pondělí 27. července 2015

Review: Kůže

Originální název - The Skin (Jack Caffery #4)
Autor - Mo Hayder
Překlad - Jiří Kobělka
Počet stran - 440
Vydáno - 2015
Nakladatelství - DOMINO

Recenze

Bristolské deštivé odpoledne je svědkem marného pátrání po zmizelé mediální hvězdičce Misty Kitsonové. Phoebe „Blecha“ Marleyová se svým týmem Vodní pátrací jednotky prohledává zatopené lomy zvané Elfské jeskyně. Místo Misty nachází znetvořeného psa a nedaleko je na kolejišti nalezeno tělo Lucy Mahoney, která spáchala sebevraždu. Detektiv-inspektor Jack Caffery se pouští na vlastní pěst do vyšetřování této smrti, místo práce na mediálním případu Misty. Přesto mu stále nedává spát uzavřená operace Norsko a záhadný Tokološe.

Jack Caffery se nedokáže zbavit pocitu, že něco přehlédl a že záhadná mystická postava Tokološe existuje. A neuvěřitelně ho rozčiluje plýtvání policejními prostředky na hledání rozmazlené feťačky, která zmizela z léčebny. Ani Blecha nevěří, že by ji mohli objevit. Alespoň ne ve stanoveném okruhu pátrání. A to netuší, jak blízko má k jejímu objevení. Pravda se jí skrývá přímo pod nosem. Jenže s nastalou situací se bude muset vypořádat po svém. Nedopatřením se dostala do smyčky, která se až nebezpečně utahuje. Caffery se bude muset rozhodnout mezi tím, co je správné a tím, co jim dá čas.


Ať chce nebo ne, Caffery pouští Tokolešeho z hlavy a zaměřuje se na Lucyinu sebevraždu. Její bývalý manžel nechce věřit, že by si sama dobrovolně vzala život. A Cafferymu vrtá hlavou něco, co nedokáže přesně specifikovat. Souvisí znetvoření Lucyina psa s operací Norsko? Drobnosti, které samy o sobě nejsou významné se v jeho hlavě spojují. Když se objeví další mrtvá žena, vydupe si u šéfa čas. Co mají obě ženy společného?

Čtvrtý díl s Jackem Cafferym přímo navazuje na předešlou knihu Rituál. Dalo by se říci, že zde není prázdné místo, děj plynule pokračuje dalším dnem. Velká část příběhu se točí kolem Blechy a Misty Kitsonové. Vysvětlují se náznaky které byly v Rituálu a Blecha řeší morální dilema, co by měla udělat. A pak je postavena před rozhodnutí, kterého možná bude litovat celý život. V osobním životě je to u ní stále stejné a díky problémům které nastanou je nucena veškerý případný zájem ze strany Cafferyho sabotovat.

Samotným prvkem je záhadný muž. Muž, fascinovaný kůží. Kam až jeho fascinace dokáže zajít musí zjistit Caffery. Přestože až do konce netuší proti komu vlastně stojí a o co v případech záhadných sebevražd jde. A nebyl by to Jack, kdyby se nerozhodl porušovat pravidla, díky nimž mu jde o krk. Psychickou podporu nachází u Chodícího muže, člověka, který se v jeho životě zjevuje a zase mizí. Neříká mu, co přesně má dělat, ale vždy mu dá odpověď aniž by se musel ptát.

Román Kůže od brilantní Mo Hayder podstatnou částí série s Jackem Cafferym k pochopení dynamiky vztahu Jacka a Blechy. Především proto, že Misty Kitsonová se objevuje i v dalších dílech – Unesená a Panenka. Kůže není až tak děsivý příběh, tak jako třeba Ptáčník nebo Pečovatel, nicméně ukazuje zvrácenosti, kterých jsou někteří schopni. Mo Hayder je specialistka na nejniternější tužby a dává vyniknout morbidním praktikám, se kterými se jinde nesetkáte. Protože jsem její knihy četla trochu v jiném sledu než je běžné, měla jsem představu, co se bude v případě Misty dít. Nicméně dějová linka případu Norsko a nových vražd byla výborně zapracována do stávajícího příběhu.  

V tomto bytě však úhlednost působila poněkud zvláštně, jakoby nepatřičně. Cafferymu se zničehonic vybavila slova pátracího poradce Pearce: Sebevražda Lucy Mahoneyové porušila všechna pravidla.

2 komentáře:

  1. Už se na to chystám, Jack Caffery už mi chyběl ;D ale trošku mě odrazuje to s tím psem, to vždycky špatně nesu :/

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem Ptáčníka a Pečovatele. Jack je pro mě sympaťák, byť je to labilní cholerik... možná třeba i právě proto :-) Rozhodně chci pokračovat v dalších dílech :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)