čtvrtek 28. února 2013

RC Review: Terapie láskou

The Silver Linings Playbook
Autor – Matthew Quick
Počet stran – 272
Vydáno – 2013
Nakladatelství – knižní klub

Anotace

Pat Peoples se vrací z léčebny pro duševně choré a svět kolem mu nedává příliš smysl. Oblíbený fotbalový tým hraje na stadionu, který před několika měsíci ještě nestál, přátelé mají manželky a děti, ačkoli nedávno byli ještě svobodní. Nikdo mu nechce vysvětlit, jak je to možné, ani s ním mluvit o jeho ženě Nikki, s níž se jistě brzy zase shledá, i když právě teď žijí odloučeně. Pat ale věří ve šťastné konce. Stačí na sobě pracovat, nenechat se odradit, být laskavý k lidem, a život vás odmění. Tak je to ve všech dobrých filmech. Co si o tom myslí váš terapeut, mrzoutský táta nebo divná kamarádka, nehraje roli. Protože je jen otázkou času, kdy odluka skončí, on se s Nikki opět shledá a budou žít šťastně až do smrti. Nebo ne?

Recenze

Dostat se do hlavy duševně nemocného muže může být někdy zábava. Tedy alespoň tak je napsaná kniha Terapie láskou, v originále The Silver Linings Playbook od Matthew Quicka. Díky Patovi se vám zachce opět věřit na „stříbrné lemování“, na šťastné konce příběhů, na happy-end filmu vašeho života.

Pat Peoples se vrací do domu svých rodičů po hospitalizaci v psychiatrické léčebně. Otec s ním nemluví, máma je na něm závislá a snaží se ho dostat do normálního života. Jen se nesmí zmínit o své manželce Nikki, s kterou právě zažívá odluku, ale pevně věří, že se k sobě brzy vrátí. Že až Nikki uvidí, jak se z něho stal lepší člověk, je laskavější, pracuje na svém duchovnu, ale také fyzičnu, že pak odluka skončí a všechno bude opět normální. Do Patova života téměř jak úderem blesku zasáhne Tiffany. Jejich narušené nemocné osobnosti si vzájemně budují prapodivné přátelství, kde nikdo z nich nemusí moc mluvit.

Pat si postupně uvědomuje, že v ústavu nestrávil několik měsíců, jak byl přesvědčený, ale několik let, a že mnoho věcí z jeho minulosti se změnilo. Jeho bratr je jiný, jeho kamarád ze školy je ženatý a má čtyřletou dceru, stadion veteránů nahradil nový a moderní, mnozí hráči jeho oblíbených Eagles dávno skončili. Ať chce nebo nechce, postupně zjišťuje, že se všichni posunuli dál a že za celou tu dobu Nikki neviděl. A nikdo s ním o ní nechce mluvit. Jenom s Tiffany nemusí konverzovat. Během jejich běhání, kdy se jí snažil zbavit, může mluvit a mluvit a Tiffany poslouchá a jediné vysvětlení proč s ním běhá, je že si ho testuje. K čemu a proč, to nechce říct.

Když si Pat vzpomene na uplynulé roky, na důvod, který dostal do léčebny je psychicky na dně. Ztrácí kontakt se světem, je rozhodnut jen a jen posilovat, běhat a zapomenout. Tiffany se nabídne jako prostředník mezi ním a Nikki, ale všechno dopadne jinak, že oba zamýšleli. A Pat přemýšlí, jestli vůbec existuje to pověstné stříbrné lemování.

Terapie láskou je neuvěřitelně vtipně, poutavě a zároveň nostalgicky napsaný román. Odhaluje citlivou duši člověka, který musí brát léky, aby zvládal každodenní činnosti, a zároveň nechce nic jiného, než být normální. Je nádherné, jak Pat nemusí s Tiffany mluvit a přesto spolu komunikují. Matthew Quick vykreslil Pata jako hodně naivního pětatřicetiletého muže, s kterým soucítíte a chcete, aby mu bylo lépe, toužíte mu říct, že bude líp. Nejvíc jsem si zamilovala Tiffany, která si nebrala servítky a všechno mu hezky na rovinu řekla. Že se chová jako idiot, že by měl přestat s fantazírováním o Nikki a o stříbrném lemování. Svým způsobem je to i romantický román, protože tohle musí skončit dobře. Prostě musí.

Rozběhnu se ke Knight's Parku, a když se ohlédnu přes rameno, vidím, že se mi zase drží v patách. „Jak jsi věděla, že dneska poběžím tak brzy?" zeptám se, ale Tiffany má skloněnou hlavu a následuje mě mlčky.
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Knižní klub.

5 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Mě se film vůbec nelíbil. Bohužel, s knihou má společného opravdu málo.

      Vymazat
  2. Ja si chcem pozrieť aj film aj si prečítať knihu :) Vyzerá to super :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky bych si ráda přečetla film i knihu. Skvělá recenze jako vždy! :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)