sobota 14. ledna 2017

Víc než jen Nehoda

Suzy a James tenkrát, Sue a Brian teď. O dvacet let později nad nemocniční postelí jediné dcery ... do tichého pípání přístrojů si Sue uvědomuje, že minulosti neuteče. Ale proč? A kdo? Jak má zjistit, proč její patnáctiletá dcera vstoupila do silnice před projíždějící autobus, když jí nikdo nevěří? A občas ani ona sama sobě. Ve skrytu duše ví, že Charlottino kóma není jen výsledek nehody. 

Sue by nejraději vrátila všechno na začátek, více by si všímala toho, co se s Charlottou děje. Teď by totiž nemusela přemýšlet nad tím, co měl znamenat zápis v jejím deníku, že jí to tajemství zabije. Jaké tajemství? Kvůli čemu by byla ochotna tak děsivě ukončit svůj život? Sue se pomalu propracovává životem své dcery a zjišťuje, že o něm prakticky nic nevěděla. Žila v naivní představě, že je vše v naprostém pořádku. Nic ale není tak, jak na první pohled vypadá. A Sue začíná přemýšlet nad svou minulostí. Mužem, před kterým utekla. 

Cally Taylor ve svém dalším psychologickém thrilleru vypraví příběh, který se odehrává jak v současnosti, tak se vrací do minulosti. Vykresluje hlavní postavu Sue, jako by to byly dvě odlišné ženy a svým způsobem je to i pravda. Jednotlivé úseky do sebe zapadají a vytvářejí celistvý obraz, čímž dělají Sue mnohem plastičtější a uvěřitelnější. Je perfektně vidět, jak minulost dokáže utvářet lidskou osobnost.

Román Nehoda ukazuje, jak málo mnohdy víme o životě svých nejbližších, přestože si můžeme myslet, že je známe a víme, co si myslí, co dělají, co je trápí. Někdy se i cíleně snažíme tvářit, jako by se nic nedělo. Hlavní hrdinka bojuje jak se skutečnou hrozbou, ale také s démony v sobě samé. Přesto je to velice odvážná žena, která je pro svou rodinu a ty, na kterých jí záleží, ochotna udělat cokoliv. I čelit realitě, která se pomalu vynořuje.

Zprvu vypadá psychothriller jako další obyčejný román, ale po prvních pár kapitolách čtenáře vtáhne. Dvacet let staré deníkové zápisy jsou až nebezpečně děsivé a skutečné. Mohlo by se zdát, že do knihy nepatří, nebo že jen ukazují, jak Sue žila dřív, ale je to nedílná součást celého příběhu o tom, jak může být minulost blíž, než se zdá. U čtení se možná nebudete bát, ale i tak se vám dostane pod kůži. Syrovost, krutost, netečnost a touha nevidět, co se děje okolo. 

Originální název - The Accident
Autor - C. L. Taylor
Překlad - Zuzana Pernicová
Počet stran - 352
Vydáno - 2016
Nakladatelství - Domino

4 komentáře:

  1. Kniha mě mile překvapila, hodně mě chytla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu se těším, mám ji napsanou na wishlistě. A mimochodem ta fotka je krásná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Kniha má skutečně zajímavý styl a věřím, že se bude líbit.

      Vymazat

Hlavně slušně :)