pondělí 26. března 2012

Review: Sestra

Sestra - Sister
Autor – Rosamund Lupton
Počet stran - 384
Vydáno - 2012
Nakladatelství – Ikar

Anotace

Beatrice se dovídá strašnou zprávu, že její mladší sestra Tess se pohřešuje. Přilétá do Londýna jen proto, aby se dozvěděla, že ji nalezli mrtvou – a prý je to sebevražda. S tím se Bee odmítá smířit..

Recenze

Popsat tuto knihu je pro mne docela těžké, protože si stále nedokážu úplně srovnat myšlenky. Strhující děj, který pohltil každou mou mozkovou buňku a odmítal je pustit. Mozek mi pracoval na plné obrátky, vymýšlel možné scénáře, hledal vraha společně s Beatrice, pochyboval, zpochybňoval … Takový román se mi do ruky už hodně dlouho nedostal a nejspíš zase dlouho nedostane.

Beatrice je jako každý z nás. Obyčejná, strachem svázaná, dívka, nebo žena, jak chcete, která nadevše miluje svou mladší sestru a nechce se smířit s její smrtí. Opouští bezpečnou půdu pod nohama a neohroženě se pouští do boje proti neviditelnému nepříteli – vrahovi, který zahladil všechny stopy. Tedy, skoro všechny. I přes nedůvěru okolí, vlastní matky i snoubence, šlape na paty policii, „vyslýchá“ Tessiny přátele, milence, lékaře. Přes všechnu bolest se ve vyprávění vrací do minulosti. Do dob dětství strávených v Londýně s Tess, mladším bratrem Leem a matkou, do dob, kdy je opustil otec, kdy Leo zemřel. A minulost se propojuje se současností.

Příběh je poskládán z útržků vyprávění právnímu zástupci, kdy Bee popisuje jak objevila vraha, ze záblesků minulosti i ze současnosti. Jednotně je spojuje Tess, které je celý příběh věnován. Beatrice totiž celé vyprávění koncipuje jako zpověď, jako dopis Tess, aby věděla kdo a jak ji zabil. A také proč. Na povrch se dostává vše nevyřčené, Beatrice se mění v důsledku prožitých situací, a odkrývají se pochybnosti.

Postava Beatrice je neuvěřitelně lidská, se všemi kladnými i zápornými vlastnostmi a jak se odvíjí příběh dostáváme se pod povrch její osobnosti. Tím jak hledá pravdu nachází i samu sebe. A částečně nachází v sobě i Tess. Byla mi velice blízká její plachost, to jak se cítila svázána společností, a především to jak jí měnilo prostředí. Jak hledala oporu ve vztahu, který byl založen na úctě, vzájemném respektu, ale chyběla mu opravdová láska.

Se smrtí Tess se Beatrice musela podívat sama na sebe a zjistit jaká byla, a že mnohdy nebyla takovou sestrou a dcerou jak si myslela. Autorka předvedla jak lze zakomponovat množství postav do příběhu aniž by ho zahltila a naopak díky nim byl příběh živý a o to víc čitelný a napínavý.

Opravdu se jedná o skvostný psychologický román s prvky thrilleru a nakladatelství rozhodně nepřehánělo, když román vychvalovalo. Naopak bych řekla, že by si zasloužil mnohem více publicity. Jedná se o první román Rosamund Lupton a opravdu se jí povedl. Jsem zvědavá na další díla.

Usmál se na mě. „Řekla mi, že vědci dokáží vpravit gen narcisů do rýže, čímž ji obohatí o vitamin A. No jen si to představte!“
Mně jsi to říkala také.

25 komentářů:

  1. Vypadá to strašně zajímavě... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně se mi líbila. Je jiná než co jsem dosud četla.

