neděle 25. března 2012

Posuď knihu podle obalu #11


Nedělní meme od SYKI @Knižní doupě

Heatová a žhavá odhalení – Naked Heat

Autor – Richard Castle
Počet stran - 290
Vydáno – 2011
Nakladatelství - Zoner

Anotace
Detektiv Nikki Heat spolu se svými kolegy bude tentokrát vyšetřovat vraždu známé novinářky. Složitý případ komplikuje fakt, že novinářka svými bulvárními články poškodila a pošpinila nespočet slavných sportovců, herců, zpěváků, politiků a ostatních celebrit. Fronta lidí s motivem je tedy dlouhá a jak to tak bývá, případ se s každou další stránkou více a více zamotává....

Obálka
A máme tu opět pravidelné nedělní meme "Posuď kniho podle obalu" od Syki. No a co jsem si pro vás dnes připravila? Rozhodla jsem se ukázat vám knihu, která má hodně společného s jedním docela úspěšným seriálem. Tím seriálem je "Castle", u nás vysílán pod názvem "Castle na zabití". Co tedy má společného kniha se seriálem? Castle je spisovatel a jako takový se motá kolem vražd spolu s detektivy policejního oddělení. Řeší vraždy, hledá zápletky, které by mohl uplatnit ve svých příbězích. A tady máme jeho druhý román.

Česká obálka se prakticky v ničem neliší od originálu. Je zachován formát rozložení textu, barevného pozadí. I když česká obálka je trochu tmavší než originál. Co stojí za zmínku je uvedení odkazu na seriál, respektive na televizní stanici, která seriál vysílá. Určitě je to chytrý tah, protože mě samotnou by asi nenapadlo, že to má spojitost. Vadí mi ale počešťování jmen, protože to pak ztrácí svůj smysl. HEAT = ŽÁR a všechny další ekvivalenty se sice dají použít, ale nechala bych jednoduchý název Žhavá odhalení, nepletla tam jméno postavy, které se v originále stává částí názvu. V češtině tím ničeho nedocílíme.

Popisovat originální obálku je zbytečné. Krom zmíněných drobností se od sebe obě neliší. Hledala jsem i jiná vydání, ale opět se drželi předlohy a vyjma drobností obálky zůstaly stejné. Hodně se mi líbí splynutí New Yorku, jeho rozsvícených budov s klapkami psacího stroje, kde si můžeme všimnout slova MURDER. Jelikož se jedná o knihu ze série, je dodržován jakýsi "mustr", jednotný prvek. Tím je postava Nikki. Jen černý stín na obálce.

Co říkáte na obálku? Co si myslíte o fiktivním autorovi, seriálu a jeho propojení s knižním světem?

11 komentářů:

  1. Na seriál teda nekoukám a ani knihu jsem ještě nečetla. Ani jeden díl, možná bych to mohla napravit i když nevím, jestli by mě to nadchlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já viděla jen dva díly, ale docela se mi to líbilo. Líbilo se mi, jak Castle viděl ty případy hezky poeticky, literárně :)

      Vymazat
    2. Já ani moc na televizi nekoukám :D takže to bude asi tím :D

      Vymazat
    3. Nápodobně :D Sedm let bez televize dělá své ;) Nedávno jsem si to pustila u našich jako kulisu a opravdu jsem se pobavila. Ale podle dvou dílů nemůžu soudit :)

      Vymazat
  2. Castle je opravdu výborný seriál a já jsem ráda, že jsme se dočkali vydání "jeho knih" také u nás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže stojí za to, si stáhnou celou sérii? Ne že bych už tak nekoukala na dost seriálů ;) ale v originále je to asi lepší než dabing, že?

      Vymazat
    2. Seriál za to stojí, i dabingová verze je hodně dobrá, takže určitě vadit nebude :)

      Vymazat
    3. tak jsem koukla na první dva díly a je to konec :D Castle je opravdu na zabití ;)

      Vymazat
  3. Já seriál Castle na zabití znám a na první dvě série jsem se dívala v češtině, ta třetí mi utekla. A ten český dabing není špatný :)
    Jinak co se týče knih, já osobně jsem moc ráda, že je u nás vydali a vlastně mám ty první dva díly i doma a na čtení se určitě chystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, naběhla jsem si. :D Knížky jsem ještě nečetla, seriál pořádně neviděla. Něco s tím budu muset udělat :)

      Vymazat
  4. Serial Castle na zabiti mam strašně ráda, ikdyz jsem videla jen prvni serii. Takze to budu muset napravit a aji knizky si poridit :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)