středa 27. února 2013

Review: Lovkyně informací

Lovkyně informací - The Informationist
Autor – Taylor Stevens
Počet stran - 320
Vydáno – 2012
Nakladatelství – Knižní klub

Anotace
Vanessa Michael Munroeová má mimořádný talent pro jazyky (ovládá jich dvaadvacet) a za sebou tvrdý výcvik v zacházení s nožem. Obstarává informace, většinou v zemích třetího světa, pro firmy, vlády i jednotlivce. I proto, že se narodila v Kamerunu (manželům-misionářům), kývne na zakázku naftaře Richarda Burbanka, jehož adoptivní dcera Emily se nevrátila ze safari v Namibii. V doprovodu rodinného přítele Milese Bradforda se Vanessa s falešným pasem vydává do Afriky, tam ji však dostihne jak pravda o Emilyině osudu, tak její vlastní minulost… a Vanesse nakonec nezbude nic než pomsta.

Recenze

Thriller z nevšedního a nebezpečného prostředí Afrického kontinentu. Pátrání po dívce, která náhle zmizela a nikdo neví, kde hledat, když už téměř všechny možnosti byly vyčerpány. Zbývá jediná – využít služeb někoho, kdo Afriku zná, kdo dokáže získat informace tak, jako nikdo jiný, získat Vanessu Michael Munroe na svou stranu. A to je věc, která nebude snadná. Obě strany si totiž stanovily hned několik požadavků, z kterých odmítají slevit

Na žádost ropného magnáta Richarda Burbanka se Michael vydává společně s Milesem Bradfordem do Rovníkové Guiney, kde hodlá začít pátrat. Pro Michael, která je zvyklá pracovat sama je Miles přítěží, nicméně to byla jedna z podmínek, které si stanovil Burbank. A pro pět miliónů je ochotna i tuhle nepříjemnost skousnout. Problémem se stává vnitřní politika země a to, že je od příletu někdo nepřetržitě sleduje. Po několika dnech má dostatek informací kam postupovat dál, někdo zaútočí přímo na ni a pokusí se ji zabít. V tu chvíli se pátrání po Emily stává osobní záležitostí, protože pokud někdo jde po ní, dostala se na stopu něčemu, co ji k ní může zavést. Ať tak či onak, je rozhodnuta najít Emily i toho, kdo se jí pokusil zabít.

Současné pátrání je prolnuto minulostí a dobou, kdy žila Vanessa v Africe a používala přezdívku Esso. Není to žádná procházka růžovými zahradami, ale naopak drsná skutečnost toho, co z vás může udělat lidská bestie, pokud nemáte dostatečnou sílu se jí bránit, pokud využívá své síly proti vám. Vanessa, která používá své druhé jméno, je navenek silná žena, nicméně uvnitř se ukrývá druhá stránka toho, kým se stala – asociální, krvelačná, chladná a bezohledná stvůra. Nicméně si je svých démonů vědoma a snaží se chovat „normálně“ a využívá své „juju“ schopnosti jen tehdy, kdy je to nutné pro práci.

Lovkyně informací je výjimečný thriller hned v několika ohledech. Především je to prostředí Afriky a zkorumpované politiky zemí, kde svoboda je jen slovo, kde se necítí bezpečně nikdo. Autorka vykreslila Afriku tak, jak si ji nikdo moc představovat nechce. Pryč je romantické safari, vlídní obchodníci a primitivní domorodci. Na odiv je dána krutá strana těchto zemí, kde není bezpečno, kde je trestné dávat úplatky, nicméně není nezákonné přijímat je vládními úředníky a tak nějak se s tím počítá, bez úplatků se nikam nedostanete. Dalším stěžejním bodem je sama hlavní hrdinka, která rozhodně není zářným příkladem vyrovnanosti a důvěry v lidskou rasu. Naopak bravurně dokáže splynout s prostředím, ovládá dvacet dva jazyků, a proto bývá domorodými obyvateli označována za „juju“ čarodějnici.

Kniha je napsána velice poutavě, vtahuje do děje, i když v první okamžik není jasné, kam se bude vyprávění stáčet. Ne každý „padouch“ je opravdu padouchem, ne každý přítel se ukáže opravdovým přítelem. Pro Michael je to obrovská zkouška, jestli dokáže čelit minulosti. Nechybí tu ani střípky lásky, promarněných šancí i nadějí lepší budoucnosti. Autorka nechává čtenáře dlouho tápat, kdo a proč nechal zmizet Emily i to, proč někdo chce všechny, kdo ji hledají zabít. Nakonec se ale ukáže, že to nejjednodušší řešení bývá to správné.  

Ti dva venku byli pohlceni vzájemnou nedůvěrou a ve své zaslepenosti si vůbec nevšimnou, co dělá ona, dokud nebude příliš pozdě. Pak se prudce otočila a namířila na každého z nich jednu zbraň. Bradford vzhlédl se sevřenými rty a tvrdýma očima. Beyard si vzdychl, prohodil: "Nezačínej s tím zase, sakra," a pokračoval ve vykošťování.

Pokračování s Vanessou Michael Munroe vydává Knižní klub 26.3.2013 pod názvem Neviňátko.

3 komentáře:

  1. Knihu jsem četla před měsícem a přelouskala jsem ji během tří dnů, které jsem trávila v nemocnici. Z knížky jsem byla nadšená. A za to, že má vyjít i pokračování, jsem ráda a už se na to těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se na něj těším. Zjistila jsem to až dneska a vážně jsem zvědavá, jaké to bude.

      Vymazat
  2. Na tuhle knihu jsem už četla recenzi u Martiny a je mi jasné, že pokud mi na ní někdy zbyde čas, určitě jí přečtu :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)