pátek 15. února 2013

RC Review: Manželka 22

Manželka 22 – Wife 22
Autor – Melanie Gideon
Počet stran – 432
Vydáno – 2013
Nakladatelství – DOMINO

Anotace

Manželství je někdy jako bludiště, ve kterém ztratíme jeden druhého. A možná i sami sebe.

Možná to způsobilo těch pár kil, které jsem přibrala. Možná to bylo tím, že jsme si po téměř dvaceti letech manželství přestali mít co říct. Měla jsem zkrátka pocit, že ztrácím sama sebe, přestože mě čeká ještě celá druhá půlka života… Co si s ní počnu? A pak se v mojí mailové schránce objevila výzva k účasti na anonymním internetovém průzkumu Manželství v 21. století…

Recenze

Pohled do manželství v jednadvacátém století. Alice Buckleová se ocitá na prahu dvaceti let v manželství s mužem, který ji respektuje a ona respektuje jeho, ale najednou má pocit, jako by se z nich více než manželé stávali spolubydlící. Spolubydlící se dvěma dospívajícími dětmi, s problémy v práci a především v komunikaci mezi sebou. V tu chvíli se Alice objevuje ve spamu nabídka průzkumu Manželství 21. století. Anonymní dotazování s vybraným tazatelem, který bude klást otázky. V náhlém popudu se do toho pouští a při otázkách se vrací do doby kdy se seznámila s Williamem, kdy se do sebe zamilovali, jaké to všechno bylo.

A také jaké je to teď. Připouští si, že ani ona se ve vztahu poslední dobou nesnažila, ale má pocit, že pro Williama se stala jen něčím, s čím může počítat. A ve svém nitru bojuje s faktem, že se dostává do věku, kdy jí zemřela matka a to je pro ni opravdu těžké. Přidělený tazatel 101 se vyptává, ale především naslouchá. Naslouchá – to je to, co Alice na tazateli přitahuje. Prostřednictvím fiktivních profilů na facebooku spolu začínají více komunikovat, odhalovat se sobě navzájem. Záhadou zůstává, kdo je Tazatel 101 ve skutečnosti.

Postavy v téhle knize jsou příkladem toho, jak běžné starosti lidi mění. Spontánní Alice je najednou zaneprázdněná matka, která neustále balancuje mezi prací pro dramatický kroužek a dětmi. Syn Peter, který si nechává říkat Pedro, je podle ní s největší pravděpodobností gay, Zoe má určitě poruchu příjmu potravy. A pak je tu William, který se nejspíš zbláznil a vyrazili ho z práce. No a tajemný Tazatel 101.

Moderně napsaný román o moderním manželství. Žádné přikrášlování skutečností. Přesně ukazuje, jak to v mnohých manželstvích po dvaceti letech vypadá, jak je dnešní „komunikace“ online pouhou karikaturou opravdové komunikace, jak už ani neumíme komunikovat. Alice se s Williamem milovali, teď svou lásku až nezdravě zaměřila na děti, William na vaření. Ač to vypadá, že by si chtěli něco říct, neví co ani jak. Přítomnost je proložena Aliciným vyplňováním dotazníku a jejím životem online na facebooku. Jak na oficiální stránce, tak na fiktivní, kterou sdílí s tazatelem.Ač jí přítelkyně odrazují od komunikace s tazatelem, Alice se nehodlá vzdát, vypadá to totiž, že tazatel by mohl pro Alice – Manželku 22 -, být někdo víc.

Velice děkuji nakladatelství DOMINO za poskytnutí recenzního výtisku.

Kdysi v pravěku jsme s manželem mívali ve zvyku každý večer si spolu zalézt do postele a před usnutím provozovat facebookovou komunikaci z očí do očí.
Alice měla vyloženě hnusný den. William si myslí, že zítra bude líp.
Musím přiznat, že se mi po tom stýská.
Manželka 22

10 komentářů:

  1. Táto knižka sa mi čoraz viacej dostáva na oči a nevyzerá vôbec zle, pekne reálne 8) ale napríklad moji rodičia nemajú čas na nejakú FB komunikáciu či prieskumy, takže neviem príbeh aplikovať na svoj domov 8D ale bola by sranda o tom čítať 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, asi si mají pořád co říct, to je vzácnost :) U nás doma se to aplikovat s klidem dá. :D

      Vymazat
  2. Tak to vypadá jako opravdu zajímavý reálný román, zajímalo by mě, jak to dopadne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš si to přečíst ;)

      Vymazat
    2. No to je mi jasné, ale je super, že jsi mě takhle nalákala :) Jdu to dohit na goodreads do to read listu :)

      Vymazat
    3. Jsem ráda, že jsem zrovna tebe nalákala a věším, že se ti to bude líbit. :)

      Vymazat
  3. myslíš že by to byl vhodný dárek pro mamku? Bude mít narozeniny a přemýšlím, co jí dát, ovšem nechi, bay to vypadalo, že si mylsm že mají s taťkou problémy s komunikací :D (doufám a klepu)že to našim funguje dobře, ale myslíš že by bylo zajímavé a stálo za to si to přečíst? Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že ano :) Tohle je takové oddechové, určitě se u toho zasměje a třeba zavzpomíná na dobu, kdy se s tvým taťkou poznali :) Doporučovala jsem to i té své, aby viděla, že jsou na tom někteří (literární) lidé podobně. Takže směle do toho.

      Vymazat
  4. děkuju za radu! Asi to tak udělám :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to moc dobre take to mam na svem seznamu uz :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)