úterý 4. června 2013

RC Review: Manželka, která utekla

Manželka, která utekla - The Wife Who Ran Away
Autor - Tess Stimson
Počet stran - 264
Vydáno - 2012
Nakladatelství - Domino

Recenze

Jen chvíli nemuset nic řešit. Jen jednou nemuset rozhodovat za všechny. Jen jedinkrát udělat něco jen pro sebe. Najít odvahu a vykročit z kolotoče, který se nezadržitelně točí do bodu, který nevydrží nikdo. Ani Kate, ani její rodina. A v tu chvíli to udělá. Ona, spořádaná matka a manželka, se bezmyšlenkovitě vydá na londýnské letiště a jednoduše odletí od všeho do Říma.

Kate bude zanedlouho čtyřicet, ale cítí se neskutečně vyčerpaná. Manžel Ned s ničím nepomáhá, nedá se na něho spolehnout a opět zapomněl na jejich výročí svatby. Čtrnáctiletá dcera Agness vzdoru a je v zásadě proti všemu co matka dělá, řekne, nebo po ní chce a významně dává najevo, že má raději otce. Sedmnáctiletý vyvdaný syn Guy prožívá jakési depresivní období, nicméně s Kate ještě vychází dobře. Posledním hřebíčkem do pomyslné rakve Katina života je její matka, která se zasekla v době před třiceti lety, kdy pro ženu jejího postavení každý udělal cokoliv. A Kate bezmocně sleduje, jak se její život utápí ve víru pochybností, nepochopení a nástupu mladších a schopnějších v její práci. A tak prostě uteče.


Z jednodenního varovného útěku se stává trvalejší stav, se kterým se musí srovnat nejen Kate, ale hlavně její rodina, pro kterou se jejím odchodem změní úplně všechno. Nic ale není tak bílé nebo černé, jak by se na první pohled mohlo zdát. A tak, i když Ned není úplný klaďas, nedají se mu upřít některé momenty jejich společného života a naopak Kate není zas tak nevinnou obětí. V důsledku Katina útěku se musí Ned i Agness s Guyem postavit na vlastní nohy a začít se starat. Kate si mezitím užívá nový volný a nespoutaný život v Římě. Po patnácti letech nemusí o ničem rozhodovat a užívá si to plnými doušky.

Autorka Tess Stimson si opět pohrává s životem jedné rodiny a dovoluje čtenáři nahlédnout na příběh z několika úhlů. A tak jedna situace může vypadat zcela rozdílně, pokud ji vidíme očima všech aktérů. Příběh není rozhodně červenou knihovnou, přestože o romantiku není nouze. Podstatným kamenem je krize v manželství, stav, do kterého se po mnoha letech stereotypů dostane nejedno manželství. Napovrch se dostávají taková témata jako gambling, rodičovská odtažitost, pocit nutnosti všechno ovládat, ale i drsná šikana, potrat a touha být milován.

Osobně jsem knihu zhltla téměř na jeden zátah. Autorka si mě totiž získala stylem, jakým píše a jak čtenáře nechává tápat. Po každé kapitole jsem si říkala, že ještě musím číst, protože potřebuju vědět, jak to bylo, co se stalo. Začátek knihy vypadal nakonec jinak, náznaky jsem pochopila odlišně a o to víc jsem byla překvapena, o co vlastně jde. Uvítala jsem, že všechny postavy dělaly chyby. A mnohdy dost zásadní. Nevyhnula jsem se několika slzám, což se mi zas tak často nestává. Vřele doporučuji k přečtení, protože tam možná najdete sebe, občasný pocit marnosti i touhy zvednout se, prásknout dveřmi a zmizet. Já měla neskonalou chuť sbalit kufr a odletět právě do Říma.

"Nechápu, proč seš na mě tak hnusná!" křičí Agness. "Guyovi pořád nadržuješ, i když hulí trávu! Spousta věcí mu u tebe projde jenom proto, že je kluk, co?"
Guy že hulí trávu? "Teď nemluvíme o tvém bratrovi ..."
"Nevlastním bratrovi," štěkne Agness.
Bože, dej mi sílu.
 


      Za poskytnutý recenzní výtisk velice děkuji nakladatelství Domino.

4 komentáře:

  1. Moc pěkné, a tak nějak se výběrem knih strefuješ do jednoho z mých oblíbených žánrů. A určitě je to i výběrem nakladatelství, protože si všímám, že recenze ke knihám z tohoto nakl. se mi hodně líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se ti líbí. :) Domino je jedno z mála nakladatelství, které mi vyhovuje ve všech směrech. Mají výborné knihy a perfektní překlady. Knížky od Tess Stimson vřele doporučuji, protože jsou opravdu ze života.

      Vymazat
  2. Já už jí u sebe taky recenzovala a strašně se mi líbila, i když je primárně asi určená pro vyšší věkovou kategorii, než jsem já. Strašně mě zajímalo, jak autorka vyřeší ten konec a podle mě se jí to povedlo na jedničku.. :)
    Teď o Tess Stimson vyšla novinka, ale bohužel, času je málo. Snad o prázdninách se do ní pustím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je pro starší, ale jde spíš o to co se ti líbí :) Kdo miluje nejvíc jsem recenzovala pro Luxor a byla skvělá.

      Vymazat

Hlavně slušně :)