neděle 13. května 2012

Review: Dívka za zrcadlem

Dívka za zrcadlem – The Girl in the Mirror: Two Stories

Autor – Cecelia Ahern
Počet stran - 94
Vydáno – 2012
Nakladatelství – BBart

Anotace

Lila je šťastná, že našla muže, o jakém odjakživa snila. Když však ve svatební den vypluje na povrch tajemství z minulosti její rodiny, její život nabere naprosto nečekaný obrat. Jaké tajemství skrývá babiččin dům, opředený zvláštním kouzlem? Proč jsou ve všech pokojích zahalená zrcadla a proč Lila nikdy nesměla vejít do jednoho z pokojů?

Recenze

Útlá knížečka Dívka za zrcadlem obsahuje dvě povídky. První, stejnojmennou a druhou s názvem Přístroj na vzpomínky. Každá povídka je jiná, nicméně obě pojednávají o prchavosti momentů v lidském životě, zničených jediným chybným rozhodnutím.

Dívka za zrcadlem je nádherný příběh s tajuplnými černě zahalenými zrcadly v domě staré nevidomé ženy. Její vnučka Lila celý život dodržuje přísný zákaz podívat se do zrcadla v tomto starém domě, a jen tajně vcházela do zapovězeného pokoje. V den své svatby ale zákazu neuposlechne a podívá se. Jedinkrát, a v ten okamžik se ocitne na druhé straně, odkud není cesty zpět. Tedy téměř není, jedinou šancí je vzdát se zraku. To ale Lila odmítne, a tak její „temné já“ přebírá vládu nad jejím životem před zrcadlem. Bellie ale pozná, že se Lila podívala. Z dívčina chování vycítí, že tahle dívka ve svatebních šatech není pravá Lila. Přestože se snaží Lilina snoubence varovat, bezmocná Lila zpoza zrcadla sleduje jak její život mizí. Bellie ale ví kde je a je rozhodnuta dostat ji ven za každou cenu.


Přístroj na vzpomínky je příběhem muže, který vynalezne přístroj, který lidem umožní změnit a přidat vzpomínky. Přicházejí za ním lidé pro krásné chvíle které nezažili, pro chvíle, které se z jejich paměti pomalu vytrácení, ale i ti, kteří jen chtějí zjistit o co vlastně jde. Poznává mladou dívku Judith, která pro něho začíná pracovat a pomalu zaplňuje prázdné místo v jeho životě. Možná tomu chtěla náhoda, možná osud, tahle Judith v něm probouzí vzpomínky na jeho Judith, dívku z mládí, kterou vroucně miloval a o kterou přišel. Jenže tahle Judith je ve skutečnosti Mary, dívka, která mu otevře oči. Že falešné i když krásné vzpomínky nezmění to, co bylo. Chvíle, které se snažíme změnit. A pak odchází a on už ji nikdy nespatří.

Oba příběhy spojuje jistá magičnost, nadpřirozeno, fantazijní svět, ukrytý někde za tím naším obyčejným. Dívka za zrcadlem se mi opravdu hodně líbila. Myslím, že samotný příběh by vydal na jeden obsáhlý román, a ne jen pár stránek. Ukázka, jak je mocná lidská zvědavost a co vše nám může vzít, řekněme metaforicky. Naopak přístroj na vzpomínky mě nijak zvlášť neoslovit, spíše bych řekla, že až nudil. I když samozřejmě je to zajímavý námět. Děj se mi zdál značně kostrbatý, monotónní, místo gradace spíše upadal.

Přesto kniha určitě stojí za přečtení. Každý si v tom najde to svoje a může objevit ten svůj „svět za zrcadlem“.

Lila za zrcadlem najednou cítila, jak se jí zvedají paže vzhůru a ovíjejí se Jeremymu kolem krku, ale necítila ho. Potom se začala točit.“

Nepotřebuje si změnit vzpomínky, ty jsou téměř dokonalé. Byl to nejkrásnější den jeho života – až do té události.“


9 komentářů:

  1. Keď som si čítala recenziu až mi behal mráz po chrbte. Určite si to prečítam, lebo to znie fakt úžasne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti recenze líbila a snad se ti bude líbit i kniha :)

      Vymazat
  2. paci sa mi recenzia, pretoze ta kniha mi pripomina jeden film co som videla uz trosku davnejsie, zial neviam ako sa vola... rada by som si ju precitala... tak uvidime :) krasny clanok

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) taky jsem měla dojem, že mi to připomíná film, ale nejsem s to vzpomenout si jaký. :D

      Vymazat
  3. O této knížce jsem dřív neslyšela, ale tvoje recenze mě dost navnadila a asi si ji seženu. Vypadá dost zajímavě a mohla by se mi líbit. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě recenze nalákala, přestože jsem moc chvály nepěla :)

      Vymazat
    2. Tak jsem si knížku koupila a hned po cestě domů přečetla a u mě spokojenost :)

      Vymazat
    3. A která povídka se ti líbila víc?

      Vymazat
  4. Zajímavá recenze na zajímavou knížku =)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)