      Vymazat
  2. O Sestru jsem nedávno soutěžila a bohužel mi to nevyšlo. :/ :) ale rozhodně to vypadá docela dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem o ni soutěžila a nevyhrála, tak jsem si ji koupila :D

      Vymazat
  3. Sestru si chválí snad úplně každý, takže na tom asi něco bude. Koupím si ji hned jak budu mít příležitost. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chválí a já se ani nedivím. Je opravdu dobře a zajímavě napsaná a k tomu i ten námět je značně originální.

      Vymazat
  4. Jééé, to zní úžasně =) Konečně něco dalšího, co není skrz naskrz "přeupířený" a "převlkodlačený" =D ne že by se mi tyhle typy knih nelíbily, ale potřebuju pauzu. Tohle zní jako super oddych =D
    Snad jí u nás v knihovně budou mít, finance na svojí vlastní knihu moc nemam =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás ji ještě nemají, ale myslím, že ve větších knihovnách už bude :)

      Vymazat
  5. Tak o téhle knížce jsem ještě neslyšela, ale po přečtení tvé recenze vážně uvažuji nad tím, že ji přidám na svůj předlouhý seznam knížek co bych si ráda koupila :D Vypadá to hodně zajímavě, sice mám taky ráda fantasy stejně jako Suši, ale občas to chce i něco normálního :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že můžu jen a jen doporučit. Není to žádný "krvák", ale především psychologický román a myslím, že se bude líbit širokému spektru čtenářů :o)

      Vymazat
  6. Objevila jsem Sestru v katalogu Knižního klubu, po tvé recenzi vážně uvažuju, že si ji koupím, určitě bude tak dobrá, jak všude píšou. Psychologické romány já ráda. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem včera koukala že ji mají. I se slevou :) A už jsem si tam tři vybrala k narozeninám.

      Vymazat
  7. Nejprve jsem měla pochybnosti, jelikož tento "detektivní styl", jak mi to nejprve připadalo, nemám tak docela v zálibě, ale tato recenze mě dost nalákala a já se vlastně nemohu dočkat, až knihu budu držet v ruce. Určitě si ji pořídím. :-) Skvěle napsaná recenze, která musí navnadit snad každého ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že jsem tě nalákala. Já jsem prvně váhala, ale pak jsem to nevydržela a koupila si jí. A rozhodně nelituji :) Myslím, že se bude líbit i těm, kteří nemusí detektivky.

      Vymazat
  8. Ta obálka vypadá fakt vražedně :) Asi taky zkusím, po dočtení review

    OdpovědětVymazat
  9. Hezky napsaná recenze :) Já už nic neřeším a přečtu si ji! ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak na tuhle knížku se už pěkně dlouho chystám :) doufám, že si jí někde brzo opatřím :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ještě ty začni :D Já si Sestru prostě musím koupit! jenom je problém že je před ní tolik knih! :/ Sakra :D A jinak skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když já si nemůžu pomoct :D Tahle knížka mě absolutně uchvátila a rozhodně je to jedna z těch, které si ráda přečtu víckrát. A mimochodem, díky :)

      Vymazat
  12. Psycho thriller... Mmm, zajímavý =D Upřímně, já už mam na Sestru počíháno docela dlouho, ale vždycky když jdu do knihkupectví, tak neodoolam a koupim si něco jinýho no =D Četla jsem už víc recenzí, pokaždý byly naprosto jiný názory, takže s koupí váhám no =D Nicméně snad se k tomu jednou dohrabu =D
    Supr recenze 0=)

    OdpovědětVymazat
  13. Tuhle knihu si hrozně moc chci přečíst, jenže vždy raději dám přednost nějaké lehčí knize, musím se prostě odhodlávat něco takhle smutnýho přečíst.
    A krásně napsaná recenze. ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Tuhle knihu jsem v knihkupectví viděla, tuším někdy po Vánocích a hned mi padla do oka, ale nakonec jsem si ji nekoupila a zapomněla jsem na ni. Doufám, že už jí budou mít v knihovně. Podle tvé skvělé recenze ta kniha bude ještě lepší, než jsem si původně myslela. :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)