středa 16. dubna 2014

Tak trochu šílený týden s Deaverem #3


Den třetí, den, kdy bych vám chtěla a měla říci něco o autorovi, s kterým tu budeme celý týden. Jeffery Deaver je stálicí ve světě thrilleru, celosvětově si získal oblibu především svým stylem a schopností vytvořit situace, které čtená nutí přemýšlet a hledat vraha. Přesto, že je znám především pro své romány a napsal několik sérií, skvěle se mu daří psát i povídky.

Něco málo ze životopisu si můžete přečíst v článku, který jsem na blog umístila v rámci jiného projektu – Podzimní napětí s Dominem na sklonku loňského roku. Ale protože tu nechci mít jen suchý příspěvek o tom, kdo Jeffery Deaver je, říkala jsem si, že by nebylo na škodu představit jeho další knihy. Nejznámější postavou, které Jeffery Deaver vdechl život je Lincoln Rhyme. Už jsem o něm mluvila několikrát, na blogu je i několik recenzí na knihy, kde se vyskytuje, ale pro neznalé zrekapituluji, kdo ten „zázračný detektiv“ Lincoln Rhyme je. 

Lincoln Rhyme je muž neobyčejně bystrého úsudku. Přes své postižení a odchod do výslužby se stále pohybuje v prostředí, které ho nutí přemýšlet. Jako velitel jednotky ohledávání místa činu se z aktivní služby nestáhl, ale naopak byl nejraději ve středu dějiště a ohledával sám. To se mu také stalo osudným a při jedné rutinní akci ho zasáhl padající trám a přerušil mu míchu od čtvrtého obratle. Muž, který nesnáší být na komkoliv závislý, muž, který ke svému životu potřeboval akci, se najednou ocitl na druhé straně. Naštěstí ho jeho postižení kvadruplegika nezlomilo, ale naopak posílilo a nyní pracuje jako soukromý kriminalista. Společně s týmem lidí chytá vrahy, únosce, ale ani on není dokonalý, a tak mu jeden pachatel stále uniká.

Série s Lincolnem Rhymem zahrnuje tyto knihy:
  • Sběratel kostí
  • Tanečník
  • Prázdné křeslo
  • Kamenná opice
  • Iluze
  • Dvanáctá karta
  • Hodinář
  • Rozbité okno
  • Hořící drát
  • Pokoj smrti
A k tomu několik povídek – Učebnicový případ, Nekrolog (oba součástí knihy Tak trochu šílení) a Vánoční dárek (součástí knihy Světové Krimipovídky). Recenze na některé najdete v sekci Writers & Books a také na stránkách nakladatelství DOMINO.
Zajímavostí je, že se Jeffery Deaverovi dostalo cti a důvěry od dědiců Fleminga a on tak mohl napsat román v hlavní roli s legendárním agentem 007, Jamesem Bondem. U nás kniha vyšla v roce 2011 pod názvem Nula stupňů volnosti.

Koukněte i na ostatní blogy :-)
Bastera na Knihy nekoušou
Shefik na Shefikův blog
Vojta na Knižním kukátku
Martin za Naše knihovnička

4 komentáře:

  1. Je to prostě borec. Učebnicový případ paráda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď :) Taky se mi líbil. Je to jednohubka, ale perfektní.

      Vymazat
  2. Poslední dobou jsem se o tohoto autora začala zajímat, hlavně tedy o jeho sérii Lincoln Rhyme. Mimochodem máš úžasnou sbírku jeho knih!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anette, tomu se už říká závislost :) Ale díky.

      Vymazat

Hlavně slušně :)