neděle 5. ledna 2014

Review: Nic nebude jako dřív

Originální název - Fractured (Will Trent #2)
Autor - Karin Slaughter
Počet stran - 368
Vydáno - 2009
Nakladatelství - Domino

Recenze

Mateřská láska je schopná neuvěřitelných věcí. Holýma rukama zabít vraha své jediné dcery. Ale co když je všechno jinak a ten, který leží mrtvý na podlaze v kaluži krve, byl tím jediným, který mohl pomoci při záchraně života nevinné dívky? Will Trent opět musí čelit nevyzpytatelnému pachateli ale i své vlastní minulosti.

GBI se ujímá případů jen v případě, že jsou o pomoc požádáni, anebo jako v tomto případě, pokud jsou v něm zainteresovány vlivné osoby. A popravdě, do tohoto domu Will opravdu vstoupit nechtěl. Na podlaze pod schody leží mrtvý mladík, v dívčím pokoji ubodaná a pravděpodobně znásilněná dcera známého prodejce aut, se kterým Will vyrůstal. Ale nic není tak, jak to na první pohled vypadá a atlantská policie si pořádně zavařila. Mrtvou dívkou není Emma, ale její spolužačka a mladík byl pravděpodobně Emmin přítel, který mohl říct, co se v domě vlastně stalo.


Willova šéfová Amanda se do případu s velkou chutí zapojí. Pokud se jim totiž podaří Emmu najít, vyjde z toho GBI s prestiží. K tomu, aby si ale udržela vyvážené strany, musí Will pracovat s Faith Mitchellovou z atlantské policie. Jejich vztah není zrovna jednoduchý, protože díky němu musela Faithina matka odejít od policie. Společný cíl je však pro ně momentálně přednější, a tak se pouštějí do pátrání, kdo by mohl chtít Emmu unést a proč.

Na přetřes se dostává i Willův handicap – dyslexie. Přestože si to nechce připustit, jeho problémy nejsou jeho selhání. Nicméně mu to komplikuje práci. A nejen jemu, ale i Faith, která si některé jeho chování nedokáže vysvětlit. Sama ale čelí vlastním strašákům z minulosti. V třiatřiceti má na vysoké škole dospělého syna, s čímž se někteří špatně smiřují. Pro Faith je to připomínka toho, jak jeden krok vedle dokáže změnit celý život. A to si uvědomuje i ve chvíli, kdy jí Will požádá o něco, co by jí mohlo zničit kariéru. Rozhodnutí je jen na ní.

Opět je obětí téměř dítě, ale přitom je příběh diametrálně odlišný. Autorce se povedlo čtenáře vtáhnout do děje a odmítá ho pustit. Ono to ani moc nejde, protože i když stopy ukazují na možného pachatele, stále jim uniká motiv a komplic. Celou věc komplikuje fakt, že bohatí se odmítají spokojit s prací policie a zapojují vlastní lidi, kteří tak akorát všechno komplikují.

V druhém díle série s Willem Trentem je Will postaven před situaci, kdy se na přetřes až moc často dostává jeho minulost. Autorka nechává čtenáře pomalu nahlédnout pod uhlazený vzhled precizního, i když neortodoxního vyšetřovatele. Dostává ho do situací, kde se naplno projevují jeho nedostatky, ale také schopnost vcítit se do podezřelých i obětí. Celý příběh je nabitý napětím, střídá se bezradnost s odhodláním nenechat pachatele uniknout. Čas na záchranu oběti se krátí a všichni si uvědomují, že to nedopadne dobře. Ať už Emmu najdou živou nebo mrtvou.

„Já nevím, Wille. Když jsem vás viděla naposled, spěchal jste na kopírku vůli Kaylině toyotě. Ta je pro nás klíčová, ale teď tady spolu tlacháme skoro deset minut a vy jste mi o ní ještě nic neřekl,“ opáčila Faith.
„Promiňte,“ omluvil se Will, i když věděl, že tím jí moc neuklidní. „Máte pravdu, měl jsem vám to říct. Víte, nejsem zvyklý…“
„Pracovat v týmu,“ dokončila za něho. Tón jejího hlasu naznačoval, že jí jeho výmluva začíná unavovat.

3 komentáře:

  1. Jsem na ní hodně zvědavá. Triptych se mi líbil a doma mám ještě Démony, ale musím se nejdříve prokousat zbytkem série, kterou si musím hlavně nejdřív komplet pořídit, protože se mi tohle čtení moc zamlouvá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem četla prvně Kriminálníka a moc se mi to líbilo. Musím říct, že jsem měla nějaké předsudky, ale přesvědčilo mě to. Teď má celou sérii doma, Démony jsem dostala k vánocům, takže začínám od začátku :) Abych si Démony užila nejvíc.

      Vymazat
  2. Pááni, to vypadá rozhodně zajímavě! :) Připíšu na svůj seznam, a zanedlouho přečtu :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)