středa 1. února 2012

RC Review: Lovkyně snů


Lovkyně snů „Procitnutí“ - Dream Catcher „Wake“
Autor – Lisa McMann
Počet stran – 215
Vydáno – 2011
Nakladatelství – Fragment

Anotace
Sedmnáctiletou Janie už nebaví, že se stále propadá ostatním lidem do snů, zejména pokud ten, komu se zdají, někam padá, ocitá se na veřejnosti nahý nebo sní o svých erotických tužbách. Janie se nemůže nikomu svěřit - neuvěřili by jí a mysleli by si, že je blázen. A tak žije se svou schopností jako s nechtěným prokletím, které neumí ovládat. Pak se jednou propadne do noční můry, z níž jí ztuhne krev v žilách. Poprvé není v něčí zvrácené duši jen pozorovatelem, ale i účastníkem...

Recenze

Ihned na prvních stránkách Janie vysvětluje kdo je a co vlastně umí. Je to její tajemství, její osud, nebo prokletí? Sama neví, ale snaží se svým vpádům do cizích snů bránit. Nejen proto, že sny jsou osobní, ale také proto, že jí to neuvěřitelně vyčerpává. Nikomu nikdy neprozradila co se s ní děje, a protože nepatří zrovna mezi školní elitu, nikoho to nezajímá. A co by si taky mysleli? Že je divná, že je blázen, že je …?

Janie se přátelí jen s dívkou Carrie, která bydlí ve vedlejší domě a stále dokola se jí zdá o tonoucím dítěti, které nemůže zachránit. Janie nemá odvahu se jí zeptat, kdo to je, přestože tuší, že to musí být někdo blízký, kdo pro ni moc znamenal. A pak je tu Cabel. Kluk, o kterém toho moc neví, jen cítí, že s ním má něco společného. Nosí kalhoty, které by potřeboval o pár centimetrů delší, mastné vlasy mu zakrývají obličej, a pak se v posledním ročníku střední školy změní. Oříškově hnědé dlouhé vlasy, padnoucí oblečení. Ale stále chodí pozdě. A tak ho Janie sveze do školy, povídají si a začínají si být blízcí. Po jednom „záchvatu“ mu musí všechno prozradit. Od začátku to mezi nimi jiskří, ale oba mají svá tajemství – svůj tajný svět.
Pro Janie není jednoduché vyrovnat se se svým darem – prokletím do chvíle, než se potká se slečnou Stubinovou. Slepou starou dámou, která jí poprvé ukáže co všechno může ve snu dělat. A tak se Janie učí, poznává cizí i své sny a mění je. A nejen ona, ale i Cabel se učí ovládat své sny.

I když nemusím moc dívčí romány, ani směsice fantasy a sci-fi musím říct, že se mi Lovkyně snů docela líbila. Rozhodně je to jednoduché čtení. Příběh není členěn na kapitoly, ale pouze na časové úseky, které ale dodávají správný nádech příběhu. Snad i díky tomu se knížka čte jedním dechem. Na začátku mne trochu překvapil styl psaní, ale není to nic neobvyklého u tohoto žánru. Sžila jsem se s ním velice snadno a celé Procitnutí jsem přečetla za necelé dvě hodiny. Není to sice kniha, kterou bych nebyla schopna odložit, na druhou stranu jsem čtu tak rychle, že jsem nad tím ani neuvažovala. Prostě je to lehčí čtení.
Určitě bych jí doporučila těm, kteří mají rádi YA literaturu, magično, tajemno a trochu té romantiky.

"Možná kdybys přestal ve studovně vyspávat, neměla bych o tom ani tušení."

Velice děkuji nakladatelství  FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku.

12 komentářů:

  1. Mě tahle knížka vůbec nezaujala. Sice se četla rychle, ale děj byl takový nemastný neslaný a Janie mi byla hrozně nesympatická.
    Lisa Mcmann je každopádně dobrá spisovatelka a těším se na české vydání jejích dalších knížek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ten první díl byl takový nejistý, ale zase tenhle žánr je většinou mnohem "jednodušší" a tady to mělo alespoň hlavu a patu. :o)

      Vymazat
  2. Tento měsíc jsem si pořídila zrovna 2 vyšlé díly a už se těším, až se pustím do čtení :)..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se ti budou líbit. Mě se líbil víc druhý díl.

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze:). Sice jsem knihu ještě nečetla, ale začínám uvažovat nad tím, že si ji pořídím:D. Opravdu vypadá zajímavě:)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oba díly jsou hodně originální a zajímavé. Mělo to trochu pomalejší rozjezd, ale teď už je to opravdu hodně dobré. :)

      Vymazat
  4. Asi si jí seženu a přečtu někdy ve škole při hodině ;) ..nějaký lehčí čtení by se mi hodilo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mi na tom právě líbí - "lehké" čtení - při všech těch vraždách a mrtvolách o kterých čtu :)

      Vymazat
  5. Zatím jsem četla první díl, téma je dost zajímavé a ještě takové neočtené. Nýbrž tato konkrétní knížka patří spíše k průměru podle mě, četla se rychle ale mohlo to být asi lépe nepsané, nevím jakými slovy bych to přesně popsala. Ale rozhodně se těším na další díl jak to bude pokračovat páč jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně je to neočtené téma :) Všude jen nadpřirozeno a tady takové jednoduché, přesto zajímavé téma upadání do snů. Vlastně ani nečte myšlenky, jen sny a ty, co si budeme povídat, jsou mnohdy hodně bizarní.

      Vymazat
  6. Tento první díl jsem zrovna četla nedávno, anotace mně nadchla, tak jsem čekala, že ta kniha bude také skvělá, ale ze začátku knihy jsem si vůbec nemohla, zvyknou na styl psaní a hodně mně to rozptylovalo, ale když jsem se přesto přenesla, tak mně kniha chytla. Není to nic, z čeho bych byla úplně odvázaná, ale za přečtení určitě stojí a jak píšeš je to takové lehčí čtení, pro mne ideální na léto někam k vodě. Jen možná škoda, že takové neokoukané zajímavé téma, autorka nevyužila lépe.

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)