neděle 23. září 2012

Posuď knihu podle obalu #30

Nedělní meme od SYKI @Knižní doupě

Tvůj stín - XO
Autor – Jeffery Deaver
Počet stran - 480
Vydáno – 2012
Nakladatelství – DOMINO

Anotace

Pro Kayleigh Towneovou, krásnou a úspěšnou zpěvačku, to byla jen rutinní odpověď nadšenému fanouškovi. Pro Edwina Sharpa byl její mail nezpochybnitelným důkazem, že ho Kayleigh miluje. Ano, oni dva jsou spřízněné duše a na tom nic nezmění ani výhrůžné dopisy od jejích právníků, ani předběžná opatření soudu. Edwin o její lásce nepochybuje. A nepochybuje tudíž ani o tom, že svůj poslední hit nazvaný Tvůj stín napsala jen a jen pro něj.

Obálka

Pro dnešní meme "Posuď knihu podle obalu" jsem vybrala novinku, která se za měsíc objeví i u nás. Je opět od mého nejoblíbenějšího autora - Jefferyho Deavera a je ze série s Katryn Dance, policejní vyšetřovatelkou a expertkou na kinezilogii.

Tentokráte začnu ihned tou originální americkou verzí. Tahle obálka mi k Jefferyho knihám připadá až moc moderní, ale i přes to se mi líbí barevné kombinace pozadí a písma. Bohužel mi přijde moc překombinované zvolení výrazného XO a zpěvačky. Je pravda, že pouze s jedním by působila stroze, ale asi by bylo lepší zvolit jinou kombinaci, možná dát zpěvačku trochu do stínu.

Druhou obálkou je opět americká verze, tentokrát paperback. Především u těchto knih je pokaždé patrný diametrální rozdíl mezi pevnou vazbou a paperbackem, co se barev týče. Typické zlaté písmo, jemný font a pěkné bleděmodré doplnění ozvláštňuje jednoduchý obrázek. Jen si nejsem jistá, zda je to plot nebo něco jiného. Přikláněla bych se k plotu, ale mohu se mýlit. Hodně se mi líbí "ruční" font u XO. To "O" mi skoro připomíná dětskou malbu a v kombinaci s dějem to působí zajímavě. Také oceňuji, že zde není přehršel citací novin, recenzentů a podobně. 

Třetí obálka je znovu paperback, ale tuto verzi připravili v Nizozemí. A musím hned na začátku říct, že jsem si tuhle obálku zamilovala. Je nápaditá, vkusná a barevné kombinace květiny a kapek krve se mi moc líbí. Skvěle to doplňuje název "Idolaat" nebo "Zbožňovat", kdy si přesně představuji ctitele, který Kayleigh posílá vzkazy a květiny a přitom vraždí. Hodně mne zaujalo, že i když je jméno autora docela veliké, nijak nenarušuje obrázek a jemně žíhaný název skvěle ladí s celkem. Mám takový dojem, že i když neumím holandsky, asi si knihu pořídím jen kvůli té krásné obálce.

A poslední obálka je naše česká. Jak je patrné, je úplně jiná než předešlé, ale to se mi na ní líbí. Že zůstali v Dominu věrni svému stylu a díky tomu hezky zapadne k ostatním v mé knihovničce ;o) Ale zpět k posuzování. Tahle obálka si mne získala především svým temným vyzařováním, prakticky třemi vrstvenými obrázky a tím červeným podkladem, který ji celou rozzářil. Já sama moc nemusím využívání obrázků lidí na obálky, mám pocit, že to kazí představivost, ale tady mám naopak dojem, že ze zpěvačky vyzařuje cosi, co jen podtrhuje samotný příběh.

Celá kniha se točí kolem písně "Your Shadow" a zde si ji můžete poslechnout. Píseň napsal sám Jeffery Deaver. 

2 komentáře:

  1. Tak ta holandská mě úplně dostala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně. Myslím, že je to jedna z nejpovedenějších obálek jaké jsem za poslední dobu viděla. :)

      Vymazat

Hlavně slušně :)