neděle 7. dubna 2013

Review: Apokalypsa

Apokalypsa - Apocalypsis 
Autor – Mario Giordano
Počet stran - 560
Vydáno – 2013
Nakladatelství – Knižní klub

Anotace

Řím. Vzpoura ve Věčném městě. Papež Jan Pavel III. abdikuje a beze stopy zmizí. Nikdo neví, kde se nachází, ani zda je naživu. Současně jsou bestiálně vražděni jeho nejbližší důvěrníci. Zatímco se chystá konkláve, jež má zvolit novou hlavu církve, vatikánský reportér Petr Adam se vydává hledat zmizelého papeže. Stopa vede k mysterióznímu řádu, jenž po staletí v ilegalitě bojuje proti církvi a jeho stoupenci se opírají o středověké proroctví. Nadchází čas Apokalypsy? A přinese naplnění věčného snu lidstva, nebo zánik světa?

Recenze

Věřili byste ve vizi, i když je to něco, co vaše přesvědčení neakceptuje? Ve vizi, kdy je celá křesťanská víra do materiálních základů zničena výbuchem Vatikánu a vypadá to, že za tím vším stojíte vy? Petr Adam, německý novinář během ataků migrény prožívá hrozivé sny, kdy se topí a dostává na místa, která jsou mu vzdáleně důvěrně známá, a za jeho zády je celý Vatikán v troskách. To není konec, ale teprve začátek všeho. Papež Jan Pavel III. abdikoval, zdánlivě náhodné oběti jsou masakrovány jediným člověkem, za kterým stojí Mistr. 

Petr Adam je zapřisáhlý ateista, ale i tak je specialistou na církev a převedším Vatikán. Dlouhá léta se přátelí s hlavním exorcistou ve Vatikánu, donem Luigim. Při běžném vymítání je svědkem své vlastní vize, toho co mu jeho mysl promítla před několika málo hodinami, ale i tak zůstává skeptický. Přeci to, co ho pronásleduje, nemůže být pravda. I tak se vydává na cestu za rozuzlením několika záhadných symbolů, které za sebou nechávají místo odpovědí jen další a další otázky. Společně s řádovou sestrou Marií pátrá po celé Itálii po muži, který se je snaží zabít a pravděpodobně zlikvidovat celou církev. 

Petr i před mnohá fakta odmítá přijmout vizi jako něco, co je skutečné. Postupně se dostává hlouběji do prstence intrik, cílených útoků a zjišťuje, kdo je opravdu na jeho straně, i když to tak na první pohled nevypadá. Přes vypjatou situaci je odhodlán dotáhnout do konce jednu určitou věc – očistit své jméno. A také se nebrání svým nevhodným pocitům vůči ženě, která je zaslíbena samotnému Bohu. Ale i Marie skrývá svá tajemství hlouběji než jen pod řádovým oděvem. 

V tomto románu je propojeno hned několik hlavních historických pramenů – ať už jde o proroctví z Fatimy, nebo o minulost Templářů. A ať už je z toho cokoliv pravdivé, ve výsledném pojetí je to uvěřitelný podnět pro děj. Tajemný poklad Templářů může úzce souviset se střeženým posledním proroctvím. V reálném čase autor ukazuje cestu hlavních postav nejen za odhalením spiknutí, ale také za odhalením sebe samých.

V mnoha ohledech je to velice podobný román Brownově knize Andělé a Démoni, ale rozhodně se nejedná o kopii. Do poslední chvíle nechává čtenáře váhat, na poslední chvíli odhalí něco, co celou kapitolu otočí vzhůru nohama, takže to co si myslel, najednou nedává žádný smysl. I tak mu nenápadně odhaluje fakta, aby se na konci poskládala do uvěřitelného obrazu.

Postavy jsou velice lidské a skutečné, ačkoliv by se dalo čekat, že budou v některých situacích jednat literárně. Naopak je autor nechává doslova tápat a topit v pochybnostech, nechává je váhat nad sebou samými, nad morálkou, nad tím, čím jsou a čeho jsou schopni a zda to, co jim tvrdí ostatní je skutečné jejich já. Do poslední kapitoly jsem si užila tuhle unikátní knihu, která musí být ještě úžasnější jako digiromán, kdy jsou k dispozici vizuální efekt. Samotnou by mne zajímalo, jak vypadá výbuch úchvatného Vatikánu. Všem, co si zamilovali Dana Browna nebo Steva Berryho, vřele tuhle knihu doporučuji, Věřím, že nebudou zklamáni. 

„Promluv ke mně!“ zašeptala mu. „Co jsi zač?“

Amulet však mlčel a jen se v poledním světle mírně leskl. Marie položila relikt na postel vedle růžence. Teprve v tom okamžiku jí došlo, co bylo naprosto zjevné. Ohromeně vykřikla, když si uvědomila až zarážející podobnost mezi amuletem a růžencem.

2 komentáře:

  1. Dávám do oblíbených, protože přesně takovéhle příběhy jsou můj šálek kávy:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se ti takové knihy líbí, určitě si to užiješ. :)

      Vymazat

Hlavně slušně :)