pátek 20. dubna 2012

RC Review: Hunger Games - Vražedná pomsta


HUNGER GAMES Vražedná pomsta - The Catching Fire

Autor – Suzanne Collins
Počet stran – 336
Vydáno – 2010
Nakladatelství – Fragment

Anotace

Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?

Recenze

Hladové hry jsou pryč, ale není to konec. Ani vítězství v Hladových hrách pro Katniss ani Peetu neznamená výhru. Ba naopak - Jejich jednání, veřejná potupa Kapitolu i nehrané pohrdání samotným prezidentem, jim naopak přichystalo další trable. Nejen, že stále musí předstírat velkou lásku, ale prezident Snow si ponížení od Katniss nenechá jen tak líbit. A jako by toho nebylo málo, jak to tak vypadá, v okolních krajích se něco děje. V Kapitolu se zpožďují dodávky, do dvanáctého kraje přijíždějí noví mírotvorci a Katniss s Peetou se připravují na úlohu trenérů ve třetích čtvrtohrách i na vynucenou svatbu.

Jak se ukazuje, Katnissina vzdorovitost nalila do žil obyvatel krajů novou odvahu a začínají se neskrývaně bouřit. To ale musí prezident Snow zastavit. Přeci si od malé holky nenechá zničit zemi. A tak místo trenérů se z výherců stávají opět splátci. Z žijících vítězů vždy dva, kteří budou vylosováni z osudí. A i když Katniss s Haymitchem uzavře dohodu, že zachrání Peetu, a on se přihlásí místo něj, dopadá to jinak. Peeta se nabízí jako dobrovolník za Haymitche a spolu s Katniss se vrací do Arény.

Tentokrát v tom Katniss s Peetou nejsou samotní. Katniss se snaží zachránit Peetu za všech okolností, v Aréně se spojují s Finnickem, Johannou, Diodem, Dratkií a Mags. Postupně umírají ostatní splátci, ale něčemu Katniss nerozumí. Něco zvláštního se kolem děje a ona neví co. Proč se Mags dobrovolně vrhá do smrtelného plynu, proč Johanna zachránila Dratkii a Dioda, proč se pomatená splátkyně závislá na morfionu vrhla před Peetu, jen aby ho zachránila. S každou další hodinou v Aréně ožívá jeden z dvanácti úseků. Vypadá to jako ty kapesní hodinky s Reprodrozdem, které na Kapitolské párty ukazoval Katniss nový tvůrce her. Co to všechno má společného?Hadové hry začínají až v poslední třetině knihy, ale jako by ten boj začal chvílí, kdy Katniss vystoupila z vlaku ve Dvanáctém kraji.

Z prvního dílu zůstala jen Katniss, Peeta, jejich rodiny, Haymitch, Hurikán, na malou chvilku se objevuje i Cetkie, Cinna a přípravné týmy. Tentokrát ale splátci nejsou děti, protože většina své hry vyhrála před dlouhou dobou. Trochu jsem měla strach, aby se postavy neopakovaly. Aby nebyly podobné těm z prvního dílu. Nakonec to tak vůbec nebylo. Naopak bylo znát, že jsou vyzrálejší, ale mnohdy i zlomení životem, jaký je čekal po hrách. Sama Katniss s Peetou jsou pronásledováni nočními můrami. Ani není divu, že někteří ze současných splátců jsou závislí na drogách, alkoholu, psychicky labilní ...

Po přečtení prvního dílu jsem byla naprosto uchvácena. Nedělala jsem si naděje, že by se mi to mohlo nějak obzvlášť líbit, ale spletla jsem se a na druhý díl jsem se nesmírně těšila. Pořád jsem přemýšlela, jak autorka dokáže děj posunout, když vítěz už do Arény nemá nikdy vstoupit. No, jak to tak vypadá, cestu ke svému cíli si našla a to hodně zákeřně. Aby takhle někdo útočil na moje city, to se jen tak nevidí. Nebudu zastírat, že jsem se zařadila do "team Peeta", i tak ale musím uznat, že Hurikán si zaslouží úctu. Ale stejně, Peeta je opravdu osobnost, která se jen tak nevidí. S Katniss je to horší, ale je pěkné vidět jak se postupně mění, jak se vyvíjí a objevuje sebe samu.
Strašně moc se těším na třetí díl a jsem zvědavá k čemu se autorka uchýlí tentokrát.

"Uvědomuji si, že Peetova smrt nezvratně ublíží jediné osobě. Mně."

Velice děkuji nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku.

Kristiana Alex

5 komentářů:

  1. Ten citát na konci je bezvadný:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle pasáž mě dostala. Celá ta chvíle kdy jsou spolu... je to takové kouzelně krásné :)

      Vymazat
  2. Co dodat, HG se prostě stalo novou posedlostí :D
    BTW. Jaká škoda, že jsi nemohla v neděli přijít! :(

    p.s.: ta protispamová kontrola mě zabíjí, nikdy tím napoprvé neprojdu -_-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) Čím víc jsem odolávala, tím víc mě to vtáhlo do sebe.
      Určitě přijdu příště :) I když mám teď plný každý víkend nějak to udělám.

      Jo, jo, ta je strašná, nicméně bez ní jsem jen mazala a mazala spamy.

      Vymazat
  3. Mně osobně se dvojka líbila asi nejvíc. Byla totiž taková.. nepředvídatelná. :)
    Jinak souhlasím se Sayury, ale o tom už jsme si psaly.. :) Těšim se na tebe příště :) ale samozřejmě chápu, jak je život vyčerpaných studentů vysilující. Sama toho mám plné zuby a to jsem zatím na střední :D

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)