čtvrtek 2. ledna 2014

Knižní shrnutí 2013

Se začátkem nového roku je čas na trochu shrnutí toho předešlého. Já už jsem Vám tak trochu jednom z posledních článků nastínila, kam bych chtěla směřovat, takže je načase udělat si malý přehled těch NEJ za rok 2013. Budu se držet toho, jaké shrnutí jsem dělala loni. Bude tam nejlepší česká kniha, nejlepší romantika, největší zklamání a podobně. Takže jdeme na to.


Nejlepší česká kniha
  • S hlavou v oblacích pejru – Kateřina Petrusová – tak tady bych mohla dát rovnou dvě knihy, ale autorka by zůstala stejná. Přestože Nepřítel mého nepřítele byl naprosto perfektní, příběh z českého prostředí mne utvrdil v tom, že jde napsat úžasnou knihu, aniž by tam nutně muselo být atraktivní prostředí NYC a podobně. Jednoznačně jsem Katčinému humoru propadla.

Nejlepší zahraniční kniha
  • Apokalypsa – Mario Giordano – u téhle sekce jsem musela trochu víc zapřemýšlet. S ohledem na ostatní „nej“ jsem se nechtěla opakovat a vyšla mi tahle kniha. Apokalypsa mě mile překvapila, byla plná napětí, historických faktů a náboženství a tuhle kombinaci jsem si užila. Především konec byl vynikající a plný nečekaného.

Nejlepší ženský román
  • Kdo miluje nejvíc – Tess Stimson – opět byl výběr trochu omezen, ale na druhou stranu všechny knihy z tohoto žánru byly skvělé. Nakonec jsem vybrala jeden od Tess Stimson. Už jen proto, že to není přeslazená romance, ale skutečný příběh o síle lásky ve všech podobách. O odhodlání, lásce, nenávisti i odpuštění jsou právě Tessiny knihy.

Nejlepší psychologický thriller
  • Zmizelá – Gillian Flynn – tohle byla zároveň jedna pro mě z nejočekávanějších knih. Opravdu bude tak dobrá, jak se všude píše? Nakonec byla snad ještě lepší, než jsem čekala. Zmizelá je příběh o tom, jak moc nás definují maličkosti, o lásce, která se dokáže zvrtnout. Neskutečně útočí na primitivní podstatu nás samotných.

Nejlepší historická kniha
  • Královský klam – Steve Berry – opět hodně očekávaná kniha a není překvapením, že jsem si ji užila. Steve Berry se v sérii s Cottonem Malonem vrací mírně do minulosti, odhaluje jednu záhadu za druhou a vrtá se v samotném nitru hlavní postavy. Jak a čím je definované otcovství? I to je otázka, která provází postavy v této knize.

Nejlepší evropská kniha
  • V šedých tónech – Ruta Sepetys – hodně velké překvapení. Tak bych definovala tuto knihu. Téma, styl i celkové pojetí mě naprosto uchvátilo. A nebudu zastírat, že jsem se neubránila a brečela jsem. V tomto případě na veřejnosti v metru, protože knihu nešlo odložit nedočtenou.

Největší překvapení
  • Gabrielovo inferno – Sylvain Reynard - byla po dlouhé době kniha, která dokáže mást svým vzezřením. Opravdu jsem čekala stupidní opakující se erotický román, ale naštěstí to bylo něco jiného. Erotické napětí a jiskření tam je, ale je to součástí hlubokého příběhu. Plus záhadou stále zůstává, kdo vlastně tuhle knihu napsal.

Největší zklamání
  • Nezkrotná – Sylvia Day - byla a je po FS dalším krokem vedle. Přestože se mi tahle série líbila, třetí díl se stal něčím, co bych nazvala jen jako „bezduché sáhodlouhé tlachání o ničem“. Je to škoda. Kdyby autorka sérii ukončila, mohla napsat něco zajímavého. Takhle jen natahovala a natahovala a neřekla nic. 

Nejočekávanější kniha
  • Pokoj smrti – Jeffery Deaver to byla ta nejočekávanější kniha. Miluju sérii s Lincolnem Rhymem a všechno co Jeff napíše. Trochu jsem se děsila kombinace národní bezpečnosti a vaření, ale nakonec to bylo prostě geniální. Opět jsem se utvrdila v tom, že tohoto autora neopustím.

Tohle jsou ta základní nej za rok 2013. Jako loni, i letos tu mám kategorii „Nejpříjemnější autorka“. Pro rok 2013 je to Rebecca Coleman. Nehledě na to, že napsala velice zajímavou kontroverzní knihu Království nevinnosti, je to opravdu příjemná, sympatická a přátelská žena a já si cením toho, že jsem ji měla možnost poznat.

V roce 2014 vám všem přeji, abyste byli spokojení, šťastní, měli někoho, kdo vás má rád, kdo vás bude inspirovat, postrkovat dál. Někoho, kdo vám bude naslouchat a komu budete moci svěřit svá tajemství, touhy a přání. Rok plný příběhů, které jsou ukryty v knížkách. Život plný příběhů, které si napíšete sami.


4 komentáře:

  1. Pěkné shrnutí :) Nečetla jsem z nich kromě S hlavou v pejru nic, ale většinu bych si ráda přečetla, tak si to uložím a budu to mít jako seznam, kdybych náhodou nevěděla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky tvému komentáři u knihy Zmizelá nad ní opravdu začínám přemýšlet :-) Hezké shrnutí :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nepřítel mého nepřítele je skvělá kniha a V šedých tónech se mi moc líbilo. :)

    OdpovědětVymazat
  4. V šedých tónech je moc pěkná kniha a na Zmizelou se v nejbližší době chystám :) Pěkný seznam, zase jsem tu narazila na něco nového! :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)