neděle 22. ledna 2012

Review: Pavoučí kosti


Pavoučí kosti – Spider Bones
Autor – Kathy Reichs
Počet stran - 304
Vydáno – 2011
Nakladatelství – BB/art

Anotace

John Lowery byl prohlášen za mrtvého v roce 1968. Údajně zemřel při letecké havárii ve Vietnamu a jeho tělo bylo pohřbeno v Severní Karolíně. Po čtyřiceti letech je Temperance Brennanová přizvána k případu utonulého muže v quebeckém Hemmingfordu. Oběť je identifikována jako John Lowery. Jak mohl ale tento muž zemřít dvakrát? A proč se tělo amerického vojáka objevilo v Kanadě? Brennanová, rozhodnutá najít odpověď, odjíždí do Severní Karolíny, aby exhumovala a prohlédla ostatky z hrobu. Musí odhalit složitý případ vraždy.

Recenze
Temperance se dostává do kolotoče odhalování identit nalezeného těla v Quebecu, kostí ze Severní Karolíny a dalších z databáze JPAC – Společného velení registrace válečných zajatců a nezvěstných vojáků. Odjíždí proto se svou dcerou na Hawaii, aby se s dávným přítelem pokusila rozluštit znovu nalezeného vojáka, který by měl podle všeho dávno odpočívat na hřbitově v Severní Karolíně. Kathy, otřesená náhlou smrtí přítele odjíždí s matkou a snaží se dostat ze smutku, který jí zasáhl. Ač se vztah Temp a Ryana dostal do „přátelských“ mezí, znovu je mezi nimi napětí, které dává dynamiku celému vyprávění.  
Ryan vyšetřuje případ utonulého v Quebecu, ale okolnosti ho i s jeho znovu nalezenou dcerou přivádějí na Hawaii, kde se vše ještě více komplikuje. Lily, osmnáctiletá dívka v podmínce, se nesnese s kýmkoliv, kdo má jiný názor, natož s Kathy. A to si Temp myslela, že by si dívky mohly navzájem pomoci zaplnit prázdný čas.  
Jak už to tak bývá, Temp ač nechtíc se dostane do hledáčku lidí, kterým zrovna její práce není příliš sympatická. Objevené dvě levé končetiny v zátoce jasně naznačují, že je sežral žralok, ale kdo jsou ony dvě osoby, kterým patřily? A proč někdo schválně vytlačil Tempino auto z útesu? Temp se nevzdává, ale nebezpečí nehrozí jen jí, ale všem, kteří jsou jí na blízku. Ale ani to jí nezastaví v hledání pravdy, kdo leží v márnici v Quebecu a koho vykopala ze čtyřicet let starého hrobu.  

V Pavoučích kostech je méně zápletek než obvykle v knížkách Kathy Reichs má, ale i tak má děj rychlý spád, objevují se nové poznatky a závěry a Temperance se s ostatními blíží k řešení, které by vysvětlilo pozitivní otisky prstů a přesto negativní porovnání DNA, neidentifikované kosti v archivu JPAC, i objevené identifikační známky.
Přesto, že se Temp s Ryanem od sebe drží dál a vlastně mezi nimi k ničemu nedojde, cítila jsem z nich nevyslovenou lásku a chápala jsem, proč se bojí jí dát najevo. Lily byla konečně ukázána jako normální, i když trochu nevyzpytatelná osmnáctiletá holka s drogovou minulostí. Líbilo se mi, že s Kathy nakonec dokázaly najít společnou řeč.
Ač se v ději objevuje dost postav, stěžejní zůstává Temperance s Ryanem, které doplňuje dvojice detektivů a Tempin kamarád Danny. Čím mě vždycky dostane – především styl kterým Kathy Reichs píše, ale také taková drobnost, jako jsou sem tam závěrečné věty v kapitolách - „A to jsem netušila, jak moc se blížím pravdě.“ „Během další hodiny se všechno ještě zkomplikovalo.“
Pro mne jsou knížky od Kathy srdeční záležitost, takže nemohla zklamat a zároveň jsem se zase dozvěděla něco z antropologie a genetiky.

Dokud se nevrátí domů.“ JPAC
Kristiana Alex


13 komentářů:

  1. Antropologie a genetika? Tak to si jí taky přečtu :) .. hned si jdu napsat někam jméno tý knížky, portože jinak to zapomenu! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jednu knížku z této série jsem četla, myslím, že to bylo Přijdu tě zabít. Tehdy mě to moc nezaujalo, ale asi si to zopakuju a rovnou i celou sérii (i když v knihovně nemají šestý díl). Podle tvojí recenze to vypadá dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že Přijdu Tě zabít je jedna z těch slabších, ale stojí za to přečíst všechny :) Mě bohužel chybí díly 4,5,7 a nemůžu je nikde sehnat.

      Vymazat
  3. Tyhle díly v naší městské knihovně mají.. zato jiné jim chybí :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? Tak to závidím ... ale první tři seženeš jako Omnibus ta výbornou cenu od BB art

      Vymazat
  4. No, to se mi moc nelíbí. Já mám radši každou knížku hezky zvlášť, i když se mi to třeba prodraží.... ale tuhle sérii zatím stejně kupovat nebudu. Dělala jsem si seznam a mám přes padesát knih, které si chci koupit co nejdřív.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tedy pořádný seznam :D Já si chci dokoupit všechny "deaverovky", Browna a tuhle sérii.

      Vymazat
    2. O Brownovi jsem taky přemýšlela... série s Robertem Langdonem se mi celkem líbí, ale pořád by byla na samém konci seznamu. Zatím mi stačí z knihovny. Možná za pár let, až budu mít ty knihy, co chci nejvíc.

      Vymazat
  5. Od Kathy Reichs jsem četla jenom Virus, ale po sérii o Temp pozoruji už nějakou dobu a zvažuji, jestli si jí mám pořídit. Sleduju sériál Sběratelé kostí, ale knihy jsou prý úplně jiný, proto se jich tak trochu bojím. :)
    I když jsem od Kathy četla jen jednu knížku, tak se mi líbí její styl psaní. Hlavně mě zaujalo, že jsem se při čtení i něco dozvěděla a přesto mi to nepřipadalo jako učebnice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On ten seriál a knížka až tak moc jiný není. Nebo spíš Tempe a Ryan (Booth) nejsou až tak jiní. Samozřejmě, každé má svá plus i mínus. V seriálu je Tempe taková "nesocializovaná" naopak v knize má docela přehled co je in a tak podobně. Ryan je zase bilingvální, zato Booth je v tomhle směru hodně "americký". Ale i přesto jsou knihy moc hezké.

      Vymazat
  6. Seriál Sběratelé kostí mám moc ráda. A podle tvojí recenze mě autorka opravdu zaujala. Už se nemůžu dočkat, až si od ní něco přečtu. Jinak opravdu povedená recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Kathy Reichs umí opravdu dobře psát, takže jakákoliv kniha od ní stojí za přečtení.

      Vymazat
  7. Pavoučí kosti jsem četla 4 měsíce.Já vím trochu dlouhá doba,ale nějak jsem se k tomu nemohla dostat.Ale to neznamená,že mě knížka nebavila,protože mě opravdu bavila.Bylo to nečekané rozuzlení.

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)