čtvrtek 18. října 2012

RC Review: Lovkyně snů #3

Lovkyně snů  "Osudové rozhodnutí" - Dream Catcher "Gone" 
Autor – Lisa McMann
Počet stran – 224
Vydáno – 2012
Nakladatelství – Fragment

Anotace

Myslíte si, že vidět, o čem ostatní sní, je skvělé? Naopak, je to děsivé, nebezpečné a může vás to stát i život.

Jmenuju se Janie a věřila jsem, že vím, co mě v budoucnosti čeká. Myslela jsem si, že jsem s tím smířená. Nesnesu však pomyšlení na to, že stahuju Cabela s sebou. On je skvělý a já na pokraji sil. Musím navždy zmizet, aby mohl žít naplno.
Může můj osud zvrátit cizinec, který mi vstoupil do života? A opravdu mě čeká jen zlověstná budoucnost a ani plamínek naděje na lepší dny? Musím si zvolit, čas běží a jde o život...

Recenze

Třetí díl Lovkyně snů plynule navazuje na předešlé části, kdy se Janie vyrovnává se svým „prokletím“ a následně ho využívá při práci v tajné policejní jednotce. Před Janie stojí nelehký úkol – jak naloží se svým životem, když ví, co všechno ji čeká, bude-li se propadat do cizích snů. Už teď ji to nejen psychicky ale také fyzicky poznamenává. Rozhodování je ztížené o to, že má ve svém životě konečně někoho, kdo ji miluje, stará se o ni a má o ni strach. A taky je tu matka, která ač se nestará a v podstatě ji od sebe odstrkuje, je pro Janie velice důležitá. A když už je Janie téměř rozhodnuta objeví se někdo další. Část její minulosti, která jak se ukáže je tím posledním a rozhodujícím dílkem skládačky. Hanry, nikdy nepoznaný otec, leží v nemocnici a jeho sny jsou děsivé, vysilující a v neposlední řadě plné otazníků, které Janie neumí vysvětlit. Také se opět setkává se slečnou Stubinovou, která jí podá pomocnou ruku a vede ji snovým světem jejího otce. Ale jak má pomoct tomuto muži, o kterém nic neví? A jak se má rozhodnout ona sama? Opustit Cabela, žít v ústraní a nepropadat se nikomu do snů, nebo se svému osudu postavit čelem a doufat, že ji nepostihne stejný osud jako slečnu Stubinovou?

Třetí díl je do jisté míry rozdílný než předešlý. V obou řešila Janie životy jiných, i když se jí to do značné míry také týkalo. Tady však je středem pozornosti ona. Ona a její budoucnost, což dávalo knize krapet jiný ráz. Bylo to více emotivní, více procítěné a v podstatě méně akční. I když to vůbec knize neuškodilo. Myslím si, že Janie konečně dospěla a nutnost řešit nastalou situaci všechno urychlilo. Být postaven před dilema Mortonovy vidličky by bylo obtížné pro všechny, nejen pro někoho, kdo dokáže vstupovat do cizích snů.

Literární styl autorky mi připadal vyzrálejší a čtivější. Příběh byl vyskládán na jiných pilířích a přitom si zanechal svou originalitu. I když by se s touto tématikou dalo určitě napsat více. Přeci jen je to ne úplně obvyklé téma, takže snad autorka napíše ještě něco dalšího se snovou lovkyní. Nebylo by na škodu, kdyby se více zaměřila na vztah Janie a její matky, co se týče nevyřešených věcí z minulosti a taky minulosti Janiina otce, o kterém se sice něco málo dozvíme, ale moc toho není.
.
Velice děkuji nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku.

5 komentářů:

  1. Fajn recenze, ale první díl se mi hrozě nelíbil, tak nevím, jestli by tohle bylo lepší :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mne to je vždycky oddechovka. A musím říct, že se mi to líbilo. Všechny tři díly, ale tenhle je celkově jiný. :)

      Vymazat
  2. Ja som nečítala ani predchádzajúce časti a priznám sa, že sa na túto sériu ani nechystám, ale zase ktovie, možno sa to časom zmení :)

    OdpovědětVymazat
  3. Sérii mám celkem ráda ale nevím jestli si tenhle třetí díl přečíst nebo ne. Slyším na něj rozporuplné reakce, tak uvidíme. :D
    http://calm-of-books.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to podle mě trochu jiné než předešlé díly, ale tak nějak to uzavřelo příběh o kterém psala. I když bych uvítala, kdyby šla trochu do hloubky.

      Vymazat

Hlavně slušně :)