jste si vystavěli život. Postavy jsou sice trochu víc „perfektní“, ale mají i své špatné stránky, i když jich teda není moc. Příběh je skvěle čtivě napsán a nutí čtenáře, nebo spíše čtenářku, číst dál a dál. Dotýká se i takových témat, jako je zneužívání v dětství, odcizení i vztahu matky k dítěti. A přesto tu nechybí humor a nadsázka.

Přestože je to relativně útlá kniha, podařilo se autorce do ní nacpat neskutečné množství emocí i okamžiků, kdy byste nejraději Elle dali pár facek, aby se probrala. Ale všechno v téhle knize má svůj čas a jsem ráda, že konec nebyl moc kýčovitý, i když je to klasický happy-end. Rozhodně uvažuji, že si přečtu i předešlé díly.

"Chutnají božsky. Co ještě umíte uvařit?"
"Jenom základní věci. Zapékaná jídla, těstoviny, dušené maso. Taky dovedu upéct kuře."
"Co takhle sekanou?"
"Jo."
"Provdejte se za mě, Ello."
Pohlédla jsem do jeho šibalských tmavých očí, a přestože jsem věděla, že žertuje, trhla jsem sebou. "Klidně," prohodila jsem ledabyle. "Chcete chléb?"

5 komentářů:

  1. To vyzerá super, také niečo by som si určite s radosťou prečítala 8)

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá opravdu pěkně, vyšly ty knihy předtím i česky? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obě vyšly i v češtině - Místo v životě a Místo na slunci. Na www.dominoknihy.cz je najdeš :)

      Vymazat

Hlavně slušně :)