středa 7. srpna 2013

Review: Prokleté město

Originální název - Cryer's Cross
Autor - Lisa McMann
Počet stran - 216
Vydáno - 2013
Nakladatelství - Fragment

Recenze

Zmizení středoškolské studentky na malém městě není nic obvyklého. Proč a jak beze stopy zmizí dívka, která neměla jediný důvod k útěku trápí obyvatele Cryer’s Cross celé léto. Když začne nový školní rok, vypadá to, že se vše vrací zpět do starých kolejí. Avšak narušení rutiny postihne nejvíce Kendall, která se změnami špatně vypořádává.  Proč a kdo stojí za zmizením nedává jejímu mozku spát. A co přijde dál?

Po začátku školního roku se všechno zdá být normální. Kendall, která trpí určitou formou OCD - obsedantně kompulzivní poruchy - se vrací do školy a ke svému zaběhnutému systému, kdy ve třídě rovná vše tak, jak má být. Díky své poruše má velice dobrou paměť, a tak jsou pro ní jednotlivé lavice rozeznatelné. S nejlepším kamarádem a “přítelem” Nickem (ač mu tak odmítá říkat) si plánují budoucnost po  skončení střední školy a hlavně průběh posledního roku, poslední šance pořádně si zakopat ve fotbale a utřídit si myšlenky. Jako by nestačilo, že o jednu studentku přišli, ve třídě se objeví dva noví spolužáci. Záhadný a nemluvný Jacián a jeho mladší sestra Marlena. Kendall to bere nečekaně jako příznivou situaci, především pro jejich omezený fotbalový tým.

Jak dny plynou, z ukecaného a veselého Nicka se stává chodící troska. Kendall netuší co se děje, prvně si myslí, že je na ni Nick naštvaný, ale neví proč. A pak se jednoho rána probudí a Nick nikde. Beze stopy zmizí, stejně jako dívka před ním. Přes rozsáhlé pátrání se nic nezjistí a tisk začíná spřádat teorie o útěku dvou milenců a podobně. Zákaz volného pohybu dětí a teenagerů pod 18 na sebe nenechá dlouho čekat, a tak je Kendall nucena trávit čas s Jaciánem a Marlenou. Mezi ním a Kendall se postupně začne tvořit jakési pouto přátelství a důvěry a jako jedinému se svěří se svým podezřením. Je ale vůbec možné, aby to byla pravda?

Příběh je vyprávěn velice lehkou formou. Strohé věty, nijak květnaté popisy a přesto si skvěle dokáže čtenář představit prostředí města i postavy. Vítaným ozvláštněním je zakomponování Kendalliny poruchy, která je dnes hodně rozšířená, ale nemluví se o ní. Obsedantně kompulzivní porucha nutí Kendall opakovat zaběhnuté rituály, její mozek se nedokáže uklidnit, dokud nevykoná všechno co musí. Co čtenáře zarazí ihned na začátku jsou “MY”, kapitoly, které jakoby nedávaly smysl. Jako by to byl příběh sám o sobě. Na konci se ukáže provázanost, která dokáže překvapit. 

Autorka nechává čtenáře dost dlouho tápat a pak mu naservíruje pořádnou dávku překvapení. Hodně se mi líbila akční část, která s dějem hodně zatočila. Velice pěkně zpracovala vztahy mezi mladými lidmi, kteří se potýkají s osobní tragédií či složitou situací. Opravdu jsem téhle knize nedávala moc velké šance, sice se mi autorčin styl docela zamlouval, ale přeci jen jsem si říkala, že to asi nebude ona. A byla jsem nakonec překvapená. Nečekejte intelektuální čtení, ale je to pravý příběh na letní odpoledne. Jak to vypadá, kniha bude mít pokračování a já jsem zvědavá, jak se s otevřeným koncem autorka popere. 

3 komentáře:

  1. Toto si už dlho plánujem prečítať, na začiatku pri vydaní som to moooc chcela, teraz už je to také, že má to čas 8D Ale určite sa k tomu raz dostanem 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Pokračování? Myslela jsem (asi bych s tím měla přestat), že je to samostatná kniha.
    Jinak mi přišlo, že by tenhle námět stačil na jednu povídku, ne z toho dělat celou knížku. Ale jinak se mi to líbilo. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Raz by som si chcela túto knihu prečítať :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)