středa 21. ledna 2015

Review: Alice v říši divů (a taky před zrcadlem)

Originální název - Dietland
Autor - Sarai Walker
Překlad - Hana Pernicová
Počet stran - 408
Vydáno - 2014
Nakladatelství - DOMINO

Recenze

„Zrcadlo, zrcadlo, kdo je v zemi zdejší, ze všech dívek nejkrásnější?“ Časem to budu já. Časem bude všechno jiné a lepší a … já budu jiná a lepší. Tak nějak uvažuje Alice Kettlerová. Tedy spíše Bluma, která je tou dívkou, která se dívá do zrcadla a hledá Alice. Ukrytou někdo hluboko uvnitř pod kily tuku a metry neforemných černých trik, sukní a svetrů. Prakticky celý život žila život někoho jiného, byla někým jiným a jen díky odvaze a přesvědčení jiných se konečně rozhoduje, kdy nastane ta doba, o které uvažovala. Časem se ukáže pravda.

Bluma pracuje jako externí redaktorka pro pubertální časopis a radí dívkám, jak zhubnout, jak přibrat, jak se vypořádat s nevěrným přítelem, sebepoškozováním, láskou. Nemuset denně chodit do kanceláře mezi „modelkovské“ redaktorky bere zprvu jako výhodu, ale co když tohle její odsunutí opravdu má něco společného s tím, jak vypadá? Bluma rozhodně nezapadá do kategorie, štíhlá dlouhonohá blondýna. Je úplným opakem a žije pro den, kdy by se takovou mohla stát i ona. Mediální masáž o kultu krásy, zdraví a dokonalosti dokáže zadupat do země už tak pošramocené sebevědomí. Když vezme do ruky spravedlnost Jennifer, začíná se probouzet i Bluma.


Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik lidí bere antidepresiva? Kolik lidí jen tak kolem nás přežívá a čeká, až budou někým jiným? Až si zaslouží být šťastní? Bluma čeká na jeden určitý moment, kdy bude moci skončit s Y-, kdy vypustí z hlavy všechny hubnoucí programy, kdy zapomene na to, jak ji někdo odmítl. Na pozadí tohoto čekaní, se objevuje záhadná Jennifer, jako tajemný odkaz ženské síly. I přestože její konání není úplně v souladu se zákonem, společnost, především ženská část ji vnímá jako rozbušku. Jennifer byla první dominovou kostičkou, která spadla. A nikdo nedokáže říci, kolik jich strhne s sebou.

Říci, že román Alice v říši divů (a taky před zrcadlem) je o tlusté nešťastné holce, které všichni celý život říkají Bluma, by byla pravda. Jenže v téhle knize autorka otevřela mnohá témata, na kterých staví dnešní svět. Ať už je to kult dokonalé krásy, vyrovnanosti nebo to, jak lidé vnímají neštěstí druhých. Když sloužíte vlasti, dáváte všanc vlastní život, spoluobčané vás mají za hrdinu. Ve chvíli, kdy privilegovaní chlapci znásilní vaši dceru, která tíhou toho všeho ponížení raději spáchá sebevraždu, jste onálepkováni jako nezodpovědný rodič, který nechal doma nezvladatelného spratka. Nikdo už nevidí bezmoc, s jakou jste museli své jediné dítě nechat doma se starou nemocnou matkou.
 
Sarai Walker kromě ústřední postavy soustřeďuje děj kolem fenoménu Jennifer a reflektuje současný svět. Za Jennifer se dá schovat téměř vše a svým způsobem, i když Jennifer představuje pozitivní „změnu“, je to jako s teroristickými skupinami. Kolikrát se stalo, že se k jedné události přihlásilo více takových? Jennifer je v řešení problémů značně radikální, vyjednává, vyhrožuje, a své výhružky plní do posledního slova.

Autorka předestřela i paradox nahoty. V kolika novinových plátcích, magazínech narazíte na nahou dívku odhalující téměř vše? Nikdo se nad takovou nahotou nepozastavuje. Na obřích billboardech se nakrucují téměř nahé modelky oblečené do titěrného spodního prádla a díky šikovné práci editorů a grafiků, jsou dokonale souměrné. Kolik povyku a vzpoury by asi způsobily fotky nahých mužů? Proč je ženská nahota normální a ta mužská ne? Dává někomu právo sexuálně zaútočit na dívku, která se díky diktátu módy a trendů odívá spoře?

Kniha Alice v říši divů (a taky před zrcadlem) je do značné míry feministickým dílem a i sama autorka má na svém účtu instagramu napsáno feminist. A po přečtení chápu, že někteří by se mohli cítit poškozeni, jenže podle mého, čím víc se budou ozývat, tím víc dají za pravdu knize. Jak se u nás říká: „Potrefená husa se vždycky ozve.“ A tak to bude i v případě Alice v říši divů.  Díky téhle knize se pravděpodobně zamyslíte nad tím, jak moc hodnotíme své okolí podle toho, jak vypadá. Jakou váhu dáváme informacím, které si přečteme v bulváru. S Blumou se možná dopracujete ke změně, která bude stát za to.

6 komentářů:

  1. Tahle kniha byla prostě skvělá! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vypadá rozhodně zajímavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stojí za přečtení. Myslím, že každému otevře oči a objeví v ní mnohé.

      Vymazat
  3. Vypadá velmi zajímavě :) já v poslední době začínám číst.. i když bych se spíš měla učit do školy :D

    PS: U mě na blogu právě probíhá GIVEAWAY!:)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)