sobota 4. dubna 2015

Review: Bertík a Čmuchadlo

Originální název - Bertík a Čmuchadlo
Autor - Petra Soukupová
Počet stran - 136
Vydáno - 2014
Nakladatelství - HOST

Recenze

Jet na prázdniny s mámou a Richardem je naprosté zlo. Pro by on, Bertík, nemohl zůstat u táty v Praze, kde je mu stokrát líp? A ještě je tu plno dalších dětí, které se tváří, že být na chatě u lesa a skal je přece to nejlepší, co je mohlo potkat. Nuda, nuda a jen nuda. A pak se v lese objeví Čmuchadlo a Bertík začíná chápat, co se kolem něj děje. 

Bertík je obyčejný kluk, který by byl moc rád, kdyby všechno bylo tak, jak byl zvyklý. Jenže to bohužel není a on se s tím nehodlá smířit. Maminčina nového partnera Richarda nemá vůbec rád, připadá mu blbý, nudný a jednoduše nemožný a nechápe, proč s ním maminka je. Vždyť s tátou by to bylo lepší a toho má Bertík rád. Richard se snaží vymýšlet program pro všechny děti i ostatní dospělé, ale Bertík se odmítá zapojit a utíká do lesa, kde objeví divné zvířátko. Zvířátko které mluví a ukazuje mu správnou cestu životem.


Ilustrovaná kniha Bertík a Čmuchadlo je sice primárně určena dětem, ale mnohé poučení v ní najdou i dospělí. Rozvod a nový partner často právě děti nesou nejhůř, i když se bouří v tichosti. A když se to nechá zajít daleko, není cesty zpět. Bertík je prototypem chlapce, který dospívá, v jeho životě se odehrává mnoho změn, ale je to pořád taky malý kluk, který se bojí. Občas byste mu s chutí naplácali, občas by si zasloužil otevřenou náruč. Nemá to jednoduché, ale s Bertíkem to nemá jednoduché ani jeho okolí, potažmo ani Čmuchadlo.

Knížky pro děti v sobě většinou skrývají nějaké ponaučení a nejinak je tomu i zde. Autorka Petra Soukupová napsala knihu, která by mohla být skvělým terapeutickým prvkem v případě rozvodu rodičů. Ukazuje, jak snadno může nechuť přijmout nového partnera ranit druhé, jak jednoduché je dát někomu šanci se změnit, ale že ty šance nejsou nekonečné. Příběh je na vážné, ale nechybí pořádná dávka humoru a zábavy.

Samostatným prvkem jsou i skutečně povedené ilustrace, které doplňují a dotvářejí celý děj. Sice budete ošizeni o možnost představit si, jak takové Čmuchadlo vlastně vypadá, ale  jeho vyobrazení je věrné popisu a opravdu moc pěkné. Na první pohled zaujme i úchvatná obálka – materiálem i zobrazením.

Takže za sebe vřele doporučuji. Dejte ji přečíst svým dětem, dětem kamarádů i dospělým. 

1 komentář:

  1. Tuto knihu si chci rozhodně přečíst. :-) I když je pro děti moc mě zaujalo už dávno. :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)