neděle 5. února 2012

Review: Čísla "Na útěku"


ČÍSLA „Na útěku“ – NUMBERS „Time to Run“
Autor – Rachel Ward
Počet stran - 316
Vydáno – 08/2011
Nakladatelství - Egmont

Anotace

Jem už od malička vidí v očích lidí čísla. Co ta čísla vlastně znamenají, pochopí v den matčiny smrti – jsou to data, dny, kdy lidé, kterým se dívá do očí, zemřou. Život je pro Jem těžký, dokud nepotká kluka, kterému říkají Spider. Svět je náhle mnohem krásnější. Ale cestou do Londýna Jem pozná, že se blíží veliké neštěstí, které navždy otřese jejich životy… Od chvíle, kdy zemřela její matka, Jem věděla o číslech. Věděla o nich už mnohem dřív, vlastně odmalička. Když se podívala někomu do očí, registrovala v nich číslo. Ale jeho význam zjistila v den, kdy její matka zemřela na předávkování drogami. Číslo znamenalo datum úmrtí. Jem prožívala těžké dětství. Stěhovala se od jedné pěstounky k druhé a všude si připadala jako cizinec. Nejraději se toulala sama a tak tomu bylo i v okamžiku, kdy potkává kluka, jemuž přezdívají Pavouk. Náhodné setkání jí změní život. Nachází někoho opravdu blízkého a svět se rázem stává snesitelnější. Společně se potulují kolem jednoho z londýnských kanálů, klábosí o všem možném a pomalu se sbližují. Na jednom z výletů do města se stanou svědky tragického neštěstí, které Jem předem předpoví. Oni sami katastrofě uniknou, ale ta je jen začátkem událostí, které navždy otřesou jejich životy.

Recenze

K ději se vyjadřovat nebudu, protože popravdě, se v celé knížce prakticky nic neděje. Nejde o to, že by nebylo co říct, zápletka je docela originální, ale celkově mi to nesedlo. Nejen že jsem se špatně orientovala v tom co postavy říkají, ale měla jsem pocit, že děj stagnuje na místě, i když se Jem a Terry pohybovali.

Jediná postava u které jsem měla pocit, že je „normální“ byla Val, babička Pavouka. Jem jenom kňourá jak nechce tohle, nebo támhle to, chová se jako rozmazlené děcko. A její mluva? No, nezlobte se na mě, ale takhle přece ani dnešní patnáctileté děti nemluví. Chápu, že se autorka snažila o navození dojmu – opuštěné dítě, přehazované z jedné pěstounské péče do druhé, a k tomu všemu vidí to, co vidí, ale vulgarita je podle mě to poslední, co takový pocit dokáže navodit.

Ani popis prostředí mi neseděl. Nemám ráda zbytečné popisy, ale tady dost chyběl. Když se Jem zmíní, že jí je oblečení od Britney velké, až teprve tehdy jsem si mohla udělat představu jak vlastně vypadala.

Na tuhle knihu jsem se moc těšila a hodně mě zklamalo, že se mi nelíbila. Bohužel ani posledních pár stránek, které byly osobité a líbily se mi, celkový dojem nezachránily. Nechci od přečtení odrazovat, každému se líbí něco jiného, ale já bych ji znovu nečetla.


Oproti tomu, druhý díl se mi líbí víc.


Ne, je prima vo tom mluvit. Smrt je normální, nevim, proč s tim všichni tolik nadělaj. Všichni s tim musíme počítat. Většina lidí, se kterejma mluvíš, někoho ztratila, ale nikdo vo tom nemluví.“ R. Ward

17 komentářů:

  1. Určitě, dneska napíšu ten nadcházející týden a půjdu ti to poslat :) Snad ti v pořádku dorazí, ale víš ještě mi Abyss neposlala tvou adresu, tak jestli bys chtěla aby ti to došlo, co nejdřív tak mi jí klidně pošli ty. :) Nevím, nehcci s tím abyss otravovat už takhle toho má hodně. kdyžtak e-mail - kaoolinQua@seznam.cz
    Jinak Čísla na útěku jsme si zamilovala, až na ta sporstá slova. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Email jsem ti už poslala ;)
      Asi jsem od téhle knížky čekala víc, ale nijak mě neoslovila. Včera jsem dočetla druhý díl a ten se mi naopak hodně líbil.

      Vymazat
  2. Čítala som túto knihu už dávnejšie, keď sa mi v knižnici predčasne dostala do rúk. Našla som si k nej niekoľko recenzií a pravdou je, že som naozaj očakávala viac. Ale aby som nebola až taká hnusná:) Predsa, ako hovoríš, teda vlastne píšeš, skrýva pár vydarených scén. Hoci som mala od začiatku určitú predstavu o ukončení prvej knihy, koniec ma aj napriek tomu poriadne prekvapil... LIDKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konec byl zajímavý, ale obsahově mi ta kniha nic nedala. Nevím, jestli to bylo překladem, nebo tak autorka opravdu píše, ale je to jedna z těch k nich, ke kterým se nevrátím.

      Vymazat
  3. U téhle série je příšerný jazyk... ale celkově se mi knihy líbily... možná o trošičku více tento díl:)..

    OdpovědětVymazat
  4. Strašně moc mi vadily ty výrazy. Podle mě prostě tenhle jazyk do knížek nepatří. Po nějaké době si člověk sice tak trochu zvykne, ale ze začátku hrůza. Catherine

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, nemohla jsem se s tím sžít. Kazilo to celý dojem z knihy.

      Vymazat
  5. Nad touto knihou som dlho rozmýšľala, keďže anotácia je zaujímavá, ale teraz som rada, že som si ju nekúpila, pretože u mňa záleží hlavne na zápletke a akcii, či sa mi kniha páči, alebo nie. Škoda, vyzeralo to nádejne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu je to škoda, anotace zní tak lákavě a pak to ani nestojí za dočtení. Občas to tak je.

      Vymazat
  6. Spousta lidí říká, že je knížka úplně nenadchla.. tak nevim, přečíst, nepřečíst.. ale mě se ta obálka tak líbí! :D

    OdpovědětVymazat
  7. Na tuhle knížku jsem se těšila, i když na ni byly dost negativní recenze. A po jejím přečtení s nimi bohužel musím souhlasit. Jem mi byla naprosto nesympatická, ufňukaná sprostá nanynka, co si usmyslela, že miluje Pavouka. Toho jsem si ale docela oblíbila, i když nechápu, jak mohl s Jem vydržet. Na rozdíl od tebe jsem si ale neoblíbila Val, nějak mi nesedla... Druhý díl se mi líbil víc, tady mám ale radši obálku. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak nevím, nevím, jestli se do čísel mám pustit. Líbí se mi název, obálka, anotace taky ujde a všichni brblaj :D asi se mrknu v knihovně, protože kupovat si tu knížku nechci, abych pak zbytečně nelitovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je to nejlepší co můžeš udělat. :) Mě bohužel neseděla ani hlavní hrdinka ani styl psaní a mluvy.

      Vymazat
  9. No mě se líbí obálka i anotace mi připadala hodně zajímavá a příběh originální, ale když říkáš, že to bylo takové nic moc tak váhám jestli se do toho pustit :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus to :) Každému se líbí něco jiného, tak se ti to bude třeba líbit. Mě bohužel vůbec neseděla, což je škoda, protože ten námět byl úžasný.

      Vymazat

Hlavně slušně :)