čtvrtek 9. srpna 2012

RC Review: Krásní mrtví "Jonas"

Krásní mrtví „Jonas“ - „Jonas“ ( Beautiful Dead  #1)
Autor – Eden Maguire
Počet stran – 274
Vydáno – 2011
Nakladatelství – Fragment

Anotace

Nejsou živí. Nejsou mrtví. Něco mezi tím.

V průběhu jednoho roku zemřou za podivných okolností čtyři mladí, krásní lidé, studenti ellertonské střední školy. Jonas, Arizona, Summer a - Phoenix. 
Ta poslední smrt zasáhne Darinu nejvíc. Byl to její kluk, její veliká, největší láska…
Je její setkání s Krásnými mrtvými skutečné? Co znamenají ta andělská křídla, která vidí, slyší a která nakonec sama dostává?
Jonas zemřel jako první, zabil se na motorce. Ale je tolik nezodpovězených otázek…
Odhalí Darina včas temná tajemství, aby tak vykoupila duše Krásných mrtvých?

Recenze

První díl série Krásných mrtvých se točí kolem smrti prvního ze čtyř studentů – Jonase. Darina, hlavní hrdinka, zničená smrtí posledního z nich – Phoenixe, se se smrtí přátel nechce smířit. Blázní, jezdí po okolí až nějakým záhadným způsobem narazí na stodolu, kde se skrývají oni, krásní mrtví. Oni čtyři, kteří zemřeli, ale nemohou jít dál, dokud nezjistí proč se tak stalo a kdo za jejich tragickou smrtí stojí.

Krásní mrtví jsou opravdu krásní, dalo by se snad říci, andělé. Přestože se o nich mluví spíše jako o zombie. házely souvislosti. V knize se objevuje hned několik postav – Hunter – vůdce krásných mrtvých, Jonas, Arizona, Summer, Phoenix. A také několik vedlejších postav – matka Dariny, bratr Phoenixe a další. Pravdou ale je, že mnoho postav se tam jen mihne, bez jakéhokoliv vysvětlení. Chybí popis prostředí tak, aby si ho čtenář dokázal dostatečně představit. Popis postav je taky dosti chabý. O krásných mrtvých víme že jsou krásní, mají malá vytetovaná křídla, mají nadpřirozené schopnosti, a svým způsobem jsou dokonalí, ale jinak nic. Od šíleně zamilované Dariny bych čekala, že když bude o Phoenixovi mluvit trochu ho čtenářům přiblíží.

Samotná postava Dariny mi byla dost nesympatická. Připadala mi jako prostoduchá, hysterická (v mnoha ohledech se to dá chápat) a naivní holka. Po dvou měsících chození s Phoenixem si připadala jako by ho vlastnila, ale z toho co autorka odhalí to vypadá, jako by byla Phoenixovi ukradená, přestože ona na něm byla téměř závislá.

Příběh se snaží být do jisté míry dobrodružný, nadpřirozený, fantastický i romantický zároveň, ale podle mého se autorce toto propojení moc nepovedlo. Neříkám, že nápad to byl špatný, to vůbec ne. Ale to málo originální odbyla v několika stránkách, naopak klišé v podobě líbacích scén se táhne opravdu dlouho. Také změny přítomnosti a minulosti nejsou jasně ohraničeny a mnohdy jsem se ztrácela v tom, jestli čtu právě co se děje teď, nebo se Darina vrací do doby před smrtí toho či onoho. Zajímavá postava byl Phoenixův bratr, ale ten se bohužel v knize jen mihne a je pryč. Snad se tedy více objeví v díle o Phoenixovi.

Autorka se podle mého snažila do knihy dostat všechno co se teď prodává. Od série Stmívání po Upíří deníky či Hunger Games. Jenže nic nebylo tak úplně dotažené a kniha na mne působila takovým neúplným, rozházeným dojmem. Samozřejmě je to i tím, že od knih očekávám opravdu víc než jen „lehké“ odpolední čtení. Ale i tahle série se může čtenářům líbit. Určitě bych ji doporučila mladším čtenářům, tedy čtenářkám. Najdou si zde dost romantiky i zápletku, která je provede celou knihou.
Jak jsi to udělal?“ chtěla jsem vědět, napůl vyděšená, ale zároveň uchvácená.
Co?“
Že jsi s ním mluvil, i když je míli daleko. A že to znělo, jako by byl v týhle místnosti.“
Phoenix se usmál. „My přece slyšíme všechno.“

Velice děkuji nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku.

Kristiana Alex

7 komentářů:

  1. Já ti říkala, že to byla ztráta času.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím :D Ale zase jsem si rozšířila obzory co se stylu psaní týče ;) a to se hodí.

      Vymazat
  2. No, keby som niekedy knihu našla v knižnici alebo tak, prečítam si ju, ale priorita to nie je.:/

    OdpovědětVymazat
  3. O téhle knize jsem jeden čas docela přemýšlela, ale pak jsem nějak ztratila chuť a nějak se do toho nehrnu. Na druhou stranu kdyby se mi někdy naskytla příležitost, asi po knize sáhnu. A přestože se tolika lidem zas tolik nelíbila, řekla bych, že je to něco, co by si čtenář měl přečíst alespoň kvůli tomu, aby si rozšířil obzory. Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozšířit si obzory byl jeden z důvodů, proč jsem po knize sáhla :) Není na škodu odhalit literární styly dalších autorů.

      Vymazat
  4. Mě se to docela líbilo, i když mě to částmi trochu nudilo. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mne sa knižka veľmi lúbila 8)
    Bolo to pre mňa také nenáročné a pritom zaujímavé 8)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)