neděle 27. října 2013

Erotika všude, kam se podívám

Erotické romány … ano, to je fenomén dnešní doby. Nejen, že se jich na českém trhu objevilo mnoho, ale stále vzbuzují bouřlivé diskuse. Už jsem o tomhle tématu jednou mluvila, respektive psala a to v souvislosti s letním dumáním. Od té doby ale vyšlo mnoho dalších, a tak jsem si řekla, že by nebylo na škodu se na to podívat znovu. Záměrně jsem si ani nepřečetla, co jsem přesně psala tenkrát, abych se nenechala ovlivnit. 

Takže se na to podíváme. Něco jsem četla, něco ne, něco bych si přečíst chtěla, o něco zájem už nemám. Tradičně začnu sérií Fifty Shades – a nebudu si brát servítky. Takže pokud nesnesete kritiku, raději tohle nečtěte. E L James podle mého názoru neumí psát. Ano, napsala bestsellery, ale obsahově to stojí za starou bačkoru. V podstatě se mi líbí, s jakým tématem přišla, ale to jak všechno sepsala, se mi vůbec nelíbí. Po prvním díle jsem byla nadšená. Mělo to své mouchy, ale říkala jsem si, že je to třeba způsobeno překladem. Jenže jsem si koupila druhý díl v originále a bylo to snad horší. Doma mám všechny tři díly v češtině, možná si je jednou i přečtu, ale zatím zůstávají zastrčeny hodně hluboko.

Po tomhle všem jsem narazila na další sérii, která ale ve výsledku dopadla jen o stupínek lépe. Crossfire. To mělo být něco, o čem jsem byla ochotná říct, že je to výborně napsané. Jenže díl od dílu kvalita klesala. Nebo spíš, třetí díl mě opravdu hodně zklamal. Měla jsem dojem, že se autorka zasekla na jednom týdnu a snažila se všechno hrozně natahovat. A když pak zjistíte, že takhle hrozné je to možná jen proto, že se autorka rozhodla trilogii natáhnout na pentalogii. Přesto tomu dávám ještě šanci a doufám, že čtvrtý a pátý díl bude lepší.


Mezi tím se objevily knihy jako Hrana pokušení, Barvy lásky, Všechny jeho touhy, Sedm let hříchu, Božský bastard, 80 dní barvy smyslnosti, Jmenuji se X, nebo třeba Sextenze.

Z čeho jsem ale byla za poslední dobu hodně nadšená, byla kniha Gabrielovo inferno. Vlastně za to vděčím Ole z Luxoru, protože sama od sebe bych si jí nekoupila. :) Chtěla na ní recenzi a nikomu se do toho očividně nechtělo. Tak jsem si řekla, že to zkusím. Že to nemůže být tak strašné, a jak jsem byla překvapená. Nejenže tomuhle románu nechybí romantika a erotický náboj, ale hlavně měla v sobě humor. Spojení obyčejného erotického románu s historickým literárním tématem Danteho Božské komedie – to je vražedná kombinace. 

Takže bych to shrnula. Jsou opravdu dobré erotické romány. Jsou taky opravdu špatné erotické romány. A pak jsou tu ty, které jsem nečetla a na některé z nich se chystám. Proč jsem ale tohle téma vytáhla, je i důvod, že si myslím, že kvalitní dobře napsaný román by měl inspirovat. Jestli bude čtenářky, potažmo čtenáře inspirovat v posteli, nebo jim jen zvedne sebevědomí, to je jedno. Určitě by ale čtenáři měl něco dát. 

Jaké eroticky laděné romány jste četli? Které stály za to a které se vám nelíbily? Pište do komentářů nebo na facebooku. Nejspíš to bude bouřlivá diskuse, jako vždy, ale projevte svůj názor. Třeba budete inspirovat ostatní.

5 komentářů:

  1. Gabrielovo inferno mě nedávno upoutalo v knihkupectví.. nejdřív jsem si myslela, že jde prostě o další erotický román ve stylu Fifty Shades, ale pak jsem četla nějakou recenzi a prý je to něco mnohem lepšího.. Takže si to nejspíš budu přát k narozkám :-)
    Jinak je fakt, že se s tímto žánrem v poslední době roztrhl pytel, až si myslím, že už toho je moc.. to je vždycky nějaká taková módní vlna a pak to zase opadne..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tajně doufám, že to byla moje recenze ;)
      Nemyslím si, že by bylo všechno špatné nebo totožné, ale pravdou je, že se to na nás valí ze všech stran a člověk neví, co vybrat.

      Vymazat
  2. No já jsem ve 12 letech dostala Lady Fuckingham ... :D Docela vtipné no :D :D Ale nebylo to zase tak hrozné, i když příběh skoro žádný (co by ale člověk chtěl po cca 60 stránkách :D )

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem sérii Crossfire a pár stránek z Padesáti odstínů, které jsem prostě nedokázala překousnout, mám k nim hrozný odpor. Nicméně Crossfire mě bavilo, těším se i na další díly, ale asi by bylo lepší to třetím dílem uzavřít.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za tip, začínám přemýšlet, co koupím mamce na Vánoce. To Gabrielovo inferno vypadá zajímavě.

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)