neděle 30. června 2013

Posuď knihu podle obalu #48


Nedělní meme od SYKI @Knižní doupě

The Kill Room - Pokoj smrti
Autor - Jeffery Deaver
Počet stran - 400
Vydáno - vyjde 23.10.2013
Nakladatelství - Domino

Anotace

Robert Moreno, americký občan žijící v Jižní Americe, se stane na Bahamách obětí kulky profesionálního odstřelovače. Vraždu si objednala americká vláda na základě informace tajné služby, že Moreno připravuje teroristický útok. Ta informace byla ovšem mylná: Moreno chystal nevinný protest, nikoli útok.

Vyšetřováním alarmujícího případu jsou pověřeni Lincoln Rhyme a Amélie Sachsová. Zatímco Sachsová sleduje Morenovy stopy v New Yorku, Rhyme se navzdory svému postižení vydává na místo činu. Ocitá se tak v nebezpečné blízkosti odstřelovače – muže, který je zvyklý eliminovat jakékoli důkazy o svých činech. Včetně živých svědků, pochopitelně.

Obálky

Pro dnešní "Posuď knihu podle obalu" jsem si vybrala knížku, na kterou se neskutečně těším a jíž obálky se mi moc líbí. Jsou zatím jen tři, ale i z toho se dá vypozorovat rozdílnost.

Jako první je originální hardcover obálka. Když jsem se na obálku podívala, hned jsem si všimla několika věcí. Tak především je trochu změna ve stylu písma u této série (v tomto nakladatelství), velikost jména autora a také obrázek samotný. Což ale ani jedno není nutně špatně. Rozhodně se mi líbí jednoduchost, s  jakou je prezentována jako celek. Co se týče barev, možná bych zvolila otočení u jména autora a názvu knihy, ale je to jen osobní názor. Hodně se mi líbí font u názvu. Absence jakéhokoliv obrázku vyjma krvavé skvrny mi přijde trefná. Jako celek se mi obálka hodně líbí a řekla bych, že se povedla.

Druhou obálkou je  italská verze harcover. Tahle obálka mne na první pohled uhranula, a to nejen efektním přeříznutím jména autora, ale především robotickým hmyzem. Ano, ta moucha mě prostě dostala. Co má tahle kyber-inteligentní věcička společného s knihou to nevím, ale rozhodně by mě naláka k tomu to zjistit. Rovněž nenápadné kapky krve jsou skvělé. Barevně působí kniha o něco veseleji, ale jinak si zachovává svůj tajemný nádech. Jen mě zarazilo, že název "La Stanza Della Morte" je tak malý, oproti jménu autora. Nicméně je obálka pojata komplexně a může se řadit k těm, co mají skvělý nápad.

A jako poslední jsem vybrala obálku české verze hardcover. Prvního, čeho jsem si všimla, byla barva. Bílá se totiž u Jefferyho knih ještě neobjevila. Opět byl zvolen jeden obrázek, jeden detail, který je postačující. V tomto případě je značně děsivý a pro někoho snad i nechutný, nicméně  je to přesně to, co mě, jakožto fanouška thrillerů, naláká k přečtení. Styl písma opět zůstává stejný - jednoduchý, trefný a poukazující především na název knihy, poté až na autora. Nevím proč, ale když se dívám na tuhle obálku, vidím před sebou starou psychiatrickou léčebnu, kde se dějí hrozné věci. Co se v knize ale opravdu bude dít, na to si budeme muset ještě počkat.

Pro dnešek jsem vzala jen tři obálky, ale snad si zde najdete tu, která se vám líbí. Která není podle vašeho gusta? 

2 komentáře:

  1. ta talianska verzia sa mi paci asi najviac :)

    http://artjournalstories.blogspot.sk/2013/06/4-2013-prazdninova-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  2. Ten originál sa mi páči 8) ale nič, čo by som si kúpila.

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)