pondělí 20. února 2012

Review: Obchodník se smrtí


Obchodník se smrtí – The Gun Seller
Autor – Hugh Laurie
Počet stran - 390
Vydáno – 2008
Nakladatelství – Nakladatelství XYZ

Anotace

Thomas Lang je úplně obyčejný chlap, který pracuje jako bodyguard, popíjí whisky a projíždí se na motorce. Jednoho dne se ale jeho život obrátí naruby... Osloví ho jakýsi muž a najme si ho na vraždu amerického průmyslníka. Lang napřed nabídku přijme, posléze se však rozhodne svou oběť varovat... Jeho dobrý skutek nezůstane nepotrestán. Proti své vůli se ocitá ve víru dramatických událostí, poněkud nedobrovolně se zaplétá do mezinárodních teroristických aktivit. Střetne se s nejrůznějšími zločinci, násilníky, obchodníky se zbraněmi, vrahy i agenty CIA...

Recenze

Co očekávat od knihy, kterou napsal Hugh Laurie? Ano, ten Hugh Laurie, který hraje doktora House ve stejnojmenném americkém seriálu. Neočekávala jsem nic, protože jsem byla poslední dobou nemile překvapena knihami, o kterých jsem si myslela, že budou dobré nebo i perfektní.
Jak název napovídá – jde o smrt, zbraně, terorismus a kdo ví co ještě, ale především jde o humor. Od prvních řádek jsem se neuvěřitelně bavila. Nejen dějem, ale i stylem jak Laurie vypráví, vysvětluje, popisuje a vkládá Thomasovi myšlenky do situací, které na první pohled vypadá značně absurdně. Jenže pak se tam objeví jakési „Thomasovo ego“ a celá absurdnost je pryč.
Thomas, co k němu říct. Popravdě je to typ chlapa, s kterým by jste žít nechtěli. Ženskou přirovnává k autu, neuklízí a všemožně se chová jako idiot, ale taky je to chlap, který si stojí za svým a i když se mu setsakramentsky nelíbí co musí udělat, udělá to. A taky je to Brit, kdo by chtěl žít s Britem? Já jejich humoru nerozumím a přesto – tady jsem se bavila od začátku do konce.
Zmínila jsem se, že Thomas je Brit a tak by se dalo očekávat, že se děj bude odehrávat v Británii, nejlépe Londýně. Ano část děje se tam opravdu odehrává, ale pak se také podíváme jinam. … Chvilka napětí … Tradá … Do České republiky. Ano, čtete dobře, přesně sem. (Moje ego bylo značně pošimráno, když se v takové knize objevila Praha, Brno, …) Takže, chvilku jsme v Praze, chvilku v nějaké horské vesničce ve Švýcarsku, pak někde v Casablance a tak dál.
Samozřejmě, že jsou v knize další podstatné i nepodstatné postavy a zápletky, ale většina z toho je postavena právě na Thomasovi.Sem tak se objeví nějaký ten vládní úředník, agent, nebo ženská – přiznejme si, kvůli které je chlap schopný i nemožného.

Román Obchodník se smrtí mě dostal. Absolutně, úplně mě odrovnal. Propojení akčního románu s vtipem, humorem a sebeironií – to bylo prostě něco. Kdybych mohla, dala bych 200% protože tahle kniha si to rozhodně zaslouží. Bylo to jako čerstvý vánek mezi všemi těmi knihami, kde se nic neděje, postaví mluví a mluví, ale nic neříkají. Jestli se chcete u knížky opravu pobavit – sáhněte po Obchodníkovi se smrtí.

"Pražské letiště je o něco menší než cedule Letiště Praha na letištní hale. Když jsem viděl její ohromující stalinistické rozměry, začal jsem uvažovat, jestli ji tu nepostavili ještě před rádiovou navigací, aby ji piloti viděli už z poloviny Atlantiku. ... Zprávy o tom, že Češi před šesti lety utekli ze sovětského chřtánu, se zatím nedostaly k celníkům. ... Rozhodl jsem se, že se česky naučím říkat 'stýská se mi'.“ H. Laurie

6 komentářů:

  1. Tuhle knihu jsem tátovi pořídila k narozeninám, které měl v září....z čistě sobeckých důvodů. Hugh Laurie ♥ Ještě jsem se ke knize nedostala, protože si ji chci přečíst až po tátovi, který se k ní ještě nedostal (!!!), ale podle tvé recenze to musí být skvělé čtení a už se nemůžu dočkat.

    A to že je tam zmínka o ČR je naprosto skvělý :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ronnie, doufám, že se ti bude líbit. Já jsem byla naprosto uchvácena a i když jsem na různých fórech četla negativní kritiku - styl, děj, apod. - vřele doporučuji.

      Vymazat
  2. Když jsem ho poprvé uviděla, nevěřila jsem. Uchvátila mě obálka. V téhle knize se projevil Laurieho jedinečný humor stejně jako v seriálu. Přesto, že je to takové negativní téma, líbilo se mi to. Za sebe můžu jen doporučit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že se mu právě to negativní podařilo vykreslit moc hezky a přitom z knihy nedělat krvák, násilnickou knihu plnou gangsterů. A jeho humor - to je kapitola sama o sobě. :)

      Vymazat
  3. Táto kniha mi už "sedí" doma asi dva roky... ale keď tu vidím to hodnotenie, tak ju asi rýchlo vytiahnem, aby som sa na vlastné oči presvedčila o tom hodnotení .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to doufám, že se ti kniha bude líbit. Je to jedna z těch, co se buď vůbec nelíbí, nebo naopak. :)

      Vymazat

Hlavně slušně :)