úterý 23. dubna 2013

RC Review: Prázdné místo

Prázdné místo - The Casual Vacancy
Autor - J.K. Rowling
Počet stran - 544
Vydáno - 2013
Nakladatelství - PLUS

Anotace

Po nenadálé smrti čtyřicátníka Barryho Fairbrothera zůstane Pagford v šoku. Je to zdánlivě idylické anglické městečko s dlážděným náměstím a starobylým opatstvím, ale za hezkou fasádou zuří tichá válka. Bohatí válčí s chudými, teenageři s rodiči, manželky s manželi, učitelé se žáky. Pagford rozhodně není tím, čím se zprvu zdá. Prázdné místo, které po Barrym zůstane v městské radě, se brzy stane katalyzátorem největší války, jakou město zažilo. Kdo bude triumfovat ve volbách provázených vášněmi, pokrytectvím a nečekanými odhaleními?

Recenze

Smrt. Běžná součást každodenního života, která nás už nepřekvapuje a nechává nás zcela apatické. Co ale dokáže probudit smrt člověka, který byl silně zapojený do života v malém městě, kde každý zná každého. I když, ne všechno a ne všichni jsou tím, za koho je ostatní mají. Za koho se mají oni sami. Po Barrym Fairbrotherovi zůstalo nejen prázdné místo u rodinného stolu, v městské radě, ale i v mnoha srdcích. V někom jeho smrt otevřela jeho vlastní „prázdné místo“.

S mužem, kolem kterého se točí celý příběh, se setkáváme jen na krátký okamžik. Jeho náhlá smrt otřese Pagfordem od základů. Pro mnohé byl Barry přítelem, člověkem, který je dokázal rozesmát a který se ke každému choval velice čestně, s touhou pomáhat a dostat z něj to nejlepší. Pro šestnáctiletou Krystal Weedonovou byl Barry mentorem, přítelem, ale i motivací ze sebe dostat víc. To on věřil, že na původu nezáleží a že ani fakt, že je vaše matka feťačka, žijete v příšerných podmínkách, nebo že nejdete pro peprnější výraz daleko, neurčuje, kam se dostanete svou pílí. Pro Howarda a Milese Mollisona je původ to nejdůležitější, bez ohledu na morální zásady, na ostatní.

V příběhu je neuvěřitelné množství postav, což je na jednu stranu značně složité, aby si je čtenář udržel v hlavě. Na druhou stranu to otevírá dveře k širokému spektru lidského charakteru. Bez ohledu na věk, pohlaví, či původ. Ať už byla postava „řádným“ občanem Pagfordu, nebo jen vyvrhelem z Polí, všichni nějakým způsobem zápasili se svým životem. Smrt Barryho Fairbrothera pro někoho znamenala začátek konce, pro jiné to byl opravdový začátek a někteří si přiznali své pokrytectví a svůj konec.

Pro mě nezajímavějšími postavami byli Samantha Mollisonová, Krystal Weedonová, Sukhvinder , Stuart „Tlusťoch“ Wall a pak Howard Mollison. Svět každé ho z nich se liší do nemenšího detailu a přitom je mezi nimi viditelná podobnost. Tak je to koneckonců u všech postav v Prázdném místě. U mladé generace bylo stěžejní hledání sebe sama. Krystal zápasila mezi životem v Polích a mezi tím, co by mohlo být, Tlusťoch hledal svou „autentičnost“, své pravé já, Andrew odvahu postavit se tyranizujícímu otci. U té dospělé generace bylo znát, že po letech manželství, soužití zabředli do otupujícího stereotypu. Šťastné a dokonalé manželské páry na veřejnosti, za zavřenými dveřmi tichý boj o vlastní prostor, o vlastní místo.

Román J.K. Rowlingové je opravdu velkolepé dílo, ale rozhodně není pro každého. Jako velký problém bych viděla přehnané množství lidí, postav, které jsou velice rychle hned od začátku střídány ve vyprávění, takže má méně pozorný čtenář problém „neztratit nit“. Nicméně je to autorčin řekněme typický znak. Autorka situace nijak nepřikrášluje, nesnaží se o modernější vyjadřování. Šikanu, tyranii, sebedestruktivní chování, OCD nebo problém sebehodnocením ukazuje tak, jak je. Ukazuje, jak je mnohdy společnost slepá, jak jsme sami slepí k problémům, které se nás dotýkají. Přestože je kniha jako celek velice zajímavá, hodnotím lepším průměrem. A to především kvůli nesklouznutí k povrchnosti a zachování si svého tempa a absenci klasického šťastného konce pro všechny.

Harveyová jako by oněměla. Kevin Cooper visel přes opěradlo židle, šklebil se a přejížděl pohledem od slečny Harveyové přes Přihrádku na Tlusťocha a zpátky.
Ozval se Tlusťoch.
"No, abych byl naprosto upřímný, otče, hráli jsme kolem té nebohé ženy obíhanou."

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství PLUS.

5 komentářů:

  1. Znie to dobre, určite by som si rada prečítala 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Kolik recenzí, tolik názorů :D ještě jsem to nečetla a nevím..co když se mi nebude líbit a zkazí mi to názor na Rowlingovou?:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, nevím, já jsem totiž Harryho nečetla, takže nemůžu srovnávat. :) Ale dej tomu šanci :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze.. chtěla bych se umět vyjadřovat jako ty :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a díky :) stejně mám pocit,že v té knize je toho mnohem víc ke zhodnocení.

      Vymazat

Hlavně slušně :)